AK Parti, MHP ve CHP'nin koalisyon görüşmeleri sonrası uzlaşamaması sonrasında gözler 'erken seçim'e çevrildi. 45 günlük hükümet kurma süresi 24 Ağustos'ta bitiyor, peki erken seçime gidilirse sonuç ne olur? 

Son olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nunCHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı koalisyon görüşmesinden uzlaşı kararı çıkmadı, parti temaslarının son ayağı olan, 13 Ağustos'ta gerçekleştirilen MHPgörüşmesinden de olumsuz karar çıktı. Koalisyon tartışmalarının yerini erken seçim senaryolarına bıraktığı 17 Ağustos-21 Ağustos 2015 aralığında yapılan 'erken seçim anket'leri seçmenin nabzını tuttu.

Erken seçim anketlerindeki sonuçlarına göre AK Parti tek başına iktidar olabiliyor mu? PKK'nın son terör eylemleri sonrasında HDP erken seçimde barajı yeniden aşabilecek mi? Koalisyon konusunda 7 Haziran seçimlerinden bu yana 'olumsuz' tavrını koruyanMHP ve koalisyon konusunda 'tarihi bir fırsatın kaçırıldığını' ifade eden CHP'nin oylarında değişim nasıl? İşte cevabı...

İşte 17 Ağustos-21 Ağustos tarihleri arasında yayınlanan anket sonuçlarıyla seçmenin 'erken seçim'e verdiği reaksiyon: 

 

ORC: AK PARTİ TEK BAŞINA İKTİDAR OLABİLİR

ORC'nin 20 Ağustos'ta yayınladığı Temmuz 2015 Siyasi Gündem Araştırması'nda AK Parti'nin oylarını artırdığı gözden kaçmadı, olası bir erken seçimde Ak Parti tek başına iktidar olabilir. 36 ilde, 3 bin 500 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre, olası bir erken seçimde AK Parti yüzde 43.9 oyla birinci parti durumunda.

Ankete katılanlar sorulan "Bu pazar genel seçim olsa, hangi partiye oy verirsiniz?"sorusuna gelen yanıtlar şöyle oldu.

AK Parti: Yüzde 43.9

CHP: Yüzde 27

MHP: Yüzde 15.5

HDP: Yüzde 10.9

orc-erken-secim-anketi1.png

 

ORC'NİN DİĞER ANKETİ: YÜZDE 3 GERİ GELİRSE AK PARTİ ÇOK RAHAT İKTİDARDA...

ORC Başkanı Mehmet Murat Pösteki'nin bu anketten önce açıkladığı bir önceki anketine göre, AK Parti’nin MHP’ye ve HDP’ye kaptırdığı oylarla, son seçimde oy kullanmayan yüzde 3’lük seçmeninin yeniden oy vermesi halinde Pösteki, AK Parti’nin 7 Haziran’da oy kullanmayan yüzde 3’lük seçmenini ikna etmesi halinde MHP ve HDP’den gelen oylarla yükselişte olan AK Parti’nin daha da yükselişe geçeceğinin ve çok rahat bir şekilde tek başına iktidar olacağının söylenebileceğini dile getirdi.

 

AK PARTİ'NİN ŞUANKİ OYU YÜZDE 44,1

Pösteki, 7 Haziran’da AK Parti’den MHP ve HDP’ye oy gittiğini, bunun yanı sıra daha önce AK Parti’ye oy verip, 7 Haziran’da sandığa gitmeyen yüzde 3’lük bir seçmen kitlesi bulunduğunu hatırlatarak, “Şu anki tabloya baktığımızda, özellikle İç Anadolu bölgesinde AK Parti’den MHP’ye giden oyların, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ise AK Parti’den HDP’ye giden oyların büyük bölümünün yeniden AK Parti’ye döndüğünü söyleyebiliriz. Bu gelen oylarla AK Parti oylarında 7 Haziran’a göre yüzde 3,2’lik artış görülmektedir. Ak Parti’nin şu anki oyu yüzde 44,1 seviyesindedir” bilgisini paylaştı.

 

"SANDIKLARA SAHİP ÇIKILIRSA AK PARTİ OY PATLAMASI YAŞAR"

ORC Başkanı Pösteki, “AK Parti’nin, başta Güney Doğu ve Doğu Anadolu’da olmak üzere tüm bölgelerde sandıklara sahip çıkılması, seçim güvenliğinin sağlanması, adayların doğru belirlenmesi, paralel yapıyla mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi, emekli memur ve işçi kesimi ekonomik olarak rahatlatacak önlemler alınması halinde AK Parti’nin oylarının beklentilerin üzerinde artacağını, oy patlaması yapabileceğini söyleyebiliriz” dedi.

 

dp-logo.20150821125705.jpg

HDP ERKEN SEÇİMDE BARAJI AŞABİLİR Mİ?

HDP ile ilgili tespitlerini dile getiren Pösteki, “HDP barış söylemleriyle algı operasyonlarıyla kendilerinin bile beklemediği bir oy almıştır. Fakat şu anda özellikle başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde olmak üzere, Türkiye genelinde 7 Haziran’da HDP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 35’lik kısmı, vermiş oldukları oylardan dolayı pişman olduğunu söylemektedir. PKK’ya silah bıraktıramayıp, sırtını terör örgütlerine yaslayan HDP’nin gerçek yüzünü maalesef seçmenler yeni görmeye başladı. 7 Haziran’da yüzde 13 oy alan HDP’nin, seçimin yenilenmesi durumunda baraj sıkıntısı yaşayacağını şimdiden söyleyebiliriz. HDPyöneticileri bunu görüyor ve bu yüzden seçimin yenilenmesini istemiyor” ifadelerini kullandı.

 

chp-logo.20150821125724.jpg

CHP ANKETİNDE AK PARTİ'YE ŞAŞIRTICI OY ORANI...

CHP erken seçimde bu ankete güveniyor. Yaptırdıkları son ankete göre AK Parti'nin oyu yüzde 40'ın da altına inecek. 

CHP Ge­nel Baş­kan Baş­da­nış­ma­nı Er­do­ğan Top­rak, dün bir grup ga­ze­te­ciy­le yap­tı­ğı soh­bet­te, partisinin anket sonuçlarını açıkladı; er­ken se­çim­de par­ti­si­nin yüz­de 30 ban­dı­nı ge­çe­ce­ği­ni söy­le­di.

CHP'nin anketindeki rakamlara göre erken seçimde AK Parti yüzde 39 alırken, MHP de yüzde 14 oy bandında olacak. 

 

"ARTIK OYLAR"

Toprak, son ankette, CHP’­nin HDP’­ye kap­tır­dı­ğı ema­net oy­la­rın bü­yük bö­lü­mü­nü ge­ri al­dı­ğını belirtti. Ankete göre, yüz­de 18’e va­ran ka­rar­sız seç­me­ne ulaş­ma­yı he­def alan CHP, “ar­tık oy­lar­la­” kay­bet­ti­ği ve­kil­lik­le­ri çı­kar­mak için özel ça­lış­ma yü­rü­te­cek.
4-parti-logo-koalisyon.20150820103148.jpg

 

İŞTE PARTİLERİN VEKİL SAYILARI

AK ­Parti’­nin mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nın 258’den 238’e düş­tü­ğü­nü de be­lir­ten Top­rak, CHP’­nin mil­let­ve­ki­li sa­yı­sı­nın da 131’den 149’a ulaş­tı­ğı­nı ifa­de et­ti. 

 

HDP HALA YÜZDE 13 MÜ?
MHP’­nin 7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri­ne gö­re yak­la­şık 2 pu­an kay­be­de­rek yüz­de 14’e kadar ge­ri­le­di­ği, HDP’­nin ise yüz­de 13’ler dü­ze­yin­de ol­du­ğu vur­gu­lan­dı. 

Top­rak, HDP’­nin ve­kil sa­yı­sı­nın 73 ile 87; MHP’­nin ise 70-85 ara­sın­da de­ği­şe­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di.
 

 

ANDY-AR: YÜZDE 18'LİK SEÇMEN PUSUDA

7 Haziran seçimlerinde gerçek sonuçlara en yakın tahminde bulunan anketşirketlerinden Andy-Ar sahibi Faruk Acar, son yaptıkları erken seçim anketi üzerinden kritik bir saptamada bulundu. Acar, 'Tarafını belli etmeyen yüzde 18’lik bir seçmen kitlesine dikkat edilmesi gerektiğini anladık. İki ay önce bir parti tercih eden bu seçmenler, şu anda pusuya yatmış gelişmeleri izliyor." dedi.


Al Jazeera'ye konuşan Acar, teknik olarak en çok oy alan partiden başlayarak dağıttıkları bu kararsız seçmenlerin kamuoyu anketlerini bile yanıltabilecek bir potansiyel taşıdığı görüşünde. Acar’a göre, önümüzdeki muhtemel seçimde iyi kampanya yapan ve algıları iyi yöneten partiler kazançlı çıkacak.

 

İşte Acar'ın o açıklamalarından çarpıcı satırlar:

Seçimin hemen sonrasında yaptığımız araştırmada HDP seçmeni dışında hiçbir parti seçmeni sonuçtan memnun değildi. Buna rağmen "Bu Pazar seçim yenilense partinize yine oy verir misiniz?’’ sorumuza seçmenlerin yüzde 93’ü "evet" yanıtı vermişti. 

 

"YÜZDE DOKUZ KARARSIZ, YÜZDE 9 BOŞ OY ATARIM DİYOR"

Aradan geçen iki aylık sürede seçmen gidişatı izledi, Türkiye’nin sıkıntılarla yüz yüze geleceği bir ortam oluşmasını algıladılar. Şu anda yüzde dokuz kararsız, yüzde dokuz ise boş oy atarım, sandığa gitmem, protesto ederim yaklaşımında. Bu yüzde 18’i normal şartlarda dağıtmamız bizi çok sağlıklı sonuca götürmüyor aslında ama günü bağlayan bir fotoğraf olduğunu düşünerek biz bunu oransal olarak dağıtıyoruz. 

 

"PUSUYA YATARAK SÜRECİ İZLEYECEĞİNİ SÖYLEYEN BİR SEÇMENİ GÖRMEDİM"

Bugün bu yüzde 18’in oransal dağılımına bir şerh koşmakta fayda var. 20 yıldır Türkiye’de yaşanan seçimleri bir araştırmacı olarak izleyen biri olarak, seçimden iki ay sonra yüzde 20’ye yakın tarafını belli edemeyen bir seçmen durumunu hiç tecrübe etmedik. Kendini bir anlamda geri çeken, pusuya yatarak süreci izleyeceğini söyleyen bir seçmeni açıkçası görmedim. 7 Haziran seçimleri öncesinde hatırlarsanız İngiltere ve İsrail’de yapılan seçimlerde araştırmacılar hep yanılmışlardı. Bu seçimde de Türkiye’deki araştırmacılar böyle bir sınav verebilir. Çünkü bu yüzde 18’lik kararsız seçmen açıkçası bir araştırmacı için ürkütücü. Bu seçmenleri sonucu değiştirebilecek kadar da etkili.

2015-genel-sceimleri-partiler-logo.20150820100909.jpg

 

METROPOLL'DEN ÇARPICI HDP SONUCU: TÜRKİYE'NİN 3. PARTİSİ OLABİLİR 

2015 seçimlerini bilen iki anket firmasından biri olan Metropoll'un başkanı Özer Sencar, HDP’nin Türkiye’nin 3. partisi durumuna gelebileceğini vurgulayarak, PKK'nın HDPoyları üzerindeki etkisiyle ilgili"Bu fazla oyun PKK’dan geldiğini düşünürsek ve bu fazla oyu Türkiye genelinden çıkardığınızda HDP yarım puan bir oy kaybediyor." dedi.

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar CNN Türk canlı yayınında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Sencar canlı yayında şöyle konuştu:

 

"HDP'NİN CİDDİ BİR OY ARTIŞI SAĞLADIĞINI GÖRDÜK"

“Alan çalışmalarını bitirdiğimiz, veri girişlerinin yarısından çoğunu yaptığımız araştırmamızda HDP’nin ciddi bir oy artışı sağladığını gördük. Dolayısıyla Türkiye, Türkler, mevcut hükümet, devlet çok ciddi bir hata yaparak, HDP’yi sadece Kürtlerin partisi haline getirdiler. Ak Parti’den uzaklaşmasını sağladılar.

