HDP Milletvekili adayları seçim çalışmalarını esnaf ziyareti ve mahalle toplantılarıyla sürdürdü. Gittikleri her yerde ilgiyle karşılanan HDP’liler halka Yeni Yaşam’ı anlatarak seçimlerde destek istedi. Milletvekilleri adayları seçim çalışmaları kapsamında Edremit, İpekyolu, Tuşba ve Erciş ilçelerine ziyaretlerde bulundu.

 

EDREMİT

Edremit ilçesinde HDP’nin başlattığı seçim seferberliği sürüyor. Düzenlenen seçim programlarında konuşan HDP Milletvekili Adayı Remzi Özgökçe Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bölgede yaptığı mitinglerin taşımalı seçmenden oluşturulmaya çalışılan suni birer miting olduğuna dikkat söyledi. Özgökçe: “Taşıma su ile değirmen dönmez, siz bu bölgede taşımalı seçmenle miting yapıp halkı kandıramazsınız. Taşımalı seçmenle miting yapan başbakanda taşımalı hale gelmiştir.” Dedi.

 

Edremit’te HDP’nin seçim çalışmaları esnaf, sivil toplum örgütü, resmi kurum-kuruluşlar, ev, hasta, taziye, düğün, aileler arası barış, fabrika işçilerine kadar tek tek gerçekleştirilen ziyaretler; halk ve özgün kadın toplantıları, çat kapı çalışmaları, ikna ziyaretleriyle aralıksız sürüyor. Edremit’te yürütülen seçim çalışmaların HDP Milletvekili Remzi Özgökçe ile beraber KJA Aktivisti Aynur Çoşkun, Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, Federal Kürdistan YNK Süleymaniye Parlementeri Berivan Abdullah, Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, DBP ve HDP ilçe eş başkanları katıldı.
Seçim çalışmaları kapsamında ilk olarak Edremit okul taşıtları kooperatifi, Vanet işletmesini ziyaret eden HDP’li heyet burada şoförler ve işçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Yapılan iki ziyarette konuşan HDP milletvekili adayı Remzi Özgökçe, cumhuriyet tarihi boyunca işçi-emekçiye dönük her daim sömürü politikasının daimi devrede olduğuna söyleyerek, sistemin yaşamın tüm alanlarında bu sömürüye dur demek için 7 Haziran genel seçimlerinin Türkiye emekçileri açısından büyük bir fırsat olduğunu belirtti.

 

Yapılan iki ziyaretin ardından vekil adayı Özgökçe ve beraberindekiler Edremit Çiçekli tarafında bulunan mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. Muhtarlarla yapılan toplantının ardından kanaat önderlerinin de olduğu bir halk toplantısı düzenlendi. Sonrasında HDP heyeti Edremit’te bağlı mahallelerde ikna ziyaretleri gerçekleştirerek burada içinde 11 yıl boyunca AK Parti Edremit ilçe başkanlığı yapmış olan Hudayda Demir gibi eskiden AK Parti’ye oyunu verdiklerini belirten birçok vatandaşı ve aile büyüğünü HDP’ye oy vermeleri noktasında ikna etti. Söz konusu eski AK Parti yöneticileri ve eskiden AK Parti’ye oy veren aile büyükleri seçmenlerde bundan sonra sistem partilerine asla oy vermeyeceklerin açıkladı.

 

ÇOBAN: ARTIK İKTİDAR OLAMAYACAKLARINI ANLAMALILAR

Yapılan ziyaretlerde konuşan Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, bölgede geçmişten bu güne uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları yüzünden bölge halkının ekonomik olarak büyük bir sömürüye tabi tutularak yoksullaştırıldığını belirtti. Çoban AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanının her konuşmalarında bölgesel bir ayrım gözetmeksizin ülkenin her yerine hizmet yaptıklarını abese iştigal olduğunu söyledi. Çoban şu sözlere yer verdi: “Bölgede devletin uyguladığı yanlış politikalardan kaynaklı insanlar her açıdan üretimden düşürülerek tamamıyla tüketici duruma getirildi. Üretimden düşürerek yoksullaştırdığı halka, çocuk parası adı altında Avrupa Birliği fonlarından aldığı paranın sadece 30-40 lirasını kadınlara vererek, ya da kömür dağıtarak sadaka kültürü üzerinden bölge halkına yaklaşan anlayışları bölgede olduğu gibi Van'da da mahkum edilmiştir."

 

YNK PARLEMENTERİ HDP ÇALIŞMALARINDA

Yapılan ikna ziyaretleri ve halk toplantıların ardından HDP’li heyet Yeni TOKİ ve Kiracı TOKİ alanlarında da ev ziyaretleri ve halk toplantıları gerçekleştirildi. Burada konuşan YNK Süleymaniye Parlementeri Berivan Abdullah, Kürt halkının Türkiye’de, İran’da, Irak’ta ve Suriye’de büyük bedeller vererek bu gün Ortadoğu’da insanlık onurunun kurtardıkları gibi kendi özgürlüklerini inşa ettiklerini söyledi. 7 Haziran genel seçimlerinde HDP’ye destek sunmak için Federal Kürdistan Bölgesi’nden bölgeye geldiklerini belirten Abdullah, 7 Haziran günü tüm barajları aşarak halkların iradesini meclise hep beraber taşıyacaklarını söyledi. TOKİ'lerde yapılan ziyaretlerde konuşan KJA Aktivisti Aynur Çoşkun ise, Kürt halkına tarih boyunca sömürü ve imhayı dayatarak teslimiyeti hedefleyenlerin Kürt halkının asla teslim olmayacağını anladıklarını Kobanê direnişiyle anladıklarını belirtti. Türkiye'de halkların özgür, eşit ve barış içinde yaşamasın için HDP'nin büyük bir fırsat olduğunu belirten Coşkun, 7 Haziran'da halkların barış umudunun meclise taşınacağını söyledi.

 

İPEKYOLU

Seçim çalışmalarına esnaf ziyareti ile devam eden HDP Milletvekili adayları Zozan Yeliz Yıldırım ile Selami Özyaşar esnafın sorunlarını dinledi. Hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan adaylar esnaftan destek istedi. Japon Pasajı civarında bulunan esnafları tek tek dolaşan HDP'li Zozan Yeliz Yıldırım'ın yaptığı esnaf ziyaretleri esnasında bol bol dua alması dikkat çekerken, bir esnaf "Bugüne kadar hep diğer partilere oy verdik. Ama onlardan herhangi bir hayır görmedik. İnşallah bu seçimde partimize oy vereceğiz ve sizleri mecliste görmeyi çok istiyoruz" diye konuştu.

 

HDP Milletvekili adayı Yıldırım'da esnaf ziyaretinde yaptığı konuşmada, "Şu an duanızı, 7 Haziran'da da oyunuzu talep ediyoruz" dedi. Ziyaretler esnasında konuşan HDP Milletvekili Selami Özyaşar ise, "Maalesef hükümet deprem sonrası adeta Van esnafını ipotek altına aldı. Esnafın ve kent STK'lerinin ısrarlı çabalarına rağmen vergilerin terkin edilmemesi ve 'emsal teşkil edecek' demesi tam bir aldatmacaydı." Dedi.

 

“BU KADAR ÖĞRETMENİ NASIL ATAYACAKSINIZ”

Çay molasında Özyaşar'ın yanına gelen genç bir kadın, elindeki HDP seçim beyannamesini göstererek, "Demişsiniz ki, atanamayan tüm öğretmenlerin atamasını yapacağız' bunu nasıl yapacaksınız ki?" diye sorması üzerine Özyaşar, "Türkiye'deki öğretmen açığı 180 bin. Atamayı bekleyen öğretmen sayısı ise çok daha alt düzeyde yer alıyor. Yani var olan ihtiyaç ile atanmayı bekleyenlerin sayısı birbirini karşılar nitelikte. Tek sorun, hükümetin bu konudaki gerçekçi olmayan politikasıdır. Eğitimi taşeronlaştırarak, piyasalaştırarak eğitim maliyetini azaltmaya çalışıyor. Bu kökten yanlış olan bir politikadır" diye cevap verdi.

 

TUŞBA

HDP Tuşba da seçim çalışmalarına devam ediyor. Seçim çalışmaları kapsamında arpacılar ve samancılar sitesindeki esnaf ziyaret edilirken, Marmit mahallesinde bazı aileleri ikna etmek amacıyla ziyaretler gerçekleştirildi. Esnaf ziyaret ve aile ikna çalışmalarına HDP Milletvekili Adayı Yurdusev Özsökmenler, Remzi Özgökçe, HDP İl Eşbaşkanı Derya Havya ve HDP-DBP İlçe yöneticileri katıldı. Esnaf ziyaretleri sırasında, esnafların ziyaretten memnun kaldıkları gözlemlenirken, bazı esnaflar, AK Parti’nin bölge esnafı üzerine bilinçli bir politika ile ambargo uyguladığını, kendilerine muhtaç bırakmak istediklerini dille getirdi. HDP'nin küçük esnaf için ideal parti olduğunu ve her esnafın HDP’ye oy vermesi gerektiğini söyledi.

 

ERCİŞ

Yeni yaşamın mimarı HDP adaylarının Erciş’te yürüttükleri seçim çalışmaları gittikleri her yerde ilgi ile karşılanırken daha önce AK Parti gibi farklı partilere oy veren aileler, iş adamları ve siyasetçiler törenle HDP’ye katıldı. Erciş’te tanınan Evdoyî ailesi binlerce kişilik kitle ile Zilan Caddesi’nden ilçe merkezinde bulunan HDP bürosuna kadar yaptıkları yürüyüşle HDP’ye katılım sağladı. 2014 yerel seçimlerde Liberal Demokrat Partisi’nden Erciş Belediye Başkan adayı olan Naif Zengin ailesi ile birlikte yapılan katılımda yer alarak bu günden sonra HDP’ye destek vereceklerini ifade etti. Aileleri HDP milletvekilleri adayları Lezgin Botan, Tuba Hezer, HDP ilçe eşbaşkanları Selçuk Aladağ ve Nurgül Baran ile YNK Sözcüsü Abdulselam Dihokî karşıladı. Törende konuşan Tuba Hezer, bu güne kadar Kürtlerin verdiği destekler ile var olmaya çalışan AK Parti’nin “Kürt sorunu yoktur” ifadelerinin ardından Kürtlerin desteklerini geri çektiğini ve AK Parti’nin yalnızlaştığını vurguladı.

 

“KÜRT DÜŞMANLARI GERİ ADIM ATIYOR”

Kürt halkının birlik beraberliği ile bütün Ortadoğu’ya olduğu gibi Türkiye’ye de barış getireceğini ifade eden Lezgin Botan ise, “Kürtler bir oldukça Kürt düşmanları ve savaş yanlıları geri adım atıyor. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve şehitlerimizin verdiği bedeller sonucu elde edilen Kobanê zaferi bir kez daha Kürt halkının birlik olması gerekliliğini açığa çıkardı. Bizler bu gün yanımızda olmayan bütün Kürt kardeşlerimizi de bu kardeşlerimiz gibi yanımıza ve evlerine davet ediyoruz.” İfadelerini kullandı. Törenin ardından HDP’liler Sanayi esnafını ziyaret ederek esnaflardan destek istedi.

 

YILDIRIM İŞ-KUR’LULARLA BİR ARAYA GELDİ

Van’da Emek Partisi (EMEP)’in çağrısıyla HDP Milletvekili Adayı Zozan Yeliz Yıldırım ile EMEP GYK üyesi Umut Yeğin geçtiğimiz yıl yaz aylarında kalıcı iş talebiyle direnen İŞ-KUR ve taşeron işçiler ile bir araya geldi. Toplantıya Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Hayrettin Alan ve HDP İl yöneticisi Naci Erkol’da katıldı. Toplantı da ilk olarak söz alan Emek Partisi (EMEP) GYK üyesi Umut Yeğin, parti olarak  HDP ile ittifak halinde olduklarını belirterek sermaye iktidarı olan AK Parti’nin yalnızca seçim öncesinde işçileri boş vaatlerle kandırmaya çalıştığını ama EMEP olarak varlık nedenlerinin bu ülkeyi  işçilerinin yönetmesi için mücadele etmek olduğunu söyledi.

 

YEĞİN: BİRLEŞİRSEK KAZANABİLİRİZ

Geçtiğimiz yıl yaz aylarında İŞ-KUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan taşeron işçilerinin direnişlerini hatırlatan Yeğin şöyle devam etti: “Şu an metalde Reno işçileri ile başlayan direniş birçok fabrikaya yayıldı. İşçiler birlik olduğu zaman sermaye ve onun temsilcisi AKP iktidarı her zaman korkuyor. Türkiye’de de, Kürdistan’da da  işçiler birlik olduğu zaman kazanımlar elde ediyor. Van’da da İŞ-KUR ve taşeron işçilerinin geçtiğimiz yaz iki ayrı parkta başlayan ve hala fiili olarak devam eden direnişlerinin birleşmesi gerekiyor. Ancak birleşerek mücadelemize devam edersek insanca yaşayabiliriz.” Tek adamın ve hırsızların iktidarına karşı halkın iktidarı için 7 Haziran seçimlerinde işçilerden HDP’ye oy vermelerini isteyen Yeğin, işçilerin bir sınıf olarak örgütlenebilmesinin önündeki engelleri kaldırabilmek için, barış içinde ortak mücadele edebilmesi için, demokratik halk iktidarı için, HDP’nin barajı aşması gerektiğini ifade etti.

 

YILDIRIM: EMEK VEREN İŞÇİ, KAZANAN PATRON

HDP Milletvekili adayı Zozan Yeliz Yıldırım ise üretimi yapan en fazla emek veren işçilerin olduğu buna karşı  en fazla parayı kazananın patronlar olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Az önce inşaat işçileri ile birlikteydim. Bir binayı yapan yükselten emek veren işçilerdir ama onların sırtından emek harcamadan zengin olan ise müteahhitler oluyor. Biz işçinin emeğinin sömürülmesine karşıyız.” Dedi. AK Parti iktidarının her alanda taşeronlaştırmayı yaygınlaştırdığını belirten söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “HDP olarak taşeronlaştırmaya karşıyız ve taşeron sistemi kaldıracağız. AKP iktidarı döneminde 14 bin işçinin iş cinayetlerinde öldü ve iş cinayetlerinde Türkiye’nin Avrupa’da birinci Dünya’da üçüncü sırada yer alıyor. Bu durumun Türkiye’de bir emek sömürüsüdür. AKP iktidarının da bu sömürüyü yapan sermayenin iktidarıdır. Biz HDP olarak asgari ücretin ilk etapta 1800 lira olması gerektiğini söyledik. Bunu da hayali olarak söylemedik başta DİSK olmak üzere çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşlarına sorduk ve aldığımız cevap bir ailenin yaşabilmesi için alması gerektiği asgari ücretin minimum 1800 lira olması gerektiğini gördük. AKP iktidarının işçilerin ve emekçilerin emeklerini sömürerek kendi saltanatlarını kurmuş durumda. AKP saltanatının yıkılmasının yolunun işçilerin ve emekçilerin örgütlenmesidir.”

 

“EKMEĞİMİZİ KAYBETMEMEK İÇİN AKP MİTİNGİNE KATILDIK”

İŞ-KUR işçilerinden Revşan Akti yıllarca AK Parti mitinglerine zorla götürüldüklerini söyledi. Akti: “Ekmeğimizi kaybetmemek için AKP etkinliklerine gitmek zorunda kaldık. AKP mitinglerine katılmamıza rağmen gönlümüzde hiçbir zaman AKP olmamıştır. Seçimlerde AKP’ye oy vermeyeceğiz.” Dedi. İŞ-KUR işçilerinden Abdullah Yeşilbaş ise şu sözlere yer verdi: “Seçimlerde HDP’yi destekleyeceğiz. Ancak İŞ-KUR işçileri olarak  HDP  tarafından taleplerinin daha fazla dillendirilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim