Geçtiğimiz yerel seçimlerde büyükşehir dahil 14 belediyenin 12’sini kazanan HDP, Van adaylarını tanıttı. Geçtiğimiz haftalarda Van’da halk oylamaları yapan ve mevcut aday adaylarını halka soran HDP, Genel Merkez çalışmasından sonra iki farklı açıklama ile Van Büyükşehir ve ilçe adaylarını duyurmuştu. Adayların kamuoyunda paylaşılmasının ardından dün ise resmi tanıtım toplantısı vardı. Genel başkan düzeyinde katılımın sağlandığı ‘Aday Tanıtım’ toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli 31 Mart için iddialı söylemlere yer verdi. Temelli: “Hep birlikte kentimize sahip çıkacağız, Van’a sahip çıkacağız. Hep birlikte bu kayyumdan, bu zihniyetten kurtulacağız. Bütün Kürt illerinde ve ilçelerinde iktidara geleceğiz. Batı'da meclislerde temsil edileceğiz. 31 Mart’ta sandıklardan HDP çıkacak, barış çıkacak, demokrasi çıkacak.” Dedi.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI ARAÇ KONVOYU İLE KARŞILANDI

31 Mart’ta yapılacak seçimler için geri sayım başlarekn partiler adaylarını açıklayıp seçim çalışmalarının startını verdi. Ak Parti’nin geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen tanıtım toplantısının ardından dün de HDP adayları için tören düzenledi. Gevaş girişinde yüzlerce araçlık konvoyuyla karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Büyükşehir Belediye ve İlçe Başkan Adayları, HDP İl Eş Başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van İl Eş Başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kava, Hakkari Belediye Eş Başkan Adayları, İttifakta yer alan Kürt partileri ve halk katıldı.

TEMELLİ’DEN LEYLA GÜVEN AÇIKLAMASI

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Van Belediye başkan aday tanıtım toplantısında konuştu. Temelli,  DTK Eş Başkanı ve Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in serbest bırakıldığına değinerek sözlerine şu şekilde devam etti: “24 Haziran’da milletvekili seçilmesine rağmen 24 Haziran’dan bugüne kadar hukuksuz bir şekilde, yasa tanımaz bir şekilde cezaevinde alıkonulmaktaydı. Bugün bu hukuksuzluğa nispeten son verildi. Tahliye edildi ama yargılaması devam ediyor. Bugün dokunulmazlıklar hala yok sayılıyor. Bir milletvekilinin yargılaması devam ediyor. Tıpkı Leyla Güven’de olduğu gibi birçok milletvekili arkadaşımız yargılanmaya devam ediyor. Neden yargılanıyor arkadaşlarımız, neden cezaevlerinde binlerce HDP’li var, bir suçları olduğu için değil bir sevdaları olduğu için. İşte biz o sevdaya sahip çıkıyoruz.” dedi.

AİHM’DEN ‘DEMİRTAŞ’ KARARI

AİHM'in Selahattin Demirtaş Kararı’nın iktidar tarafından yok sayıldığını öne süren Temelli, “Demirtaş, 3 gündür Sincan’da savunmasını hukuk adına, demokrasi adına yapmaya devam ediyor, ama bu hukuk tanımaz barış düşmanı iktidar bütün hakları çiğnemeye devam ediyor. Bu haksızlığa son vermek için AKPM bir kez daha çağrı yaptı. “AİHM kararını tanıyın” dedi. Bu kararın tanınması tutsak edilmiş bütün siyasetçilerin haklarının tanınması demektir. Çünkü bu siyasetçiler tutsak olan vekillerimiz, ülkesini terk etmek zorunda kalan vekillerimiz aslında Anayasa'nın çiğnenmesi pahasına dokunulmazlıkları kaldırılmış, uydurma fezlekelerle ceza almışlar, bir kısmı hükümlü haline gelmişlerdir. Tüm bunlara son verme zamanıdır.” dedi.

