Bölgedeki çatışmalı ortamı sonlandırmayı amaçlayan Çözüm Süreci’nin mimarlarından eski Başbakan Yardımcısı, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Karar’a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Güneydoğu’daki operasyonların başarılı bir şekilde sürdüğünü belirten Atalay, Suriye’deki gelişmelerin Çözüm Süreci’ni zehirlediğini söyledi.

 

ATALAY: KANDİL İKİNCİ PLANDADIR

Atalay, özetle şu mesajları verdi:   

“Ülkemiz büyük bir terör olayı yaşıyor. Uzun süredir yaşıyor ama şu anda çok daha farklı boyutlarda. Hükümetimizin sürdürdüğü terörle mücadele çalışmasını destekliyorum, başarılı görüyorum. İnşallah bu şehirlerimiz güvenli hale gelene kadar da o kararlılıkla devam edecek. Şu anda terörle ilgili bütün odak Suriye’dir. Suriye konusu, Çözüm Süreci’ni de zehirlemiştir. Suriye’de fiilen bir PKK devleti vardır. Kürt devleti demiyorum, PKK devleti diyorum ve bu, büyük devletler tarafından korunmaktadır. Rusya, Amerika, İran, Suriye rejimi bunları koruyor. Ankara, İstanbul ve ya değişik yerlerdeki patlamalarda IŞİD kanalı da olsa, PYD, PKK kanalı da olsa şu andaki Suriye ile bunları hep irtibatlı görüyorum. Kandil, PYD bunların hepsi birliktedir. Yani hepsi PKK’dır. Kandil şu anda bana göre ikinci plandadır. Suriye ve oradaki oluşum, bir PKK devleti derken şunu kastediyorum: Petrolü olan, askeri olan, bizzat yöneten bir PKK. Bu resmen değil ama fiilen var.”

 

“SORUNU ÇÖZMENİN ÖRNEKLERİ VARDIR”

Son zamanlarda ilçelerde kazılan hendeklere de değinen Atalay, “Çözüm Süreci’nde ihmaller olmuş da, silah birikimi olmuş da, bu hendekler o zaman kazılmış gibi yanlış anlayışlar var. Bunların hepsi yanlıştır. Çözüm Süreci içinde hiçbir yerde ihmal yönünde talimat yoktur. Hele bu hendekler, barikatlar falan şehirlerde herkes bilir bunların hepsi 2015 yazında ortaya çıkmıştır. Türkiye’de aklıselim Kürt vatandaşlarımız, terör örgütüne destek vermez. Bu siyasi partiye bile bugün destek vermezler. En büyük kitlesi yine AK Parti içindedir ve şunu bilirler; AK Parti hükümetlerinin yürüttüğü politikalar kendilerine büyük değer vermiştir. Onun için şu an yapılan yanlışları desteklemezler. Görüyorsunuz çağırıyorlar ama vatandaş gitmiyor artık. Bundan sonra da göreceksiniz vatandaşın onlara desteği daha da azalacak. Dünyada bu tür sorunları çözmenin örnekleri var. Sonunda uygulanan şey yani ikna, konuşma, o zemini hazırlama ve bu sorunları o şekilde çözmedir. Bunun adına Çözüm Süreci dersiniz, başka şey dersiniz ama önce ülkede kamu güvenliğini sağlayacaksınız, sonra yine nihai çözüm için o tür çalışmalar gündeme gelmek zorundadır.” Dedi.

 

“İMRALI’YA SİYASİ TEMSİLCİ GİTMEDİ”

Bir gazetede ‘İmralı Notları’ adlı kitaba dayanılarak Atalay’ın Öcalan ile görüştüğü iddiası yer almıştı. Atalay, işte o iddiaya da yanıt verdi: O kitabı falan görmedim ama Türkiye’de bir, iki gazetede daha böyle bir haber çıkmış, biz yalanlamıştık. Yani İmralı’ya hiçbir siyasi temsilci, partimizden veya hükümetimizden gitmemiştir. Öyle bir görüşme söz konusu olmamıştır. Bunu bir daha kesin bir dille ifade etmek isterim. Ne ben, ne arkadaşlarım, siyasi kimlikte hiç kimse gitmemiştir. Oraya bu işlerle görevli devlet kurumlarının yetkilileri gitmiştir. Onun dışında söylenenlerin hepsi yalandır.

 

“AK PARTİ’NİN ANAYASA METNİ MECLİS’E GELECEK”

Uzlaşma Komisyonu toplanamadı. CHP, katılmayacağını açıkladı. MHP, “ana muhalefet partisi katılırsa” dedi. Dolayısıyla o şu anda masadan kalktı. Bizim yetkili ağızların açıklamasından öğrendiğimiz, biz kendi anayasa metnimizi hazırlarız, Meclis’e getiririz, orada gelişmeleri göreceğiz.


KAYNAK: KARAR

 

Editör: TE Bilisim