CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, parti çalışmalarına katılmak üzere geldiği Van'da, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu anlattı. Öğüt, ayrıca 90’lı yıllarda HADEP ile birlikte iş birliği yaptıklarını ifade ederek, “1991 yılında nasıl Kürtlerin gelip mecliste kendilerini savunmalarını savunduysak bugün de aynı şekilde savunuyoruz.” Dedi.

Parti çalışmalarına katılmak üzere PM üyesi Hüseyin Yaşar ile birlikte Van'a gelen Milletvekili Ensar Öğüt, İl Başkanı Cemal Şen ve partililer tarafından karşılandı. Havaalanındaki karşılamanın ardından İl Başkanlığı binasında basın toplantısı düzenledi. AK Parti politikalarını eleştiren Öğüt, IMF'ye olan borcun silindiğinin söylendiğini ancak başka yerlere 400 milyar borç olduğunu belirtti.

ÖĞÜT: DAHA ÖNCE BİZE YUMURTA ATILDI

Düzenlediği basın toplantısında Kürt sorunundan, ülke ekonomisine ve yaklaşan genel seçimleri değerlendiren Öğüt, AK Partiyi sert bir dille eleştirerek, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu anlattı. CHP’nin 2015 genel seçimlerinde Van’da mutlak surette başarılı çıkacağını söyleyen, Öğüt, “Bölgenin en büyük illerinden birisi Van’dır. Bu nedenle her zamanki gibi Van’a farklı geldik. CHP geçmişte Van’da rekorlar kırıyordu. Bu rekorlarla Van’da en çok milletvekili çıkaran partiydi. CHP Van’da 2015 genel seçimlerinde mutlak surette başarılı çıkacağını umuyoruz. Örgütümüzle birlikte buna hazırız. Sayın Deniz Baykal ile de Van’a gelmiştik. Bize o zamanlar yumurta atıldı. Ama bunu hoş karşıladık ve vatandaşların demokratik tepkisidir dedik. Bugün ise Van’a geldiğimiz zaman Van’da herkes bizi tebessümle karşılıyor. Bölge insanıyla sorunumuz yok. Kürt sorununu çözebilecek tek partide CHP’dir. Çünkü barışı felsefesine oturtan bir partiyiz. Barışı ve kardeşliği bu ülkede sağlayacağız. Bölgede zamanında çok iyi oy alıyorduk. Ancak o zamanki partimiz olan SHP’den bazı arkadaşlarımız ayrıldı. Kopukluklar yaşandı ve aynı ideolojide bir parti kurdular. Aynı ideolojideki partileri de zaman zaman kapandı ve vekillerinin birçoğu cezaevine girdi. Bunlar tasnif etmediğimiz durumlardı.” Dedi.

‘KÜRTLERİN MECLİSE GİRMESİNİ SAĞLADIK’

90’lı yıllarda HADEP ile birlikte iş birliği yaptıklarını ifade eden Öğüt, “Biz 1991 seçimlerinde HADEP ile işbirliği yaptığımız zaman Kürtlerin meclise girmesini sağladık. Kendilerini ifade etmelerini istiyorduk. Meclise taşımamıza rağmen faşist zihniyetler meclise taşıdığımız vekilleri cezaevlerine attırdılar. Bu nedenle bölge ile bir kopukluk yaşadık. Ancak cezaevine giren vekillerimizin yanında olduk. Ama bunu ifade edemedik, anlatamadık. Ama bugünkü şartlarda halkımızın bizi anlayacağına inanıyorum. 1991 yılında nasıl Kürtlerin gelip mecliste kendilerini savunmalarını savunduysak bugün de aynı şekilde savunuyoruz.” Dedi.

ÖĞÜT: HAKARETİ KABUL ETMİYORUZ

Fransa’da yaşanan saldırıları da değerlendiren Öğüt, “Geçtiğimiz günlerde Fransa’da 12 gazeteci öldürüldü. Bu bütün dünyada lanetlenirken, Türkiye’de de aynı şekilde lanetliyoruz. Çünkü ifade özgürlüğüne önem veriyoruz. Ancak insanların kutsal saydıkları değerlere karşı ifade özgürlüğü konusunda buna dikkat edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kutsallarımıza hakaret ve eleştirileri de hiçbir zaman kabul etmiyoruz. Terörün coğrafyası yoktur. Dünyanın hangi coğrafyasında olursa olsun yapılan terör olaylarına karşıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Yurtta barış, Cihanda barış’ ilkesiyle barış ve kardeşlik içerisinde toplumun yaşamasını istiyoruz. Farklı kültürlere, inançlara sahip olabiliriz. Ama bu barış ve kardeşlik içerisinde yaşamamıza engel değildir.” Dedi.