“KÜRT MESELESİ ÇÖZÜLMEDEN BARIŞ İNŞA EDİLEMEZ”

Temelli, Kürt meselesi çözülmeden Ortadoğu sorununun çözülmeyeceğini dile getirdi. Temelli,  “Kürt meselesi çözülmeden Türkiye’nin demokrasi sorunu çözülmez. Kürt meselesi çözülmeden barış inşa edilemez. O yüzden de Kürt meselesi küresel bir meseledir ve tüm sorunların merkezindedir. Gelin Kürt meselesini çözelim dediğimizde "Kürt meselesi yoktur" diyor, seçim gündeme geldiğinde çıkıyor "Kürt meselesi" diyor. Biz bu yalancılara inanmayacağız. Bu yalancılara verecek bir tek oyumuz yok. Çünkü biz bu meselenin çözülmesini istiyoruz. Bunu da irademize oyumuza geleceğimize sahip çıkarak çözebiliriz. Bunu biz çözebiliriz.” dedi.

TEMELLİ: BİZ ÜRETECEĞİZ, BİZ YÖNETECEĞİZ

Birlikte kentleri, mahalleleri, sokakları ve iş yerlerini yöneteceklerini dile getiren Temelli, “Hep birlikte yerel demokrasiyi inşa edeceğiz. Sadece belediyeyi almak değil, bir demokrasi mücadelesi, bir barış mücadelesi var edeceğiz ve kentlerimize barış gelecek. Seçilmiş arkadaşlarımızın neler yaptıklarını hep birlikte izledik. Şimdi onlarla birlikte geçmişten gelen deneyimlerimizi geleceğe taşıyoruz. Çok daha güçlü, çok daha başarılı yönetimler sergileyeceğiz. Halkın bizzat katıldığı söz yetki karar sahibi olduğu belediyeler var edeceğiz. Biz üreteceğiz, biz yöneteceğiz. Kadınların kentlerini var edeceğiz. Her yerde eşit temsiliyet dedik. Bu eşit temsiliyet esasıyla bugün yerel yönetimlerde iktidara geliyoruz. Kentlerden, sokaklardan kadına yönelik şiddeti kovmak için, kadın cinayetlerine son vermek için, kentlerimizi kadın kentleri yapacağız. Kadın yoksulluğuna son vereceğiz. Kadın istihdamını artıracağız.” diye ifade etti.

TEMELLİ: VAN’A SAHİP ÇIKACAĞIZ

31 Mart’ta sandıklardan HDP ile birlikte barış ve demokrasi çıkacağını ifade eden Temelli, “Hep birlikte kentimize sahip çıkacağız, Van’a sahip çıkacağız. Bütün Kürt illerinde ve ilçelerinde iktidara geleceğiz. Batı'da meclislerde temsil edileceğiz. AKP-MHP ittifakından kurtulmak için ne gerekiyorsa o adımı hep birlikte atacağız. 31 Mart’ta sandıklardan HDP çıkacak, barış çıkacak, demokrasi çıkacak.  Kürt partileri bir araya gelerek bir seçim ittifakı yaptı. Ama bu seçim ittifakından çok daha anlamlı bir adımdı. Nasıl 24 Haziran’da bir adım attıysak şimdi çok daha güçlü bir adım attık. Ulusal birlikle birlikte güçlü adımlarımız devam ediyor. 31 Mart’tan sonra da hem kentlerimizi birlikte yöneteceğiz hem de ulusal birlik için adımlar atmaya devam edeceğiz. Biz yan yana geldikçe hem Türkiye’ye hem Dünya’ya hem Ortadoğu’ya barış, huzur demokrasi gelir.” diye konuştu.

KAMAÇ: MİSYONUMUZ İTİFAKI KALICI HALE GETİRMEK

İnsan Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, “Bugün ortaya çıkan Kürt ittifakı Kürtlere yönelik düşmanlık politikalarını yürütenleri endişelendiriyor. Seçimin sonucu ne olursa olsun, Kürt kimliği kazanmıştır. Elbette ki yerel seçimler üzerinden oluşturduğumuz bu ittifak anlayışı bitmiyor. Ev ev, sokak sokak çalışarak bu çalışmalarımızı yürüteceğiz. Genel misyonumuz bu ittifakı daha güçlü ve kalıcı hale getirmektir. Bu ittifakta yer alamamış partilerimiz, hareketlerimizi ittifakın birer parçası haline getireceğiz ve birinci çalışma misyonumuz budur. “ ifadelerini kullandı.

