Gabriel Garcia Marquez Nobel ödüllü bir romancı. İlk romanını bastırabilmek için yedi sene boyunca yayınevi aramıştı çünkü kitabın taslağını postaya veremiyordu, cebinde posta parasını verecek 50 pezosu yoktu. Ama şimdi ülkesinde 50 bin poster üzerinde onun fotoğrafı basılı. Ona “Zengin misin?” diye soru sorduklarında; “Hayır zengin değilim, sadece parası olan fakir bir adamım ve ikisi farklı şey. Çünkü fakirlik elini cebine attığında boş olması değil çıkardığında tutacak bir elin olmamasıdır.” demişti...

***

“Seni seviyorum!”... Genç aşıkların sıkça kullandıkları bir söz... Ancak genelde anlık hisleri yansıtır, nadiren devamlılık gösterir. Gençlik aşkının bir cilvesi olsa gerek.

Nedense bu sözü kullanmaktan çekiniriz. Sanırım sevgi sözcüklerine genel olarak “karşı cinse duyulan aşk” anlamını yüklemeye eğilimliyiz. Veyahut bu tür sözlerin sadece genç aşıklara özgü olduğunu düşünüyoruz.

"Sevdiğinize sevdiğinizi söyleyin!" (Hadis)

Peygamber Efendimiz (sav) sahabelerine, kendi eşlerine, ailelerine ya da mümin kardeşlerine olan sevgilerini içlerinde saklamamalarını, sevdikleri kişilere bu sevgilerini mutlaka haber vermelerini tavsiye etmiş; sevgiyi dışa vurmanın, açık bir şekilde göstermenin bir güzellik olduğunu ifade etmiştir.

Uzun yıllar evvel müdürlük yaparken her haftanın son mesai gününde personel ile sohbet toplantısı yapardık. Onlara bu sözün önemini belirtmiş ve eşlerine bu sözü en son ne zaman söylediklerini sormuştum. Çoğu başını önüne eğdi, özellikle kadınlar. Utanma ile karışık duyguların yaşandığını görebiliyordum. Çünkü o sözü söylemek pek çoğu için (evliliğin ilk döneminden sonra) unutulmuş ve belli ki bu söz bir daha akıllarına dahi gelmemişti. Onlara (özellikle erkeklere) “Hemen bugün eve giderken bir çiçek alıp eşinize takdim edin ve kendilerine ‘Seni seviyorum’ deyiverin” demiştim. Sonraki hafta toplantımızda arkadaşların bir kısmı buna cesaret edebilmişti. Bir köylü kardeşimiz eve gidip çiçeği eşine takdim edip “seni seviyom” deyince eşi şaşırmış ve “Kafana taş mı düştü?!” deyişini kahkahalarla dinlemiştik. 

Yine yıllar önce gecenin 3’ünde uzun süredir görüşmediğimiz bir arkadaşı hatırladım. Ona “Sevgili kardeşim, seni seviyorum” diye bir mesaj atmıştım. Ertesi gün mesaj mı attı yoksa aradı mı hatırlamıyorum, bana “Bu güne kadar bu sözü kimse bana söylememişti!” diyerek mutluluğunu ve minnettarlığını ifade etmişti. Ancak içten gelmiyorsa bu sözü heder etmeyin, çünkü kalp hisseder! Gerçek sevgi emek ister, gayret ister. Çünkü insanları bir birilerine sevdiren dış görünüşleri değil davranış ve samimiyetleridir.  

Yaşamımız boyunca gerek geçinmek için gerekse faydalı bir birey olmak için çalışıp çabalayıp para kazanma gayretinde bulunmak lazım. Ancak para kazanacağız derken dostlarımızı ve sevgilerini ihmal etmemek lazım. 

Ölümün ne zaman geleceği belli olmaz. Sevdiğiniz dostunuzun mezarının başında bu sözü söylemektense henüz hayatta iken velev bir kısa mesaj ile dahi olsa ona sevdiğinizi söylemek daha iyi olsa gerek.

Elimizi cebimizden çıkardığımızda tutacağımız pek çok elin olması dileğiyle...