Figen Yüksekdağ, bir dizi görüşmelerde bulunmak için geldiği Londra'da Türkiye Çalışmaları Merkezi, Kürt İlerleme Merkezi ve Sığınmacı İşçiler Kültürel Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği İngiltere Parlamentosu Avam Kamarası'ndaki konferansta konuştu.

 

AK PARTİ YENİDEN ÖCALAN İLE MASAYA OTURMALI

Barış süreci ile ilgili soruları yanıtlayan Yüksekdağ, AK Parti hükümetinin yeniden Öcalan ile masaya oturması gerektiğini söyleyerek "Türkiye'nin toplumsal ve siyasal dengesini sağlayan en önemli merkez İmralı'dır" diye konuştu.

Yüksekdağ "Müzakere olmazsa İmralı muhatap olmaktan çıkarsa Türkiye'deki tüm siyasal ve toplumsal dengeler bozulur. İkinci olarak da Türkiye hükümetinin Suriye'ye dönük bir müdahalesine karşı demokratik bir tepki oluşturmaya çalışıyoruz. Suriye sorununun çözümü için yerel demokrasi güçlerinin desteklenmesini çok önemli buluyoruz. Mülteci sorunu, savaş ve IŞİD vahşetinin çözümlenmesi için Suriye'deki Kürt güçleri ve PYD uluslar arası toplum tarafından kararlı bir biçimde desteklenmelidir. Suriye istikrar ve demokrasi dışardan enjekte edilemez. PYD Suriye'nin içindeki istikrar gücüdür" dedi.

 

"ÖCALAN'DAN BAŞKA ŞANSLARI YOK"

Yüksekdağ Öcalan dışında başka bir ismin barış sürecinde rol alıp alamayacağı yönündeki bir soruya da şu yanıtı verdi: "PKK, Kandil ve Öcalan'a bağlı. Esas olarak müzakere temel tarafı Kandil. Ve onu bağlayan tek lider Öcalan'dır. Şunu çok net söyleyebilirim; Hükümet sorunu çözmek istiyorsa Öcalan'dan başka şansları yok. Kandil Öcalan'dan başkasını aracı olarak kabul etmez. Biz işin Parlamento boyutunda muhatap olabiliriz sadece."


KAYNAK-HÜR HABER

Editör: TE Bilisim