Referandum için vatandaşlar yarın sabah saatlerinde oy kullanmaya başlayacak.

Nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için tıklayın

55 MİLYON 319 BİN SEÇMEN

Referandumda yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. Bu rakamın 1 milyon 269 bin 282'sini, oy verme gününe kadar 18 yaşını dolduran yeni seçmenler oluşturacak. Halk oylaması için cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.

KAÇTA BAŞLAYACAK, KAÇTA SONA ERECEK?

YSK, tarafından belirlenen saatlere göre, (Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis) 07:00 ile 16:00 saatleri arasında, diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verme işlemi yapılacak. 

(GÖRSELLERİ ÜZERİNE TIKLAYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ)

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Vatandaşların oylarının geçerli olması için sandık başında bazı konulara dikkat etmesi gerekiyor. YSK, internet sitesinden geçerli ve geçersiz sayılacak oyları görselleriyle birlikte paylaştı.

Açıklamada, tercih mührünün nasıl kullanılacağının yanısıra, zarf ve pusulular üzerinde hangi mühürlerin olacağı bilgisi verildi. 

Oy pusulasında “Tercih” mührü basılmamış oylar geçersiz sayılacak. Ayrıca hem “Evet” hem de “Hayır” bölümüne iki kez mühür basılması da oyu geçersiz kılacak.

Diğer alana taşacak ya da iki alanın ortasında basılacak “Tercih” mührü de oyu geçersiz yapacak.

Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerine "Tercih" mührü dışında veya "Tercih" mührü yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür ya da parmak izi basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak. 

Üzerinde yer alan bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

NEREDE OY KULLANABİLİRSİNİZ?

Sadece Kayıtlı Olduğunuz Sandıklarda Oy Kullanabilirsiniz.

Eğer seçmen kağıdınız yoksa, Seçmen Portalı, e-Devlet kapısı veya Mobil Uygulamadan kendinizin ve sizinle aynı hanede oturan yakınlarınızın oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilirsiniz.

ENGELLİ SEÇMENLER

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez.

Editör: TE Bilisim