Van Valisi İbrahim Taşyapan, valilik toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelerek, seçimde alınacak olan güvenlik önlemleriyle ilgili bilgiler verdi. Seçim günü il merkezinde 2 bin 500 polisin, kırsalda ise 7 bin 850 jandarmanın görev alacağını söyleyen vali Taşyapan, “Buradaki görevimiz vatandaşlarımızın kimsenin baskısı altında kalmadan, seçimde oyunu dilediği gibi kullanmasıdır” dedi.

 

Vali İbrahim Taşyapan, seçim güvenliği ve alınacak önlemler konusunda, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ve İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay İrfan Kızılaslan ile birlikte Valilik toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Kent genelinde iyi bir propaganda dönemi geçirdiklerini ve tüm partilerin buna katkı sunduğunu söyleyen Vali Taşyapan, seçim süreci boyunca herhangi bir sıkıntılı durumla karşılaşmadıklarını kaydetti.

 

TAŞYAPAN: OY VERME SABAH 8’DE BAŞLAYACAK

Vali İbrahim Taşyapan yapılan toplantıda ilk olarak şu ifadelere yer verdi: “Bildiğiniz üzere ülkemizde Pazar günü milletvekilliği genel seçimleri yapılacak. Cumartesi günü saat: 18:00’a kadar propaganda çalışmaları devam edecek. Saat: 18:00’dan sonra da propaganda çalışmaları sona erecek. Pazar günü ise saat: 08:00 ile 17:00 arasında da oy verme işlemleri bütün Türkiye’de aynı saate uygulanacak. Yazlık dönemde olduğu için daha önce yapılan farklı saat uygulamaları bu sefer yapılmayacak. Bildiğiniz üzere daha önce Doğu Anadolu Bölgesinde 07:00 ile 16:00 arası uygulanıyordu. Birer saat öne alınıyordu ama bu yıl Yüksek Seçim Kurulu Türkiye’de oy verme saatini 08:00 ile 17:00 olarak belirledi.”

 

‘İYİ BİR PROPAGANDA DÖNEMİ GEÇİRDİK’

Kentte iyi bir propaganda dönemi geçirildiğini ifade eden vali Taşyapan, “Bütün partilerimiz buna katkıda bulundular. İlimizde hem şehir merkezinde hem de kırsalda bir ufak-tefek hadiseler dışında kayda değer bir sıkıntı yaşamadık. Bundan dolayı bütün siyasi partilerimize, milletvekili adaylarımıza teşekkür ediyorum. Onlarla da daha önce bir güvenlik toplantısı yaptık ve bu toplantılarda bir takım kararlar aldık. Bütün partilerimizde bu kararlara büyük oranda uydular. Dediğim gibi ilimizde iyi bir propaganda dönemi geçti. Seçime yönelik olarak da vatandaşlarımızın özgür iradeleriyle diledikleri partiye ve diledikleri adaya oy vermeleri yönünde herhangi bir baskı ve tehditle karşılaşmamaları için bütün tedbirlerimiz aldık. Yüksek Seçim Kurulu bağımsız bir kuruldur, anayasal bir kuruldur ve illerde de hâkimlerin başkanlığında ilçe seçim kurulları ve il seçim kurulları vasıtasıyla yürütülmektedir. Seçimler, idari makamlar, mülkü makamlar, güvenlik birimleri de seçimin güvenlik içerisinde hem propaganda döneminde, hem oy verme gününde, hem de oy verdikten sonra oyların sağlıklı bir ortamda sayılarak, seçim kurullarına intikali ve oraya teslimine kadar olan dönem içerisinde güvenlik tedbirlerini almakla görevlidirler. Biz de bu görevlerimiz çerçevesinde bütün birimlerimize, şehirlerde emniyet teşkilatımız, kırsal alanda da Jandarma teşkilatımız gerekli bütün planlamalarını yaptı. Çok sayıda personelle bu faaliyeti gerçekleştireceğiz. Bütün sandık bölgelerinde görevlilerimiz olacak ve bu görevlilerimiz oradaki herhangi bir olayda sandık kurulu başkanını veya sandık kurulu heyetindeki herhangi bir görevlinin davet etmesi halinde olaylara müdahil olacak. Gerekli güvenliği sağlayacaklar.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: 2012 SANDIKTA OY KULLANILACAK

Seçimlerde 2012 sandıkta oy kullanılacağını dile getiren Taşyapan şöyle devam etti: “Bizim buradaki görevimiz hiçbir vatandaşımızın baskı altında kalmadan, yönlendirmesi altında kalmadan, seçimde oyunu dilediği gibi kullanmasıdır. Seçimler zaten bu amaçla yapılan faaliyetlerdir. Köylerdeki sandıklarımız dâhil bütün sandıklarda olacağız. İlimizde toplam 2012 sandıkta oy kullanılacak. Bütün Van ilinin il ve ilçelerinde, köylerde dâhil toplam 2012 sandık var. Bunun 949 tanesi jandarma olan bölgemiz köylerimizde yer alıyor. Geri kalan 764 tane sandıkta il merkezimizde olacak. Bütün bu sandıklarda en az bir görevlimiz olacak. Ama yerin durumuna göre birden fazla görevlimizin olduğu yerlerde olacak. Biliyorsunuz bazı okullarımızda bir sandık bulunmuyor. Birden fazla sandık bulunuyor. Bu sandık bölgelerinde de her bölgenin bir sorumlusu olacak ve oraya da yeteri kadar güvenlik elemanı koyacağız. Tedbirlerimiz bu şekilde olacak. Ayrıca oyların sayımlarının dökümleri yapıldıktan sonra güvenli bir şekilde ilçe seçim kurullarına nakledilmesi konusunda da gerekli bütün güvenlik planlamalarımızı da almış bulunmaktayız. Ben burada bütün vatandaşlarımıza herhangi bir olayla karşılaştıklarında sandık çevresindeki veya sandık bölgesindeki güvenliklerimize konuyu iletmelerini rica ediyorum.”

