Ak Parti Van Milletvekili beraberindeki Ak Partili bir grup isimle birlikte gazetemizi ziyaret etti. Ziyareti sırasında çözüm sürecine dair açıklamalarda bulunan Bilici, aralarında kendisinin de bulunduğu heyetin Doğu ve Güneydoğu illerindeki ziyaretlerinde edindikleri tecrübeleri paylaştı. Sürecin özellikle çok katı olduğu düşünülen Güneydoğu’da beklenilenin üstünde bir destek ile sürdüğünü kaydeden Bilici, bölge halkının bu süreci fazlasıyla benimsediğini ve bunu da bizzat görmelerinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Bilici, “Türkiye son zamanlarda çok önemli bir süreci yaşıyor. Başbakanımızın uzun süredir verdiği mücadele nihayet somut temellerde hayata geçti ve barışa dair önemli bir dönemeçten geçiyoruz. Başbakanımızın önderliğini yaptığı bu süreçte biz de Ak Parti’nin bireyleri olarak sürece elimizden gelen desteği sunmaya çalışıyoruz. Bu noktada zaten biz bölge milletvekillerine daha büyük sorumluluk düşüyor. Bizler de bunun gereği olarak ziyaretler yapıyor, çözümü anlatıyoruz. Bu kapsamda uzun süredir bölgede oluşturulan bir heyet ile geziyor, süreçle ilgili görüşmeler yapıyoruz. Benim bu gezi sonucunda edindiğim izlenim beni çok etkiledi. Şöyle ki, sürece Doğu ve Güneydoğu bölgesinden ciddi bir destek var. Yaşlısıyla, genciyle herkes süreci sahiplenmiş durumda. Hele hele bölge gençliğinin olaya yaklaşımı çok sevindirici bir düzeyde. Ben gezi programımızda bunu bizzat gördüm. Heyette CHP ve MHP’li vekiller de vardı. Biz onlarla birlikte çıktığımız bu turda çok önemli hadiselere şahit olduk. Hangi fikirde olursa olsun vatandaşlarımız bu sürece en az bizim kadar destek veriyor. Çünkü bu acıları da çeken, yıllardır süren bu huzursuzluğu da yaşayan halk bu halktı. İnsanlar artık dayanma gücünün kalmadığı bir yerde bu çözüm süreci ile yeniden umutlandı. O yüzden bu sürece partisi ne olursa olsun, herkes sonuna kadar destek oldu. Ben inanıyorum ki süreç kısa sürede hayırlı bir şekilde sonuçlanacak.”

 

TEMELİNDE İSLAM VARSA…

 

Ak Parti’nin çok olumsuz zamanlardan geçerek bu günlere geldiğini, 10 yıllık süreç içinde bin bir sıkıntının atlatılarak bu sürece varıldığını kaydeden Bilici, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Elbette ki bu sürece böyle kolay gelinmedi. Biz Ak Parti olarak gerek kapatılma davaları, gerek kalıplaşmış sorunların çözümünde büyük fedakarlıklar yaptık. Bu sürece gelmek böyle kolay olmadı. Ama baktığınızda sürece destek vermek yerine sürekli olarak kendilerinin sürecin dışında tutulduğunu söyleyen bir CHP ve hiç de destek vermeyen bir MHP var. Türkiye’nin gözünü, kulağını diktiği bir süreçte bu kadar büyük oy potansiyeli olan bu iki partinin haberdar olmadığını söylemesi mantıklı mıdır? Gördüğünüz üzere bölge halkı bu süreci çoktan benimsedi. Madem CHP sürecin dışında tutulduğunu söylüyor. Biz gezilerimizde bu tepkilerle de karşılaştık. Bunları halk açık açık CHP ve MHP’li vekillere de söylüyor zaten. Halk diyor ki, madem sürecin dışında kaldınız öyleyse neden farklı bir yaklaşım ve proje ile bu güne kadar bu projeyi çözmek için siz de bir şeyler yapmıyorsunuz? Ak Parti bu süreçte yanlış bir proje ile halkı yanıltıyorsa, siz de mantıklı gerekçelerinizi projelerinizi getirin ki halk bunu da değerlendirsin. Bakın bu bizim halkımızın görüşü. Ve çok gariptir bu tepkilerden sonra CHP’li vekiller ve siyasiler hiçbir cevap veremiyor. Bu olayı aslında tamamıyla özetliyor. Tüm bu engellere rağmen biz büyük bir sürecin arkasındayız. Olumlu bir şekilde sonuçlanacağına da eminiz.” Dedi.

 

ÇÖZÜM SÜRECİNİN DİĞER ADRESİ VAN ZİRAAT ODASI OLDU

 

Öte yandan kent genelinde bir çözüm süreci turuna çıkan Bilici’nin bir diğer adresi de Van Ziraat Odası oldu. Başlatılan çözüm süreci kapsamında ildeki ziyaretlerine başlayan Mustafa Bilici, Büyükşehir Halk Pazarı’nın açılışını yaptıktan sonra Van Ziraat Odası Başkanlığı’na geldi. Burada Van Ziraat Odası Başkanı Lütfü Özgökçe tarafından karşılanan Bilici, Özgökçe’ye Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından DAP bölgelerine yönelik geliştirilen ‘DAP Tarımsal Sulama Programı’ kapsamında 2013 yılı içinde kullanılmak üzere Van İl Özel İdaresi’ne 4 milyon TL’lik bir ödeneğin aktarıldığının müjdesini verdi. Gönderilen faksı da Özgökçe’ye veren Bilici, daha sonra çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çözüm süreci ile birlikte tarım hayvancılığın da canlanacağını anlatan Bilici, “Herkes bıktı, yeter artık. Herkes huzurun olmasını istiyor ve herkes destek veriyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi bu acıları en çok yaşayan bölgelerdir. Onun için buraların yüzde 80 değil yüzde 100 destek vermesi gerekiyor. İnşallah hepimiz gereken desteği verirsek bunun meyvelerini alacağız. Bunun konuşulması bile bir hareketlilik bir canlılık getirdi. Artık insanlar meralara gidebilecek, hayvanlarını otlatabilecek. Sürecin başarıyla sonuçlanması ile birlikte köyünden göç eden insanlar buralara dönecekler. Ama işte bu vatandaşlarımızın köylerine dönebilmesi için altyapısının hazırlanması gerekiyor. Evleri, ahırları yeniden yapılır. Hayvancılık denince akla Van gelmelidir. Çünkü Allah buraları tarım ve hayvancılık yapılsın diye yarattı. Ama inanıyoruz ki daha da güzel günlere hep birlikte erişeceğiz” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Lütfü Özgökçe ise, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgiler verdi. Pazar yerlerinin olmayışı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sadece alım yapması ve belli bir kotada alımı gerçekleştirmesi, şap hastalığı sıkıntısı, sağlık konusunda grup köylerin oluşturulması gibi konulara el atılması gerektiğini vurgulayarak, hazırlamış olduğu raporu Mustafa Bilici’ye verdi. Ziyaret ikramların sunulması ile sona erdi.


Ömer Aytaç AYKAÇ

 

Editör: TE Bilisim