15 Temmuz sonrası yeni yol haritası devreye girecek. Türkiye Gazetesi'nde yer alan iddiaya göre Gül, teklife olumlu cevap verirse, eylüldeki kongrede genel başkanlığa taşınacak.

İlk turda Köşk'e çıkmasına kesin gözüyle bakılan Başbakan Erdoğan'dan sonraki süreçte partinin başına gelecek isim artık yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Ak Parti grubunun büyük çoğunluğu bu ismin Abdullah Gül olması gerektiği görüşünde. Meclis kulisinde milletvekilleri arasında yapılan sohbetlerin ana konusu da Gül'ün partiye dönüp dönmeyeceği üzerinde yoğunlaşıyor. Parti yöneticileri ise Erdoğan'ın henüz bu konuda bir görüş belirtmediğini ifade ederken, önümüzdeki süreçte yaşanması muhtemel gelişmeleri şu sözlerle özetliyor:


"Sayın Başbakan'ın ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi yüzde 99.9. İhsanoğlu'nun adaylığı açıklandıktan sonra Erdoğan'ın ilk turda alacağı oy oranı anketlerde yüzde 58'lere kadar çıktı. Bu durumda 11 Ağustos sabahından itibaren artık partinin başına gelecek isim konusunda bir yol haritası hazırlanacaktır. Öncelikle, Sayın Erdoğan ve Sayın Gül bir araya gelecek konuyu istişare edecektir. Ardından parti yetkili kurulları toplanır, büyük ihtimalle de Sayın Gül'e partinin başına geçmesi çağrısı yapılır"

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; AK Parti kurmaylarına göre, kulislerde Gül'ün yanı sıra farklı isimler konuşulsa da Türkiye ve AK Parti gerçeklerinin Gül'ün geri dönmesini gerektiriyor. AK Parti kurmaylarının bu konuda yaptığı değerlendirmeler şöyle:

"Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir mekanizma kurulur ve Gül'le ilgili süreç başlar. Sayın Başbakanı yukarı çıkaran mekanizma Gül'ü de partinin başına getirir. Gül 'evet' derse buna kimse itiraz etmez. Çünkü siyasi akıl da bunu gerektiriyor. Güçlü Cumhurbaşkanı-güçlü başbakan modeli ile Türkiye hedeflerine ulaşır"

AK Parti kulislerinde konuşulan bir başka konu erken seçime gidilip gidilmeyeceği. Gül'ün partinin başına geçmesi durumunda milletvekili olmadığı için Başbakanlık yapamayacağı görüşünden hareketle, kasım ayında bir erken seçimin gündeme gelebileceği konuşuluyor. İkinci bir görüşe göre ise erken seçim olmayacak, Gül genel başkan, Ali Babacan veya Binali Yıldırımbaşbakan olacak. 2015 seçimlerinden sonra da Gül hem partinin hem de hükümetin başına geçecek.

Türkiye
Editör: TE Bilisim