 

“KIRSALDAN GELEN OYLAR HAVAYOLUYLA TAŞINABİLİR”

Kırsaldan gelen oyların koruma altında geleceğini hatta gerekirse havayolunun da kullanılacağını ifade eden Taşyapan, “Ayrıca çok sayıda güvenlik toplantısı ilçelerimizde kaymakamlarımız tarafından yapıldı. Bu toplantıların hiçbir tanesinde kesinlikle herhangi bir tavsiye, herhangi bir gruba yönlendirme yapıldığı söz konusu değildir. Kaymakamlarımız mutlaka oradaki emniyet birimleri, jandarma birimleri ve ilgili birimlerce hem partiler olabilir, hem mahalle muhtarları olabilir. Bunlarla ilgili güvenlik yapma yetkileri vardır. Bu toplantıları her zaman yapabilirler. Burada bizim için vatandaşlarımızın canları, malları, seçim huzuru ve özgür iradeleri bizim için önemlidir. Amacımız herkesin; özgür iradesini kullanarak, kimsenin baskısı altında kalmadan demokratik hakkını kullanmasını sağlamaktır. İl genelinde kurulacak 2012 sandığın her birinde en az bir görevli bulunduracağız. Bazı yerlerde bu sayı artacak. Oy sandıkları güvenlik güçlerimizin eşliğinde ilçe seçim kurullarına nakledilecek. Gerekirse havayolu da kullanılabilecek. Seçim günü bilindiği gibi içki satışı yasaktır. Bunun yanında ruhsatlı da olsa güvenlik kuvvetleri dışında kimse silah taşıyamaz. 18.00’e kadar seçimle ilgili yayın yasağı bulunmaktadır. Vatandaşlarımızdan ricam, oy vermeleriyle ilgili her hangi bir olumsuzluk yaşadıklarında tereddüt etmeden 155 Polis İmdat veya 156 Jandarma hatlarını aramalarıdır. Bu konuları da kimsenin sıkıntı yaşamaması için hatırlatmak istiyoruz. Seçim sonuçları açıklandığında yapılabilecek kutlama ya da protesto gösterileriyle ilgili de tüm tedbirlerimizi aldık. İnanıyorum ki Türkiye’nin demokrasisinin geldiği seviyeye uygun bir seçim olacaktır.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: SEÇİM GÜNÜ ALKOL YASAK

Seçim günü alkol satışının ve silah taşımanın yasak olduğunu söyleyen Taşyapan şöyle devam etti: “Seçim kanununun ilgili maddeleri gereğinde seçim günü içki satışları yasaktır. Seçim günü güvenlik sağlama görevi olan güvenlik birimlerinin mensupları dışında silah taşımak yasaktır. Kimse seçim günü silah taşıyamaz. Sadece güvenliği sağlamakla görevli personeller silah taşıyabilir. Onlarda oy verme mahalline kesinlikle silahla giremezler. Bu yasaklara da vatandaşlarımızın uymalarını istiyorum. Tabi ki bu yasak ruhsatlı silahlar içinde geçerlidir. Ayrıca yayın yasakları da var. Saat 18:00’a kadar yayın yasağı vardır. Saat: 21:00’den sonra da bütün yayınlar serbesttir. Bizler seçim günü de görevimizin başında olacağız. İnşallah huzur içinde bir seçim geçireceğiz. Seçim sonrası herhangi oluşabilecek bir kutlama veya protesto gibi hadiselere karşı da bütün tedbirlerimizi aldık.”

 

7 BİN 850 JANDARMA GÖREV ALACAK

Siyasi partilerin çevreyi temiz tutmaları konusunda da açıklamalarda bulunan Taşyapan, “Çevreye duyarlı olmalarını da kendilerinden istiyorum. İnşallah onların bu duyarlılığı ilgili birimleri de harekete geçirecek. Gerek propaganda malzemeleri, gerek propaganda cihazlarıyla bundan dolayı da tabi ki seçimin bir şenlik havasında geçmesi için vatandaşlarda katlanıyor. Ama insanlarımızı hem gürültü kirliliği ile hem görsel kirlilikle, hem doğada çözülemeyen materyal kirlilikle baş başa bırakmamak içinde bütün vatandaşlarımıza, bütün fertlerimize görevler düşüyor. Onlara da bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Van merkezde toplam 2 bin 500 polis görev yapacak. Kırsal alanda ise 7 bin 850 jandarma personelimiz görev yapacak. Özellikle kırsal alanda gelen sandıkları güvenlik birimlerinin nezaretinde getireceğiz. Sandık kurulu başkanı oyları saydıktan sonra torbaya koyup mühürledikten sonra kendisi ve en az iki kişi ile beraber bunu getirip ilçe seçim kurulunun görevidir. Biz sadece güvenliği sağlarız. Bunun için gerektiği yerde helikopter kullanacağız.”


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim