Ak Parti, CHP koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından erken seçim en güçlü seçenek olarak masaya geldi. Ancak bu yıl içerisinde yapılacak bir erken seçimde siyasi partilerin hazine yardımı alıp alamayacağı konusunda kafalar karışık.

CHP ve MHP yasal bir düzenleme yapılmaz ise bu yıl yapılacak erken seçimde siyasi partilerin seçim yardımı alamayacağı görüşünde.

 

CHP VE MHP YASAL DÜZENLEME İSTEDİ

CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, bu konunun Siyasi Partiler Kanunu ek 1. Madde'de düzenlendiğini belirtti. “Bu yardım her yıl siyasi partilerin aldığı oy oranına göre dağıtılır. Genel seçim olan yıllarda 3 kat olarak uygulanır. 3 katlık yardımı siyasi partiler bu yıl aldı. Bu maddenin yazım tarzından yeni bir yardımın bu yıl yapılamayacağı anlaşılıyor. Madde böyle bir hali düzenlememiş. Bir yılda iki defa genel seçim yapılmasına ilişkin bir ihtimal kanun koyucu tarafından doğal olarak düşünülmemiş. Bir yorumla bu aşılmaya çalışılabilir. Ama ben onun zorlama olacağını düşünüyorum. Yeniden bir yasal düzenleme gerekir dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da kanuna göre seçim yardımlarının senede bir defa yapıldığını belirtti. TBMM'de bununla ilgili başka bir düzenleme yapılmaması durumunda bu yıl içerisinde yapılacak bir erken seçimde siyasi partilerin hazine yardımı alamayacağının altını çizdi.

 

354 MİLYON DAĞITILACAK

Partiler 2015 yılı için 177 milyon lira hazine yardımı aldı. Ancak genel seçim gerekçesi ile bu rakam 3 ile çarpılarak 531 milyon lira olarak ödendi. Olası bir erken seçimde yardım yapılma kararı verilirse, yapılacak yardımdan 177 milyon lira düşürülerek 354 milyon lira partiler arasında pay edilecek. Buna göre AK Parti 151, CHP 93, MHP 61 ve HDP 49 milyon lira alacak. Böylece HDP de ilk defa hazine yardımı alacak. 7 Haziran seçimi nedeniyle 2015 yılında siyasi partilerin aldığı hazine yardımı da 3 kat arttı. 531 milyon liralık hazine yardımı Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti arasında paylaştırıldı. Buna göre AKP 298 milyon, CHP 115.3 milyon ve MHP ise 77.8 milyon lira hazine yardımı aldı.

 

ERKEN SEÇİMDE HİÇBİR PARTİYE EK ÖDEME YOK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, erken seçimin bütçeye ek maliyet getirmeyeceğini söyledi. Şimşek, Siyasi Partiler Kanunu gereğince, hazine yardımı ödemesinin, ilgili şartları taşıyan partilere her yılın ocak ayında, katlı ödemelerin ise YSK'nın seçim takvimine dair kararını izleyen 10 gün içinde yapıldığını ifade etti. Bu kapsamda, Ocak 2015 itibarıyla AKP, CHP ve MHP'ye toplamda 531,1 milyon lira ödeme yapıldığını anlatan Şimşek, 7 Haziran'da yapılan seçimlerin sonucunda hazine yardımı almaya hak kazanan siyasi partilere ise hazine yardımının ancak 2016 yılının Ocak ayında yapılabileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim