HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Merkezi'ni ziyaret etti. Ankara'da gerçekleştirdiği ziyaret sonrası basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Demirtaş şöyle konuştu: "Bülent Arınç ile Melih Gökçek arasındaki tartışmanın çözüm süreci ile ilgili olup olmadığı sorusu için "Kendi aralarında birbirilerine girmiş durumdalar. İnşallah daha fazla birbirilerine girerler de ne kadar pislik olmuş hep birlikte öğreniriz. Kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları hep birlikte öğreniriz.

 

"KIRILMAYI ÖRTMEYE ÇALIŞAN AĞIZ DALAŞI"

 Çözüm sürecinden kaynaklı bir şey olduğunu ben düşünmüyorum. Asıl Ak Parti içerisindeki cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki derin kırılmayı ve yarılmayı örtmeye çalışan bir ağız dalaşı ile belediye başkanı ile başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tartışmayı izliyor Türkiye . Biz bunu izlemek zorunda değiliz. Bir araya gelsinler, birbirilerine ne söylüyorlarsa söylesinler. Bu seviyesizliği toplum izlemek zorunda mı? Devlet adına bu tür açıklamalar yapılırken şahsi, kişisel hırslarını dinlemek zorunda mı Türkiye? Biz buna mecbur değiliz. Türkiye bu seviyesizliği hak etmiyor. Cumhurbaşkanı ayrı bir seviyesiz üslupla küfürler, hakaretler yağdırıyor neslimize kadar. Seviye yerlerde. Bunun çözüm süreciyle alakası yok onların seviyesizliği ile alakalı bir mevzu." 

 

"HER HALÜKARDA SÜRECE KATKI SUNARIZ"

İzleme Heyeti'nin HDP için bir kırmızı çizgi olup olmadığı ile heyetin kurulup kurulmayacağı sorulan Demirtaş, "Biz bu ülkede barış olsun istiyoruz. Belki çatışmalar durdu ama barışı kalıcı hale getirmenin yolu barışı topluma mal etmektir. Bunun için de belli yöntemler var. İzleme Kurulu da katkı sunar diye düşünüyoruz. Bir kırmızı çizgiden öte dünyada bu işler böyle olmuş. Küs olan, kavgalı olan taraflar oturup bir masada konuşurken birileri hakemlik yapar, yardımcı olur, ön açar. Olmazsa olmazdan bizim kırmızı çizgimizden öte barış mevzularının olmazsa olmazıdır. Yoksa HDP'nin kırmızı çizgisi değildir. Biz yine de her halükarda sürece katkı sunarız.

 

"ADAYA GİDİŞ KONUSU HÜKÜMETİN ONAYINA BAĞLI"

Ülkemizin barışı için önemsediğimiz için şu kırmızı çizgimizdir gibi dayatmalarda bulunmayız. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlar rahatlıkla çözülür ve hayata geçer diye temenni ediyoruz. Hükümetin vereceği bir karar. Biz bu konuda HDP olarak karar versek dahi hayata geçmesi hükümetin onayına bağlı adaya gidiş konusu" diye konuştu.

 

"NE KADAR PİSLİK OLMUŞ ÖĞRENİRİZ"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasındaki tartışmanın çözüm süreci ile bağlantısı olup olmadığı konusundaki düşünceleri sorulan Demirtaş, "Kendi aralarında birbirilerine girmiş durumdalar. İnşallah daha fazla birbirilerine girerler de ne kadar pislik olmuş hep birlikte öğreniriz. Kim hangi parseli kime satmış, nasıl peşkeşler çekilmiş bunları hep birlikte öğreniriz. Çözüm sürecinden kaynaklı bir şey olduğunu ben düşünmüyorum.

 

"ONLARIN SEVİYESİZLİĞİ İLE ALAKALI BİR MEVZU"

Asıl Ak Parti içerisindeki cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki derin kırılmayı ve yarılmayı örtmeye çalışan bir ağız dalaşı ile belediye başkanı ile başbakan yardımcısı arasındaki seviyesiz tartışmayı izliyor Türkiye. Biz bunu izlemek zorunda değiliz. Bir araya gelsinler, birbirlerine ne söylüyorlarsa söylesinler. Bu seviyesizliği toplum izlemek zorunda mı? Devlet adına bu tür açıklamalar yapılırken şahsi, kişisel hırslarını dinlemek zorunda mı Türkiye? Biz buna mecbur değiliz. Türkiye bu seviyesizliği hak etmiyor. Cumhurbaşkanı ayrı bir seviyesiz üslupla küfürler, hakaretler yağdırıyor neslimize kadar. Seviye yerlerde. Bunun çözüm süreciyle alakası yok onların seviyesizliği ile alakalı bir mevzu" ifadelerini kullandı.

 

"ÜLKENİN MİLLİYETÇİLERİ APTAL DEĞİL HERHALDE"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın çözüm sürecine ilişkin olarak İzleme Heyeti konusundaki açıklamalarının milliyetçi oylara yönelik mesajlar olup olmayacağı sorulan Demirtaş, "Belki olabilir fakat ülkenin milliyetçileri de afedersiniz aptal değil herhalde. Bir iki atraksiyon yaptı diye milliyetçiler peşinden koşacak değil. Milliyetçilerin de bir aklı var iradesi var. Herkes olup biteni görüyor zannedersem. Onun için mi yapıyor bilemiyorum" şeklinde konuştu.

ARINÇ NE DEMİŞTİ?

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, çözüm süreci kapsamında izleme heyetinin oluşturulacağını ifade etmiş, ve şunları söylemişti: "Bu konu bizim kabulümüzdür çözüm süreci içinde böyle bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu kararımız altına alınmıştır. Bu heyette bulunanların akil insanlar arasından olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunun sayısının 5-6 arasında olacağını düşünüyorum. İzleme heyetine hangi görev verilecek ne şekilde görev yapacaklar bunu da belirlediğimiz bir listemiz var."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzleme heyeti konusuna olumlu bakmadığını, bu konuyu devletin istihbaratının yönetebileceğini belirtmişti. Erdoğan'ın tartışmaya yol açıklamaları şöyleydi: "Şunu çok açık, net söyleyeyim bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Çünkü başbakanlığım döneminde de 'Akil insanlar içerisinden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız, nasıl değerlendirirsiniz?' dedikleri zaman, bunları doğru bulmadığımı, böyle bir şey düşünmediğimizi o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bunlar doğru şeyler değil."


KAYNAK-RADİKAL

Editör: TE Bilisim