DEDE: KÜRT PARTİLERİYLE İTİFAKIMIZ TARİHSEL ÖNEMDEDİR

HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “31 Mart yerel seçimleri genel olarak Kürt halkı, Türkiye Halkları ve Ortadoğu halklarının özgürlük mücadelesinin bir ayağını oluşturuyor. Sindirme politikaları yürütülürken tüm Kürt partileriyle ve Türkiye’de bileşenlerimizi ittifakımızı gerçekleştiriyoruz. Bu tarihsel önemdedir. Elbette yerel seçimler bizim için önemlidir ama asıl amaçlarımızı gerçekleştirmek için uzun soluklu, bedeller gerektiren mücadele içinde hiçbir gün bizim için kolay olmadı. Dostta, düşmanda şunu bilsin, bizi lime lime ettikleri süreçlerde dahi büyük direniş gerçekleşti. Son 3,5 yıldır bu politikalara karşı direniş çizgisiyle Kürt halkının özgürlüğünün koşullarını yürütüyoruz.” diye konuştu.

AVCI: BİZLER VE SİZLER HEP BİRLİKTE ZAFERE ULAŞACAĞIZ

HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Avcı, “Halkımıza hizmet için geliyoruz. Eğer bir yerde hizmet yoksa o koltuğun hiçbir anlamı yoktur. Size söz veriyorum. Bizler şehitlerin bize bıraktığı bu mücadelede onların bize bıraktığı mirası en iyi şekilde temsil etmek zorundayız. Bizler ve sizler hep birlikte zafere ulaşacağız.”

ÖZGÖKÇE: KALDIĞIMIZ YERDEN YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Bedia Özgökçe Ertan ise, şu ifadelere yer verdi: “Bizler en temel insan haklarımıza saygı duymayanlarla mücadele ediyoruz. Leyla yüzbinlerin meşru temsilcisidir. Yerel ve uluslararası düzeyde Kürt halkının temsilcisidir. Leyla Güven’in talebi barış içinde yaşamaktır. İmralı görüşmelerine ilişkin engeller ortadan kaldırılmalıdır. Tecrit bu iktidarın tercihidir. Bunu bilinçli olarak yapıyorlar. Geçen 4 yıl boyunca yaşadığımız acı tecrübeler bize göstermiştir ki bu politikalar bütün halklara kaybettirmiştir. Bizler bu toprakların insanlarıyız, burada yaşıyoruz ve öldüğümüzde buraya gömüleceğiz. Yaratacaksak eğer onurla gelecek için var edeceğiz. Şimdi 31 Mart’ta halkın olanı halkla birlikte geri alacağız ve kaldığımız yerden yönetmeye devam edeceğiz.”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmasından sonra Van’ın HDP Belediye Başkan adayları tanıtıldı.

İŞTE HDP’NİN EŞ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI:

VAN: BEDİA ÖZGÖKÇE ERTAN / MUSTAFA AVCI

TUŞBA: AYŞE MİNAZ / YILMAZ BERKİ

MURADİYE: LEYLA BALKAN / YILMAZ ŞALAN 

ERCİŞ: YILDIZ ÇETİN / MAHMUT PALA

SARAY: CAZİYE DUMAN / ŞAHABETTİN BİLMEZ 

BAHÇESARAY: GÜLİSTAN ÖNVER / GARİP AYKUT

İPEKYOLU: AZİM YACAN / ŞEHZADE KURT

EDREMİT: GÜLCAN KAÇMAZ SAĞYİĞİT / SEYFETTİN İTHA

ÖZALP: DİLAN ÖĞRENCİ / YAKUP ALMAÇ

ÇALDIRAN: LEYLA ADSAK / FARUK DEMİR

BAŞKALE: ŞENGÜL POLAT / ERKAN ACAR

GÜRPINAR: ROJBİN AKDAĞ / KEMAL GÜLER

GEVAŞ: MELEK ARAPOĞLU / VEYSİ ŞEKER

ÇATAK: MURAT BOZDEMİR / ESRA BABUR

Editör: TE Bilisim