Van’da yayın yapan Prestij, Şehrivan, Bölge ve Van Olay gazetesinde görev yapan Bişar Ulutaş, Ömer Aytaç Aykaç, Mehmet Sıdık Yıldızbaş ve Adil Harmancı, seçim değerlendirmesi yaptılar. Bölge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş, 2014 yerel seçimlerine yoğun bir katılımın olduğunu belirterek, “Hem Van’da hem Türkiye’de yüzde 90-95 oranında bir katılım oldu. Bunu ben siyasilere de bağlıyorum. Özellikle siyasi parti liderleri, seçim meydanlarında aşırı şekilde birbirlerine yüklendiler. Özellikle iktidar partisi, cemaate ve muhalefet partisine çok aşırı yüklendi. İnsanlar seçime gitmeyi bir gereksinim hissettiler. Van’da da çok yoğun bir seçim çalışması vardı. Van’da bilindiği üzere son 10-12 yıldır iki parti yarışıyor. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) adayları da sürekli yerelde birbirlerine yönelik sert eleştirilerde bulundular. Van nihayetinde büyükşehir oldu. 14 belediyeden 12’sini BDP aldı, 2 belediyeyi de AK Parti aldı. Fakat Van’da bazı ilçelerde kıyasıya rekabet sürdü. Örneğin İpekyolu, Erciş, Edremit ve Gürpınar’da rekabet sürdü. Gece saat 12.00- 01.00’den sonra BDP belli ilçelerde farkı aştı. Dediğim gibi ben bugüne kadar gördüğüm en yoğun katılımlı seçimdi. Fakat buna rağmen hiçbir gerginlik olmadı. Şu an Van’da çok iyi bir hava var” dedi.

HARMANCI: SONUÇLAR SEÇMENİN BİR TAKTİRİYDİ

Prestij Gazetesi köşe yazarı Adil Harmancı ise, seçimlerin çok ciddi bir kampanyayla başladığını belirterek, “Büyük bir merakla başladı 30 Mart günü. Sonuçlara baktığımda sürpriz gelen yerler de var, normal saydığım yerler de var. Çünkü her parti iddialı bir duruş sergiledi ona göre bir çalışma yaptı. Büyükşehrin tekrar edileceğini ben tahmin ediyordum, yani tekrar mevcut belediye başkanının kazanacağını ben tahmin ediyordum. Bahçesaray’ın AK Parti tarafından alacağını beklerken tersi oldu. Erciş biraz sürpriz gibi geldi. İşte bir kaç yer de sürpriz gibi algılandı. Fakat sonuçlar tüm partileri ikna etmese de seçmenin bir taktiriydi. Bu kez böyle oldu. Fakat yerel seçimlerin şöyle bir yapısı var. Siyasi bir görüntü olsa da bu seçimlerde, aslında hizmete dönük bir seçimdir. Önümüzdeki seçimlere dek mevcut belediye kendi yönetimini eğer biraz farklı bir çizgiye çekmezse, farklı bir performans sergilemezse zorluklar yaşayacaktır. İster büyükşehir belediyesi, ister ilçe belediyelerinin yapması gerekenler, öncelikle eksik olan neler bunların bir listesini çıkarması gerekiyor. Van büyükşehrin mevcut sorunu nedir? Altyapı mıdır, daha farklı sorunlar mıdır? İstihdam sorunu mu, kentin çarpıklığı mıdır? İşte yeşillendirme, Van Gölü çevresi, park sorunu mudur? Tüm bunları bir liste haline dönüştürülüp, tabi iyi bir uzman ekibi oluşturması gerekir. Çok iyi işi bilen bir kadro oluşturması gerekir ve acil olan sorundan başlaması gerekir” diye konuştu.

AYKAÇ: HALK TAKTİRİNİ VERDİ

Şehrivan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Aytaç Aykaç ise, seçim kampanyasının oldukça sert ve gergin geçtiğini belirterek, “Artık seçim sürecini geride bıraktık. Tabi ortak temenni, bu süreçte çok ciddi ve vahim olayların yaşanmamış olması. Lakin pazar günü halk taktirini verdi. Pazar gününe kadar siyasiler konuştu, pazar günü ise halk tarafını belli eti. Tabii ki seçimler halkın iradesinin sandığa yansımasıdır. Halk iradesini ortaya koydu. BDP resmi olmayan sonuçlara göre 12 belediyeyi kazandı. AK Parti 2 belediye kazandı. Burada şunu görmek gerekiyor. BDP Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ciddi anlamda bir yükseliş yakalamıştı. BDP’nin yakaladığı bir hava vardı, bu da seçimlere yansıdı. AK Parti ise, bir takım teşkilat bazlı sıkıntılardan dolayı bu seçimin kaybedeni olduğunu düşünüyorum. Çünkü iyi bir aday profili yakaladılar. Fakat ilçelerde ve köylerde BDP’nin durumu çok daha iyiydi. Halkın iradesi ortaya kondu. Halk böyle takdir etti. Van halkı sandıklarda sürpriz yapmayı da seviyor. Örneğin 1963’ten bu yana hiçbir parti iki defa üst üste kazanmadı. BDP bu seçimde bunu gerçekleştirmiş oldu. Bu seçimin galibi BDP oldu. BDP halkın önüne özerk yönetim parolasıyla çıktı, AK Parti ise tamamıyla çözüm süresi ve cemaatle yaşanan kavgalarla ilgili yorumlarla halkın karşısına çıktı” ifadelerini kullandı.

YILDIZBAŞ: ARTIK PROPAGANDA BİTMİŞTİR

Van Olay Gazetesi İdari İşler Müdürü Mehmet Sıddık Yıldızbaş da, seçimlerin hayırlı olması dileklerinde bulunarak, “Tabi biz basın olarak seçim sürecinde belki yeterli materyale ulaşamadık. İnsanlara yeterli bir görüşmede bulunamadık. Bunun sebebi de bölgenin getirmiş olduğu zorluklar ve sıkıntılardır. Bazı yerlerde yeteri habere ulaşamadık. Fakat seçimde fazla bir sıkıntı olmadı. Her ne kadar lokal yerlerde olaylar olsa da şehir olarak bu seçimi bitirdik. Bundan sonraki süreçte artık propaganda dönemi bitmiştir. Yönetime gelen hangi parti veya hangi ideolojiden fark etmez, yapacakları işin artık şehri imar etmeleridir, şehri daha güzelleştirmeleridir. Seçim süresince vaat etmiş oldukları hizmeti ve çalışmaları sürdürmeleridir, temennimiz de budur” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim