AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından 8 Ocak'ta kamuoyuna açıklanan "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı" ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Programın genel olarak ülke geleceğini ilgilendiren önemli bir adım olarak gördüğünü ifade eden Bilici, AK Parti'nin insanı merkeze alan bir anlayışla bugüne kadar varlığını sürdürdüğünü vurguladı. Toplum, aile ve kadın konularını önceleyerek bu konuda her türlü kolaylığı sağlayacak yasal düzenlemelerin yapıldığını aktaran Bilici, bu düzenleme ile insanlığın en köklü kurumu olan aile yapısının güçlü tedbirlerle korunması, beşeri ve sosyal sermayenin artırılmasının hedeflendiğini belirtti. Kanun tasarısında özetle, kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş imkanlarının yaygınlaştırılmasının amaçlandığını belirten Bilici, şunları ifade etti:

HEDEF AİLE YAPISININ KORUNMASI!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ve Sayın Başbakanımız tarafından 8 Ocakta kamuoyuna açıklanan Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının korunması programı genel olarak geleceğimizi ilgilendiren önemli bir adımdır.
AK Parti, insanı merkeze alan bir anlayışla bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Toplum, Aile ve Kadın gibi konuları hep önceleyerek bu konuda her türlü kolaylığı sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmıştır. Bu düzenleme ile insanlığın en köklü kurumu olan aile yapısının güçlü tedbirlerle korunması, beşeri ve sosyal sermayenin arttırılması hedeflenmektedir.

ÇALIŞAN KADINLARA BÜYÜK KOLAYLIK!

Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Başbakanlık tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 26 Ocak 2015 tarihi itibariyle gönderilmiştir. Kanun tasarısında özetle; kaliteli, hesaplı ve kolay erişilebilir kreş imkânlarının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının izni ile faaliyet gösteren özel kreş ve gündüz bakımevleri de vergi istisnasından faydalanacaktır. Devlet memuru iken doğum sonrasında kullanılacak aylıksız izin süreleri derece ve kademe ilerlemesi yapılmak üzere değerlendirilecektir. Kadın memur ve işçilerin kullandıkları 16 haftalık analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısına kadar azaltılabilmesi imkânı sağlanacaktır. Prematüre doğumlarda ise bu süre erken doğum süresi kadar uzatılabilecek. Söz konusu haklardan evlat edinenlerde faydalanabilecektir. Doğum izinlerinden sonra ebeveynlere çocuk mecburi ilköğretim çağına gelinceye kadar kısmi süreli çalışma hakkı tanınmaktadır.

VAN'DA SOSYAL YARDIMA BÜYÜK PAY

İnsan, toplu olarak yaşamak zorunda olan bir varlıktır. Kişinin yaşamını yalnız başına devam ettirilebilmesi ve mutlu olabilmesi çok zordur. Bu yüzden insan için ailenin ve toplumun önemi büyüktür. AK Parti, güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum yaratmak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurdu. Toplumsal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştirerek yaşlıya, engelliye, korunmaya muhtaç ailelere ve çocuklara sahip çıktı. Bu kapsamda sadece Van’da 2014 yılı sonu itibariyle 7.832 engelli ve öz bakımını yapamayan vatandaşımıza toplam 76 milyon 511 bin TL ödeme yapılmıştır. Aynı şekilde Sosyal ve ekonomik destek kapsamında ihtiyaç sahibi 896 aileye toplam 3 milyon 839 bin TL yardım yapılmıştır. Yine yılsonu itibariyle artan bütçeden bir sefere mahsus olmak üzere 88 vatandaşımıza 64.372 TL nakdi yardım yapılmıştır.

"BİR KESİMİ DEĞİL HER KESİMİ İLGİLENDİREN KANUN"

Yaş ortalaması ile Türkiye bugün Avrupa en genç nüfusuna sahip ülkesidir. Avrupa genelinde yaş ortalaması 41,5 iken Türkiye’de yaş ortalaması 29,7 olarak hesaplanmıştır. Ancak buna rağmen yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığı tespit edilmiştir. 2000 ve 2014 yılı yaş piramitleri incelendiğinde, genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş grubunda yaklaşık 3 puanlık bir azalma olduğu gözlemlenmektedir. Bu durum, ülkemizin önemli avantajlarından olan biri olan genç nüfusun azalmasına ve kalkınma sürecinin sekteye uğrayacağı endişesi yaratmaktadır. Bu öngörü ve tespitlerle aile yapısını güçlendirmek ve genç nüfus avantajımızı muhafaza etmek amacıyla bazı tedbirlerin alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Söz konusu kanun taslağı da ülkemizi her yönüyle ilgilendiren bütüncül bir konudur. Yapılacak düzenlemelerin ülkemize, toplumumuza ve bütün ebeveynlere şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

Editör: TE Bilisim