Çelik, PKK tarafından ilan edilen ateşkesten sonra geri çekilme ve sonrasındaki eşitlikçi demokratik, özgürlükçü bir anayasanın bir kaç ay içerisinde hayat bulmasını beklediklerini de söyledi. Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm süreci kapsamında BDP'li 98 Belediye Başkanı ve İl Genel Meclis başkanları Diyarbakır merkez Bağlar Belediyesi konferans salonunda, ‘Özgür Demokratik Yerel Yönetimlerle Demokratik Kurtuluşu’ sloganı ile toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP'nin Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, önemli ve tarihi bir süreçte birlikte olduklarını, Nevruzun hemen ardından toplanmalarının sebebinin tarihsel süreçte üstlerine sorumluluk olarak yüklenecek olan rolü doğru oynamak ve ortaklaşmak olduğunu söyledi. Çelik, daha önce PKK'nın silahlı ve askeri noktada, Kürt demokratik siyasetinin de siyasi operasyonlarla bitirilemeyeceğini söylediklerini ifade ederek şöyle dedi:

 

“ÇÖZÜMSÜZLÜKTEKİ ISRARIN DEĞİŞMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

 

“Bölgenin yeniden dizaynı ve şekillendirilmesi noktasında Kürde ve Kürt kartına bölgenin ihtiyaç duyması, Kürt siyasal muhalefetinin teslim alınamayacağı, yenilemeyeceğini bölge aktörlerin görmesi, ama aynı zamanda Kürt demokratik siyasetinin neleri gerçekleştirebileceği somut karşılaşacağımız gerçeklikler sistemi, AKP'yi de mevcut süreci zorlamıştır, değişime zorlamıştır. İstemese de mevcut var olan fırsatı kaçırdığında, doğru yaklaşmadığında tarih tarafından da aşılacağı korkusuna kapıldığından da bir nebze de olsa çözüme razı olmuş bir noktaya gelmiştir. Aynı AKP üç ay öncesine kadar dokunulmazlıkların kaldırılmasına, idamın yerine getirilmesine, Kürt sorununun olmadığına kadar bir anlayışı vardı. O günden bu güne çok şey değişmedi. Değişen tek şey tarihi değişimi okuyamamasıydı. Çözümsüzlükteki ısrarın değişmesi her şeyden önce anlamlıdır. Biz AKP'nin samimiyeti ve niyetini sorgular anlayışı üzerinden geleceğimizi kurgulayamayız. Biz AKP'den bağımsız, Kürt özgürlük hareketine, önderliğine ve Kürt hareketine, halkına güveniyoruz. Biz de doğru siyaset okur, ona dair sorumluluklarımızı bilince çıkarabilirsek AKP'yi de değişime zorlayabiliriz ve demokrasiye duyarlı hale getirebiliriz.”

 

“GERİ ÇEKİLME VE YENİ ANAYASANIN BİR KAÇ AY İÇİNDE HAYAT BULMASINI BEKLİYORUZ”

 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, TBMM'deki BDP'liler ve grubu, Belediye başkanları ve yerel yönetimlerinin önemli bir süreçten geçtiği bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, “Artık, yıllardır özlemini duyduğumuz siyaset yapamamanın önünün kapatıldığı yeni bir sürecin başladığının artık kaçınılmaz olduğunu görüyoruz. Ateşkesten geri çekilmeye ve sonrasındaki eşitlikçi demokratik, özgürlükçü bir anayasa bu birkaç ay içerisinde hayat bulmasını bekliyoruz. Siyasi tutsakların serbest bırakılması, TMK başta olmak üzere bir bütün olarak 12 Eylül anayasasının lağvedilmesini, değiştirilmesini bekliyoruz. Eşitlikçi, özgürlükçü sivil, demokratik bir anayasa bekliyoruz. Kürt dilinin kimliğinin, kültürünün yaşam bulmasını ve güvence altına alınmasını bekliyoruz” dedi.

 

“ARTIK SİYASETİN ÖNE ÇIKACAĞI HİZMETLERİN DE KENDİNİ GÖSTERECEĞİ ZAMAN GELDİ”

 

BDP'li Çelik, artık sözün anlam ve değer kazandığı, siyasetin öne çıkacağı, siyaset ile birlikte hizmetlerinde artık kendisini gösterme zamanının geldiğini ifade ederek, “Bu hizmetler halkın ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olması gerektiğini belirtiyoruz. Belediyemizin yerel yönetimlerimizin katılımcılığı öne çıkacak. Demokratik katılımcılık sürecinin şeffaflık, aleniyet ve eşitlik ilkesi temelinde olmalı. Yerel dinamiklerle buluştuğunda toplumsal muhalefetin siyasal perspektif olduğunda, devlete rağmen kendi geleceğimizi kurmanın fırsatını yakalayacağız. Her şey bitmiş değil, aslında başındayız. Bizimle bu demokratik siyaset ya anlam bulacak ya da bizim yetersizliklerimizle başarısızlığına mahkûm, yine egemenimizin insafına terk edilecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim