ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - 24 Haziran seçimlerinde Van’da aday çıkaran partilerin vekil adayları belli oldu. Ak Parti, HDP, CHP, MHP, Saadet ve İyi Parti’nin vekil adaylarının profillerini sizler için derledik.

 

24 Haziran seçimlerinde Van’da seçim çalışması yapan milletvekili adayları çalışmalarına hız devam ediyor. Bizde sizler için milletvekillerinin profillerini derledik.  

 

CUMHUR İTTİFAKI - AK PARTİ VE MHP

 

Ak Parti’nin birinci sıra Van adayı Osman Nuri Gülaçar, 1965 yılında Van’da dünyaya geldi. Gülaçar, imam-hatip lisesinden mezuniyetinin ardından Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. Yabancı dil olarak Arapça bilmektedir. Bölge’de Kanaat Önderi olarak tanınan Osman Nuri Gülaçar, 28 yıl imam-hatip olarak görev yaptı. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti'den Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Gülaçar, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Ak Parti ikinci sıra Van adayı İrfan Kartal, 1949 Van doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Van'da tamamladı. Yükseköğrenimini 1973 yılında Ankara Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi (ADMM) İnşaat Mühendisliği bölümünde tamamladı. Kartal, 13, 14, 15 ve 16. dönem Van Milletvekilliği ve TBMM Başkanlığı yapmış olan Kinyas Kartal'ın yeğenidir. 1973 yılından beri birçok sivil toplum kuruluşunda yer alan Kartal, Akil İnsanlar Grubu'nun Van temsilciliği görevinde bulundu. Kartal, 2 çocuk babası.

 

“YATIRIMLARIN BÖLGEMİZDE YAYGINLAŞTIRILMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

 

Ak Parti üçüncü sıra adayı olan Abdulahat Arvas, 1969 yılında Van’ın Erciş ilçesinde doğdu. İlköğretimini Erciş’in Yukarı Işıklı köyünde orta ve lise öğretimini ise Van İmam Hatip Lisesinde tamamladı. Bölgede bulunan Arapça eğitim medreselerinde okuduktan sonra merkezde bir süre Kuran Kursu öğretmenliği ve İmamlık vazifesinin ardından, özel şirketlerde idari ve mali işlerde sorumlu yöneticilik görevinde bulundu. Arvas yaptığı konuşmada, işsizlik ve eğitim alanında çalışmalar yapacağını belirterek, öncelik olarak pozitif teşviklerinin önünün açılması için çalışacağını söyledi. Arvas, “Ülkemiz için ise içerde ve dışarıda olan düşmanlarımıza karşı kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz. Ulaşım, turizm, tarım ve sanayi ağırlık yatırımların bölgemizde yaygınlaştırılması için çalışacağız.” Şeklinde konuştu.  

 

“MHP’NİN DEĞİL HALKIN TÜM VEKİLİ OLACAĞIM”

 

Milliyetçi Hareket Partisi Van birinci sıra adayı olan Ramazan Üçbaş, 1968 Van doğumlu. Evli 3 çocuk babası olan Üçbaş, Van’da müteahhitlik yapıyor. 30 yıldır MHP’de görev yapan Üçbaş, “Biz Vanlı olduğumuzdan dolayı Van’ın sorunlarını çözmek için çalışacağız. En büyük hedefimiz gençler. Gençlerin işsizlik sorununu çözmek için çalışacağız. İkinci hedefimiz taşınan kurumların geri getirilmesi için çalışacağız. Hatta bu kurumların arttırılması için çalışacağız. Ekonomik anlamda çalışmalar yapacağız. Esnafın dertleriyle bütünleşeceğiz. Ben MHP’nin değil halkın tüm vekili olacağım.” Diye konuştu. 

 

HDP’nin Van birinci sıra adayı Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı olan Sezai Temelli, 15 Temmuz 1963 İstanbul doğumlu. 25’inci dönem HDP İstanbul Milletvekilliği yapan Temelli, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede doktorasını tamamladı. İyi düzeyde İngilizce bilen Temelli, evli ve 1 çocuk babası.

 

VANGÖLÜ İÇİN ÇALIŞACAĞIM

 

HDP Van Milletvekili olan Bedia Özgökçe Ertan, 6 Ocak 1975'te Van'da doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Ertan, İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin kurucularından olup yönetim kademelerinde görev aldı. 2004 Yerel Seçimlerinde Demokratik Halk Partisi listesinden seçilerek Van'ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi oldu. İyi düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Ertan, evli ve 3 çocuk annesidir. Ertan bu zamana kadar HDP doğrultusunda çalışma yaptığını belirterek, “Öncelikle mülteci hukuku ve kadın alanında çalışma yapmak istiyorum. Ülkede barışın tesisi sağlansın diye mücadele edeceğiz. Yerel anlamda da Van Gölü koruma kanununun çıkarılması yönün de bir projem var. Özel olarak bunu yapacağım. Depremden kalma borçların bitmesi için çalışacağız. Kentimin ve bölgemin kalkınması için çabalayacağım.” Dedi.

 

BARIŞÇIL BİR ÜLKE İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

 

HDP’nin 3’üncü sıra adayı Murat Sarısaç, HDP parti meclis üyesi olarak görev almaktadır. 1983 Van Gürpınar doğumlu olan Sarısaç, Aksaray Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden mezun oldu. DBP Parti Meclisi üyeliği yapan Sarısaç, sonrasında DBP İl Eşbaşkanı olarak görev yaparken cezaevine girdi. 16 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Sarısaç, Şubat 2018 yılında HDP’nin 3. Olağan Kongresi’nde Parti Meclisi üyesi seçildi. Sarısaç, yaptığı konuşmada, “Vekil olduğumuzda taktirde daha yaşanabilir ve barışçıl bir ülke için çalışacağız. Öncelik olarak barışın tesisi için mücadele edeceğiz. Özellikle işsizliğin önüne geçmek için çaba sarf edeceğiz. Yatırımları genele yaymak için çalışacağız. Van’daki irade sorununu çözmek birinci görevimiz. Öncelikle demokrasinin tam olarak yansıtılması için uğraşacağız.” Diye belirtti.

 

“İÇİN ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜM”

 

HDP Van 4’üncü sıra adayı Muazzez Orhan, Eğitim-Sen üyesidir. 1972 Van Başkale doğumlu olan Orhan, 2002 Anadolu üniversitesi işletme fakültesi işletme bölümünde lisana eğitimimi tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde akademisyenlik yapan Orhan, 15 Mayıs 2017 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile açığa alındı. Orhan yaptığı konuşmada, “Kadın mücadelesiyle başlayıp emek mücadelesi içerisinde tüm eşitsiz hukuksuz ve adaletsizliklere karşı mücadele etmek için çeşitli çalışmalar yürüttüm.” Dedi.

 

MİLLET İTTİFAKI CHP – SP – İYİ PARTİ

 

“ÇALINMADIK KAPI BIRAKMAYACAĞIM”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Van birinci sıra adayı Mehmet Kurukcu, 1978 yılında Van’ın Erçek Beldesinde doğdu. İlk ve Ortaöğretimini Erçek’te Lise eğitimini de Van Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı ve Anadolu Üniversitesi Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı Bölümünü okudu. 2004 ile 2010 yılları arasında SHP Erçek Belde Başkanlığı görevinde bulundu. 2011 yılında CHP’de görev yapmaya başladı. 2014 Yerel Seçiminde CHP’den Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Kurukçu, seçimden sonra CHP Genel merkez ve MYK talimatıyla CHP Van İpekyolu ilçe başkanlığına atandı. Siyasi çalışmaların yanı sıra mesleği işadamı olan ve ticaretle de uğraşan Kurukcu, Eczane, Ayakkabı ve inşaat sektörlerinde halen ticari faaliyetlerine devam etmektedir. Aday seçildiği taktirde Van’ın sorunlarıyla yakından ilgileneceğini belirten Kurukçu, “7 yıldır siyasetin içinde aktif olarak görev alıyorum. Van’ın var olan bütün sorunlarına da vakıfım. Meclise gittiğim vakit lafla değil icraatla Van için mücadele edeceğim. Depremden bu yana çözüme kavuşmayan sorunların çözümü için çalınmadık kapı bırakmayacağım.” Dedi.

 

SAADET PARTİSİ (SP)

 

“ÜLKEMİZİ DAHA YAŞANABİLİR BİR ÜLKE OLMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

 

Saadet Partisi Van birinci sıra adayı olan Özay İlhan, 1979 yılı İzmir Kiraz doğumlu olup, İlk ve Orta Öğrenimimi Kiraz ve Ödemiş’de çeşitli okullarda tamamladı. 1996 yılında Van YYÜ Veteriner Fakültesini kazanan İlhan, 2002 yılı Mart ayından bu yana serbest veteriner hekimliği yapıyor. İlhan, evli ve bir çocuk babasıdır. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde de Saadet Partisi 25’inci dönem milletvekili adayıdır olmuştu. İlhan verdiği demecinde, dertlerinin Van olacağına dikkat çekerek, “Van.2ın sorunlarını çözmek için çabalayacağız. Çalışmaları 1. 2. ve 3. Derecede çözmek için çalışacağız. Sınır kapılarının açılması için çalışma yapacağız. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesini sağlayacağız. Ülkenin temel problemlerine yoğunlaşacağız. Gençlerin iş sahibi olması için çabalayacağız. Ekonomik anlamda çalışma yapacağız. Orta Doğunun içinde olduğu sorunlarla yakından ilgileneceğiz. Ülkemizi daha yaşanabilir bir ülke olması için çalışacağız.” Dedi.

 

İYİ PARTİ

 

KESİNLİKLE YOL YAPACAĞIMIZI HER KES BİLSİN”

 

İyi Parti Van birinci sıra adayı olan Selim Özgökçe, 1971 tarihinde Van'ın Kalecik köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Van'da yapan Özgökçe, üniversite eğitimini yarım bırakıp erken yaşta ticarete atılmıştır. Dönemsel aralıklarla birçok işte çalışıp sınır ticareti ve benzin istasyonları işleten Özgökçe, halen mobilya üretim ve satış mağazası işletip aynı zamanda yapı market işletmeciliği yanı sıra müteahhitlik de yapmaktadır. Özgökçe, aynı zamanda evli ve iki çocuk babasıdır. Özgökçe aynı zamanda 2014 yerel seçimlerinde Ak Parti Tuşba Belediye Başkanlığı için aday adaylığı başvurusunda bulundu. Milletvekili olduğu taktirde, işsizlik alanında önemli çalışmalar yapacağını söyleyen Özgökçe, “Ekonomik anlamda çalışma yapacağız. Kesinlikle yol yapacağımızı her kes bilsin.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim