Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre: Ankara - Hazırlanan 843 sayfalık iddianamede 52'si milletvekili toplam 451 HDP'li hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak istendi. Yeni iddianamede Meclis'teki 55 HDP'li milletvekilinden yalnızca Abdullah Koç, Erol Katırcıoğlu ve Ali Kenanoğlu için yasak istenmedi.

'İÇ SAVAŞ DENEMESİ'

İddianamede, şu ifadelere yer verildi: "PKK/KCK terör örgütüne yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında farklı tarihlerde ülke genelindeki HDP il/ilçe binalarında yapılan aramalarda; örgüt lideri, güvenlik güçleri ile girdikleri çatışmalarda etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarının fotoğrafları, terör örgütünü simgeleyen sözde bayrak/flamalar, örgütsel dokümanların ele geçirilmiş olduğu dikkate alındığında siyasi parti tabelası altında parti binalarının örgüt hücresi haline getirildiği tespit edilmiş, dolayısıyla HDP bu nitelikteki eylemlerin odağı haline gelmiştir."

İddianamede, "HDP genel başkan, eş başkan, milletvekilleri ile merkez karar organı temsilcilerinin, örgüt lideriyle periyodik aralıklarla görüşmeleri, kendisine hitap şekilleri, övgüsüne mazhar olabilmek için sarf ettikleri çaba, her sözünün emir gibi telakki edilmesi, gelişmelere göre faaliyet raporu verilmesi noktasında duydukları sorumluluk dikkate alındığında, görünürde demokratik zeminde siyasi parti faaliyeti kapsamında 'Kürt halkına özgürlük' söylemi kullanılmaktaysa da, bunun gerçek amacı gizlemek için yapıldığı aşikardır. Nitekim demokratik özerklik, öz yönetim, Kobani, hendek olayları ile yaşanan olaylar bu tespitleri teyit eder niteliktedir. Bu olaylarda gerçekleşen eylemlerle kargaşa ve iç savaş denemesi yapılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

İddianamede, tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, 6-7 Ekim Kobani olaylarıyla ilgili suçlamaların yanısıra, bazı dinleme kayıtlarının dökümlerine yer verildi. İddianamede ayrıca "Demirtaş'ın, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın talimatları doğrultusunda Demokratik Toplum Kongresi'nin demokratik özerkliği inşa etmek amacıyla örgütsel çalışmaları için kullandığı Diyarbakır Belediyesi Konuk Evi'ne birçok kez gelip gittiği tespit edilmiştir" denildi.

Editör: TE Bilisim