DİYARBAKIR

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisince Diyarbakır'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, 27 Mayıs'ta başlatılan tarım destekleri ödemeleri kapsamında bugün ve yarın çiftçilere 2 milyar lira ödeme gerçekleştirileceğini, yıl başından bu yana 7,1 milyar lira ödeme yapıldığını söyledi.

Devletin şefkatini herkesin göreceğini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"İkinci müjde, bunu ilk defa burada açıklıyorum, ta ki devletimizin şefkatini herkes görsün. Bugünden itibaren aldığımız kararla Türkiye'de öksüz ve yetim her çocuğa 100 Türk Lirası ödeme yapılacak. Yaklaşık 162 bin çocuğu tespit ettik, annesini ya da babasını kaybeden. Aynı şekilde asker çocukları, 16 bin aileye. Biz, öksüze, yetime, mazlumlara sahip çıkan bir ülkenin vatandaşlarıyız."

"Diyarbakır'ın İslam kimliğini reddetmek istiyorlar"

HDP milletvekilinin "Başörtüsü kadını aşağılayan bir ritüeldir" dediğini belirten Davutoğlu, meydandaki kalabalığa şöyle seslendi:

"Diyarbakırlılar böyle bir adama oy verir mi? 28 Şubat'ın ikna odacılarıyla bunların ne farkı var? Birisi Kürt, birisi Türk. Bir farkı var mı bunların? Birisi vaktinde CHP, Diyarbakır'ın Kürt kimliğini, kendi kültürel kimliğini, dilini reddetmişti. Bu gelen Kürt baasçıları da Diyarbakır'ın İslam kimliğini reddetmek istiyorlar. İzin verir misiniz?"

HDP'nin neden Batı'daki adaylarını buraya gelip göstermediğini soran Davutoğlu, "Her adayımızı Diyarbekir sınavına sokarım ben. Diyarbekir ne demek hepsi anlatır. Ama HDP'nin İstanbul, Eskişehir, İzmir adayları gelip ahlak abidesi, iman abidesi Diyarbekir'in huzuruna çıkabilir mi? Gelsinler batıda söylediklerini burada da konuşsunlar. Diyarbekir'in ahlakına, irfanına aykırı sözleri burada söyleyebilirler mi?" diye sordu.

HDP ve arkasındaki örgütün "İyi Kürt bana tabi olan Kürt'tür, bana tabi olmazsa Kürt de olsa Türk de olsa hepsiyle savaşırım, tehdit ederim, hepsini baskı altına alırım" demek istediğini dile getiren Davutoğlu, "Ama bilmez, bilmezler, Diyarbekir'e baskıyla şiddetle boyun eğdirilir mi?" dedi. 

"Mazlumları zalime teslim etmeyeceğiz"

Ne zaman Çözüm Süreci'ne yaklaşsalar birilerinin sabote ettiğini kaydeden Davutoğlu, "İster Suriye, ister Irak, ister Lübnan, ister Filistinli kim mazlumsa onların hamisi Türkiye Cumhuriyeti Devletidir" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Bayırbucak Türkmenlerine yardım gittiğini, CHP, HDP, MHP'nin kendilerine karşı harekete geçtiğini belirterek, dertlerinin AK Parti'yi yıpratmak ve uluslararası bazı çevrelere yaranmak olduğunu vurguladı.

Demirtaş'ın Amerika'ya gittiğine ve döndüğünde lobilerin diliyle konuşmaya başladığına işaret eden Davutoğlu, şu değerlendirmede bulundu: 

"Biz kimsenin diliyle konuşmayız. Biz tevhidin diliyle, adaletin diliyle, Hz. Süleyman'ın diliyle konuşuruz. Her türlü yardımı yaptık her yere. Kılıçdaroğlu diyor ki, 'Suriyelileri geri gönderelim.' Geri gönderelim dedikleri arasında Suriyeli Kürtler de var. Kobani'den Haseke'den gelen Kürtler de var. Peki siz Demirtaş'tan bir kez dahi dönüp Kılıçdaroğlu'na, 'Sen kimi nereye gönderiyorsun' diye sorduğunu gördünüz mü? Nasıl sahip çıkmak bu Kürtlere? Mazlum ve masum bir tek Türkmen'i, bir tek Kürt'ü, bir tek Arap'ı dahi zalime teslim etmedik, etmeyeceğiz, ne IŞİD'e ne Esed'e. IŞİD'e yardım ettiğimiz iddiasıyla Türkiye'yi karalamaya çalışıyorlar. İki yıl IŞİD'le yan yana yaşayan onlardır ama biz hiçbir terör örgütüne yardım etmedik, etmeyeceğiz. İnşallah, bu suni sınırlar, aramızı ayıran bu duvarlar ortadan kalktığında Irak'ta Suriye'de Lübnan'da bütününü Ortadoğu'da kardeşi kardeşle buluşturacağız. Aynen Avrupa'da olduğu gibi sınırlar olacak ama ticaret serbest olacak, vizesiz ziyaretler olacak. Biz buna yöneldiğimiz için Suriye'yi karıştırdılar, Irak'ta her an problem çıkarıyorlar."

Editör: TE Bilisim