 

AK PARTİ MUTLAKA KÜRTLERİN PARTİSİ OLMAYA DEVAM ETMELİDİR, BECEMEREZSE CHP OLMALI

Benim kanaatim bugünkü veriler önümüzdeki süreçte de önümüze gelecek olursa HDPTürkiye’nin 3. Partisi olabilir. Şuanda MHP veHDP başa baş görünüyor. Bu Türkiye’de Türk-Kürt birlikteliğinin de önüne konmuş bir mayındır. AK Parti mutlaka Kürtlerin de partisi olmaya devam etmelidir. Eğer bunu beceremezse bunu mutlaka CHP becermelidir.

Yüzde 17-18 civarında seçmeni olan Kürtlerin partisi sadece HDP olursa bu Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği açısından son derece yanlıştır. Bu yanlışı Tayyip Bey yapmıştır bana göre. Umarım CHP bu yanlışı görür ve Kürtlerin de partisi olabileceği izlenimini verir. Aksi takdirde Türkiye çok kötü bir istikamete doğru gidiyor.

 

"O OYLARI DÜŞTÜĞÜMÜZ ZAMAN HDP 1 VEKİL BİLE KAYBETMİYOR"

7 Haziran’daki resmi seçim sonuçları inceledik. HDP’nin önde gittiği bütün illerde il merkezi, ilçeler ve köyleri ayrı ayrı değerlendirdik. Gördüğümüz şey şu; köylerde ve ilçelerde HDP il merkezlerine nazaran yüzde 5.5 civarında fazla oy almış. Yani Diyarbakır ya da Bitlis’in merkezlerinde aldığı oylar ile köyler arasında aldığı oy farkı yüzde 3 ila 6 arasında. PKK’nın Güneydoğu’da seçmenleri etkilediği konuda hiçbir şüphem yok, bunu yapmıştır. Ama tüm il merkezlerinde HDP’nin oyu yüzde 50, yüzde 60, yüzde 70 şeklinde, köylerde bu 5 puan daha fazla. Bu 5 puanı düştüğünüz zaman,HDP bir tek milletvekili kaybetmiyor. Bu fazla oyun PKK’dan geldiğini düşünürsek ve bu fazla oyu Türkiye genelinden çıkardığınızda HDP yarım puan bir oy kaybediyor.

ak-parti-logo.20150821125316.jpg

 

AK PARTİ'NİN MASASINDAKİ SON ANKET: 3 PUANLIK YÜKSELİŞ! 

AK Parti'nin masasındaki '7 Haziran seçimlerinden sonraki en kapsamlı anket' sonuçlarına göre,  Anket AK Parti'nin oylarında 3 puan yükselme var, MHP ve HDP'nin oylarında ise erime söz konusu...

 

AK PARTİ OYUNU YÜZDE 3 YÜKSELTTİ

Ensonhaber'de yer alan ankete göre, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 40.6 oy olan AK Parti'nin oyları, yüzde 3 civarında bir artışla yüzde 43.8'e yükseldi. 

 

MHP VE HDP'DE ERİME, CHP'DE KILPAYI YÜKSELİŞ

Anket sonuçlarına göre, oylarında erime olduğu gözlemlenen MHP ve HDP'nin oyları sırasıyla ve 12.5'e geriledi. Yüzde 25.1 oy olan CHP'nin oy oranı ise küçük bir artışla 25.5 olarak görülüyor.

 

AK PARTİ TABANI 'ERKEN SEÇİM' DİYOR

Anketin en önemli sonuçlarından biri ise AK Parti tabanının seçim ya da koalisyona nasıl baktığını ortaya koyması oldu. AK Parti seçmeninin yüzde 75'i koalisyon hükümeti kurulmasına sıcak bakmıyor. Taban, erken seçimin daha doğru olacağını düşünüyor.


KAYNAK-İNTERNET HABER

Editör: TE Bilisim