‘MUHALEFETİN GÜCÜ YÜCE DİVANA YETMEDİ’

Yolsuzlukla suçlanan eski 4 Bakan’ın yüce divana gitmemesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Öğüt, “Bu 4 eski bakan maalesef AKP’lilerin komisyondaki 9 oyu ile yüce divana gönderilmesi engellendi. Muhalefetin gücü onların yüce divanda yargılanmasına yetmedi. Önümüzdeki hafta 4 eski bakan ile ilgili yolsuzluk dosyası TBMM’ye gelecek. İnanıyorum ki vicdanı olan, merhameti olan İslamiyet ile birazcık bağı olan, haram yemeyen, haramı kul hakkı sayan AKP’lilerinde gizli oyu ile bu 4 eski bakanı yüce divana göndermeyi sağlayacağız. Yüce Divan’da aklanırlarsa buna da saygı duyarız. İfadelerini kullandı.

‘GEÇMİŞ HÜKÜMETLER GÖÇE ZORLADI’

Ülke’nin borç batağına sürüklendiğini ifade Öğüt, tüm Cumhuriyet dönemlerindeki hükümetlerin 2002 yılına kadar toplam borç tutarının 130 milyar dolar civarında olduğunu söyleyerek, Ak Parti hükümetinin 12 yıllık dönemde bu borç tutarını 400 milyar dolar civarına çıkardığını belirtti. Öğüt, “Bu 400 milyar dolar borçtan dolayı her yıl 50 milyar dolayında bir faiz ödeniyor. Böyle olunca da Türkiye’de işsizlik ve yoksulluk oranları arttı. Bölgede işsizlik, yolsuzluk göç hat safhada. Bundan kaynaklıda bölgeden batıya göç her geçen gün artmaktadır. Burada en büyük göçe zorlayan geçmişteki hükümetlerdir. 1990’lı yıllardaki dönemde aşağı-yukarı 4 bine yakın köy boşaltıldı ve yakıldı. 2 milyona yakın insan batıya göç etti. Bölgede tarım ve hayvanlık bitti. Batı illerinde de işsizlik arttı. Ayrıca batıdaki tutuklamaların ve cezaevine atılanların yüzde 98’ide bu bölgenin insanıydı. Çünkü buradaki insanlar batıya işsiz gitti. İş bulamadığı için hırsızlık yaptı gasp yaptı. Böyle bir devlet olabilir mi?.” Dedi.

ÖĞÜT: DEVLET BÖLGEYE YATIRIM YAPMADI

Türkiye’de ilk özelleştirmenin 1986 yılında başladığını hatırlatan Öğüt, “Bu tarihten 2015 yılına kadar 65 milyar dolarlık mülk satıldı. Bu 65 milyar dolardan 57 milyar doları AK Parti döneminde satıldı. Özellikle Doğu Anadolu’da devlet yatırım yapmadı. Özel sektör yatırım yapsın diyorlar. Özel sektörde bir takım nedenlerden dolayı yatırım yapmıyor. Bu bölgeye özel sektör gelmiyorsa devlet gelsin yatırım yapsın. Ya da ortak yatırım yapılsın. Bölgeye karma ekonomi modeli yeniden gelmelidir. Türkiye’de bir dengesizlik var. Japonya’da 15 dolar milyarderi varken Türkiye’de 37 dolar milyarderi var. Buradan soruyorum Japonya mı zengin Türkiye mi? Halkımız ise yoksul. Kaçak saraylardaki yaşama ve halka baktığımız zaman tüylerimiz diken diken oluyor. Bu kadar açlık ve yoksulluk oranın yüksek olduğu bir ülkede aylık saray giderinin 10 milyon dolar olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Çankaya köşkünün suyu mu çıktı.” Dedi.

‘MÜSLÜMANLARA DOMUZLA BESLENEN HAYVAN YEDİRDİLER’

Türkiye’nin tamamen dışa bağlı hale gediğini söyleyen Öğüt, “Türkiye’de mera oranının en yüksek olduğu bölge Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesidir. Türkiye, Brezilya’dan, Arjantin’den ve Amerika’dan hayvan getirtiyor. Türkiye’de hayvan yok mu?. Türkiye’deki meralar nerede?. Merada beslenen hayvanın etinde omega 3 var ve besin değeri yüksek. Amerika’da getirilen hayvanlar maalesef domuz yağı ve domuz sakatı ile yapılan yemlerle besleniyor. Müslümanlara domuz yağı ile beslenen hayvanları sattılar ve yedirdiler. Yani AKP Müslüman mahallelerinde salyangoz sattı. Biz bunu yapsaydık kıyameti koparırlardı. Kendi çiftçimiz ve meralarımız dururken neden dışarıdan hayvan getirtiyorsun. AKP 100 milyon dolara yakın parayı dışarıya tarım ve hayvancılık için ödedi. AKP bu paranın yarısını çiftimize verseydi bugün hayvan ithal etmemiş olurduk.” Dedi.

