Babacan'ın ekibinde yer alan bir siyasi, partinin kuruluşu için, "Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu işin ete kemiğe bürünmesi, partinin tüzel kişilik kazandırılması isteniyor" bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "ne yapacaksan burada yap" çağrısına karşın, AK Parti'den istifa eden Ali Babacan ve çoğu geçmişte AK Parti içinde önemli görevler almış isimlerden oluşan ekibinin, yeni parti kurma girişimleri eski partileri

AK Parti ve özellikle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da dikkatle izleniyor.

İktidar partisi kanadında, Babacan hareketinin yüzde 1-2 oy alsa bile "AK Parti'ye kaybettiren" rolü üstleneceği değerlendirmesi yapılıyor. İşte bu nedenle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık eski yol arkadaşlarını "ihanet" içinde olmakla suçladığı biliniyor.

Erdoğan Temmuz ayı sonunda yaptığı bir konuşmada "Millet parti kuruyormuş, şunu yapıyormuş, bunu yapıyormuş. Bunlara takmayın. Bu tür ihanetlerin içinde olanlar bedelini ağır öder" demişti.

Peki yeni parti oluşumu konusunda hangi aşamaya gelindi, AK Parti'den gelen "ihanet" eleştirilerine ne diyorlar?

"ÖNCE İNSAN KAYNAKLARI OLUŞTURULUYOR"
 

Babacan'la birlikte yeni parti oluşumu içinde yer alan bir siyasetçi BBC Türkçe'ye yeni parti oluşumunda gelinen aşamayı anlattı.

Geçmişte AK Parti içinde de önemli görev alan siyasetçi, şu anda "insan kaynağı" oluşturma aşamasında olduğunu söyledi. Verdiği bilgiye göre sadece eski AK Partililer değil, çok farklı kesimlerden, alanlarında uzman isimlerle görüşmeler yürütülüyor.

Kamuoyuna yansıyan eski AK Partili bakanlar ve parti yöneticileri dışında, yeni oluşumda yer alacak isimler saklı tutuluyor.

Bir sonraki aşama olarak "politika setlerinin oluşturulması" hedefleniyor ve Babacan mümkün olan en geniş kesimin katkısıyla parti politikalarını oluşturmayı planlıyor.

Parti kadrolarında yer alacak ekibe "kurucu güç" pozisyonu verilerek aidiyet duygusunun hissettirilmesinin amaçlandığını anlatan kaynak, "Hazır yemeğe oturmak ayrı, 'gel birlikte pişirip yemeği yiyelim' demek ayrıdır. Politika oluşturulması, harcın karışılmasında insanların aidiyet duygusu açısından önemlidir" diyor.

"2019 BİTMEDEN..."
 

Partinin kuruluşu için kesin tarih verilmese de "Kasım sonu, Aralık başı" itibariyle partinin kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesi planlanıyor.

Şu anda hemen bir erken seçim olasılığı görülmediği için partinin kuruluşunun "aceleye getirilmemesi" kararlaştırılmış.

"Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu iş ete kemiğe bürünsün, bir tüzel kişilik kazansın isteniyor" diyen siyasetçi henüz parti isminin, dolayısıyla ambleminin netleşmediğini söylüyor ve "önerilere açığız" diye espri yaparken, önerilerin değerlendirildiğini belirtmekle yetiniyor.

Yeni parti için genel merkez binası tutulması için de harekete geçilmiş ve hatta bir kaç seçenek değerlendirme gündemine alınmış ama bu konu da yine "kamuoyuna duyurulmayan, sır gibi saklananlar" kategorisinde tutuluyor.

"KENDİMİZİ POLİTİK KALIPLARLA SINIRLAMAK İSTEMİYORUZ"
 

Babacan ve arkadaşları, kendilerini siyasetin hangi yelpazesinde konumlandırmayı hedefliyor, en çok hangi kesimlerden ilgi görüyorlar?

"En çok kafa yorulan işin" yelpaze meselesi olduğunu anlatan siyasetçi bu soruya şu yanıtı veriyor:

"Kendimizi herhangi bir siyasi kalıpla sınırlamak istemiyoruz. Türkiye'ye baktığınız zaman, sosyal hatlar gerilmiş, içeride ekonomik sorunlar var, iç politikada sorunları, dış politika sorunları var, toplumsal barış konusunda endişeler var, bütün bu endişe ve sorunları çözecek politika söylemine yapılanmaya ihtiyaç var.

"Bunu Türkiye'yi kuşatıcı kucaklayıcı bir kadro ve bu kadronun oluşturacağı çözüm politikaları diye tanımlamak daha doğru. Şu anda ANAP'ın 4 eğilimi Türkiye'yi kucaklamaya yetmez, keza 2002 AK Partisi de. Çünkü o günden bugüne Türkiye'de ve dünyada çok şey değişti. İsimlendirmelerle kafa yormayacağız.

"Bu sorunları çözecek kadro var ve kadroların üreteceği politikalara kafa yoruyoruz."

Editör: TE Bilisim