Uzun yıllar yurtdışında yaşadığından dolayı dünyadaki gelişmelere kayıtsız değil.

 

Özellikle enerjiyle ilgili haber, makale, yayın ve raporlar ilgisini çeken konuların başında geliyor.

 

Bunda Pakistan, Hindistan ve Nepal gibi ülkelerde 10 yıl boyunca enerji projelerinin bizzat göbeğinde bulunmasının payı büyük.

 

Türkiye’ye dönmeden önce en son Japonlar el sıkışmak için teklifte bulunmuş ancak annesi ve kardeşlerinin “gel artık” ısrarı karşısında “İlginizden dolayı teşekkür ederim. Ben artık yurda döneceğim” cevabını vermiş.

 

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk yurda dönmüş dönmesine, ancak enerji projelerine olan ilgisini hiçbir zaman kaybetmemiş.

 

Masası, geldiğinden bu yana uluslararası ve ulusal enerji konularının yer aldığı yayın ve raporlarla dolu.

 

İşte bu raporlardan biride Uluslararası Enerji Ajansı’nın yıllık raporu…

 

Rapor özellikle Irak’a vurgu yapıyor.

 

Rapora göre 10 yıl içinde dünya ekonomisinin kilit ülkesi Irak.

 

Irak’ın bugün günlük petrol üretimi 2.8 milyon varil. Bu rakam 2020’de 6.1 milyon varile 2030’da 8.3 milyon varile çıkacak.

 

Irak yakın gelecekte Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın 2. büyük petrol ihracatçısı olacak.

 

Peki, bu bilgiler Kayatürk için ne anlam ifade ediyor?

 

Kayatürk, zenginleşen bir Irak’ın yerinde ve zamanında atılacak adımlarla birlikte Van’ın da kaderini değiştireceğine inanıyor.

 

Irak’ın, Van’a kuş uçuşu hiçte uzak olmadığını savunan Kayatürk, ciddi bir pazarla karşı karşıya olduğumuza inanıyor ve ekliyor: “Tabii buna sadece benim inanmam yetmez Van iş dünyasının da buna inanması ve ona göre projeler geliştirmesi gerekir”

 

Kimlik Mağazaları olarak, Irak’ta bazı noktalarda bulunduklarını söyleyen Kayatürk, birçok Iraklı dostunun Van’ı görmek istediğini ancak ulaşım koşullarından dolayı buna vakit bulamadıklarını söylüyor.

 

Kayatürk, Van – Şırnak Karayolu’nun açılmasıyla bu sorunun önemli ölçüde çözüleceğini düşünüyor: “ Erbil’den çıkacak bir araç bu yol sayesinde 6 saatte Van’da olacak. Gelecek kişi kışın kayak yapacak, yazın sıcaktan korunacak. Irak’ta bahardan sonbahara kadar olan sürede hava çekilmez oluyor. Bu mevsimler arasında Van’daki hava onlar için büyük bir nimet, bizler için altın bir fırsat.”

 

Kayatürk’e göre, Irak’ta kişi başına düşen milli gelir miktarındaki artış artık gözle görülür olmuş: “Toplum çabuk zenginleşti. Zenginleşen insanlar artık seyahat etmek, alış veriş yapmak istiyorlar. Bağdat, Erbil ve Süleymaniye’den Van’a karşılıklı yapılacak uçak seferleri çok şey değiştirecek. Bu noktalardan kalkacak uçak 45 dakika içinde Van’da olur. Gerekirse Vanlı turizmciler bunun için bir havayolu şirketi de kurabilir. Bizde Ulaştırma Bakanlığı ve THY nezdinde girişimde bulunacağız”

 

Suriye’deki krize rağmen Gaziantep’in bu yılki ihracatının 6 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Kayatürk, “Gaziantep’in en büyük pazarlarından birini Irak oluşturuyor. 3 yıl sonra Van, Irak’a Gaziantep’ten çok daha yakın olacak. Gaziantep bunu başardıysa, biz niye başarmayalım” diyor.

 

Irak’taki zenginlikten Van olarak nasıl ve ne kadar faydalanabiliriz? Bu sorunun cevabı üzerinde çalışan Kayatürk, kısa vadede yapılacaklarla ilgili 3 madde sıralıyor:

 

1.   Milletvekili ve Valilikler başkanlığında karşılıklı iş ziyareti ve toplantılar.

 

2.   YYÜ’nün öğrenci getirmesi için ciddi anlamda çalışması ve bir yol haritasının belirlenmesi.

 

3.   Deprem nedeniyle Türk televizyonlarında yayınlanan Van tanıtım filmlerinin özellikle Barzani ve Talabani’ye yakın televizyonlarda da yayınlanması.

 

Kayatürk tanıtım filmlerinin yayınlanması konusunda Iraklı yetkililerle irtibata geçmiş. Bu konuda gelecek cevabı bekliyor.

 

 

***

 

Van tanıtım günleri

 

Yanılmıyorsam Hrant Dink cinayeti nedeniyle yara alan imajının düzeltilmesi için ilk Trabzon harekete geçmişti, tanıtım günleri için.

 

Ankara, 3 gün süresince Trabzon tanıtım günlerine ve sahipliği yapmıştı.

 

Trabzon’u daha sonra Rize, Malatya, Kayseri, Sivas, Diyarbakır, Niğde gibi iller izledi.

 

Kimi iller Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) kimi İller İstanbul Feshane’yi mesken tuttu.

 

Konu depremden önce Kayatürk’ün de gündemindeydi.

 

Ve öğreniyoruz ki, Kayatürk bu konuda 3 milletvekili arkadaşıyla (Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan) birlikte şimdiden kolları sıvamış.

 

Plana göre Mart, Nisan ya da Mayıs ayları için hem Ankara AKM hem de İstanbul Feshane’de Van tanıtım günleri için çalışılıyor.

 

Kayatürk işi bir adım daha öteye götürmek istiyor:

 

“Ankara ve İstanbul’da yapılacak tanıtım günlerinden sonra işi Erbil ve Süleymaniye’ye taşımak istiyoruz. Pasifika Enstitüsü sayesinde ABD’de düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nde geniş şekilde tanıtılan Van’ın yanı başımızdaki bu merkezlerde de tanıtılması çok anlamlı olacaktır. Bu arzumuzda Irak’la ilgili yapacağımız çalışmalar için 4. maddemiz olsun”