‘VAN’DA ZİNCİRLERİ KIRACAĞIZ’

Ülkenin 2015 yılında CHP’ye ihtiyacı olduğunu ifade eden Öğüt, şunları söyledi. “Hayatımızı cezaevine mahkûm etmiş bir AKP ile karşı karşıyayız. CHP’nin iktidarı yakındır. Van’da da zincirleri kıracağız. Bunda kimsenin şüphesi olmasın. Genel Başkanımıza da bu konuda güveniyoruz. Bölgemizde insanlarımızın çeşitli talepleri vardır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da insanlarımızın yüzde 54’ü yeşil kart ile geçiniyor. CHP iktidar olduğu zaman sosyal devlet anlayışı ile hareket edecektir. Sosyal devlet anlayışı ile hareket ettiğimiz için aile sigortası getireceğiz. Bütün işsiz, muhtaç ailelere geçinebileceği kadar maaş vereceğiz. Bunu bütün halkımızın bilmesini istiyoruz. AKP 30 TL kadın parası veriyorsa, biz 100 TL vereceğiz. Her alanda AKP’nin verdiğinden iki kat daha fazla destek vereceğiz. Biz verilen yardımlara karşı değiliz. Hatta verilen yardımları az buluyoruz. Çünkü sosyal devletin görevi budur. Biz çalmayacağız, çırpmayacağız. Devletin bütçesini halka ve üretime yönelik harcayacağız. Türkiye’de barışın teminatı CHP’dir.”

‘BİZE GÜVENİN GERİSİNİ MERAK ETMEYİN’

Bir kişinin hırsı yüzünden Suriye’ye savaş açıldığını ifade eden Öğüt, Bir kişinin hırsı yüzünden Suriye’ye savaş açılmıştır. Ayrıca IŞİD diye bir örgüt hem Ortadoğu’nun hem de Türkiye’nin başına bela olmuştur. Bununla artık ne Tayyip Erdoğan ne de Ahmet Davutoğlu baş çıkabiliyor. Bize güvenin hiç gerisini merak etmeyin. Haksızlığın ve hırsızlığın karşısında halkımızı CHP’nin yanında durmaya davet ediyorum. KPSS sınavına girmeden atanan AKP yakınlarını belgelerle tespit ettik. Bunun takipçisiyiz. Bir yandan Müslüman’ız diyorlar bir yandan çalıp çırpıyorlar.” Dedi.

‘BARIŞA EN ÇOK SUSAYAN PARTİ CHP’DİR’

Herksin etnik yapısının şerefi olduğunu söyleyen Öğüt şöyle devam etti: “Bu bölgenin insanıyım. Kimse kimseyi inkar edemez. Herkesin etnik yapısı kendi şerefidir. Bu CHP’nin programında var. Herkesin etnik yapısına, inancına, kültürüne saygılı tek partiyiz. PKK olayları 1983-1984 yılında başladı. Bunu gören ve rapor hazırlayan o zamanki partimiz SHP’dir. Hazırladığımız rapor AKP’nin bugünkü söylemlerinden bile daha cesaretli ve somut bir rapordur.1989 yılında bizim söylediğimiz ve raporlaştırdığımızı AKP bugün bile söyleyemiyor. Bunu da daha fazla insanın ölmemesi için hazırladık. Ama bir türlü iktidar olamadık. Eğer o zaman iktidar olsaydık, Kürt sorununu daha kolay çözerdik. Çözüm sürecine tam destek veriyoruz. Ama kapalı kapılar ardında görüşülmesine karşıyız. Kürt sorununun ne aşamada olduğunu AKP’liler bile bilmiyor. Bize cezaevlerinde dışkılarımızı yedirdiler. Bu nedenle barışa en çok susayan parti CHP’dir”

‘DAVUTOĞLU DEVLETİ YÖNETECEK VASFA SAHİP DEĞİL’

Başbakan ve AK Parti lideri Ahmet Davutoğlu’na profesör olduğu için saygı duyduklarını da belirten Öğüt, “Davutoğlu bir üniversitede ders anlatarak hayatını bugüne getirmiştir. Ama devleti yönetecek bir vasfa sahip değildir. Kılıçdaroğlu’nun çok iyi alim ve dindar bir soydan geldiğini ama buna rağmen dini siyasete alet etmediğini de anlatan Öğüt, “Kemal Kılıçdaroğlu'nun İran Türkmenistan bölgesinden Horasana gelen bir ailesi var. Konya'nın Akşehir İlçesi'nden Tunceli'ye gitmişler. Ve Tunceli'ye yerleşerek Tuncelili olmuştur. Ama Konya Akşehir'de yatan ve türbesi olan Mevlana'nın dostu İslamiyet’i yayan Seyyit Mahmut Hayrani'nin torunudur. Kılıçdaroğlu aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet'e sadrazamlık yapmış olan ve İstanbul'un ilk kadısı olan Hızır beyin de torunudur. Hızır beyin türbesi İstanbul Unkapanı'ndadır. Böyle bir aileden gelen bir zat, bugün CHP'nin genel başkanı ve başbakan adayıdır. Aynı zamanda Kılıçdaroğlu Ehlibeyt soyundan gelen bir seyyittir. İnançlı ve insanlara eşit bakan hiç bir zaman dini siyasete katmayan inançlı bir genel başkandır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim