Van’da geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan mitinginde kürsüye Erdoğan’dan önce bir önceki mitingde olduğu gibi yine Hüseyin Çelik sahneye çıktı. Önceki senelerde Van adına tartışma konusu olan Çelik’in Van’daki önemi ve Van siyasetine katkısı galiba böylesi mitinglerde ve programlarda kendisini iyice hissettiriyor.

Zaten şöyle bir gerçek var: Van son zamanlarda iyi siyasetçi yetiştiremiyor. Zamanında Başbakanlık yapmış Ferit Melen’lerin, uzun bir siyasi döneme damga vurmuş Kinyas Kartal’ların uzun yıllar konuşulduğu Van’da son zamanlarla siyasetçiler sadece dönemlik olarak konuşulur oldu.

Şöyle sokağa çıkıp Van’ın son yıllardaki milletvekillerini sorsanız emin olun partisi farketmez ismi telafuz edilen siyasetçi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecektir.

Haliyle bugün hükümetin sözcülüğünü yapan ve beyin takımında yer alan bir Hüseyin Çelik’in Van ile değil de Gaziantep ile anılmasından, ağırlığını Van’a koymayıp Van’ın ağabeyliğini yapamamasına kadar birçok konu Van için bir kazan değil kayıptır.

Geçtiğimiz günkü mitingi öncesi sahneye çıkan Çelik’in sahnede duruşu ve siyasi hitabı diğer vekillerin ne derece gölgede kaldığının en büyük göstergesi bir nevi. Ben bunu sezinliyorum. Ya siz?

***

AK PARTİ’NİN OYLARI İYİ KENDİSİ KÖTÜ!

Söz mitinge gelmişken Cumhurbaşkanlığı mitingi olmasına rağmen Başbakan Erdoğan’ın Van mitinginin Ak Parti tarafından organize edildiğini biliyoruz.

Şöyle son yıllara bir baktığımızda Başbakan Erdoğan’ın Van’a her geldiği mitingde bu sayının biraz daha düştüğü gözle görülür bir düşüşle gerçekleşmeye devam ediyor.

Erdoğan’ın mitingindeki bu düşüşü AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu’da düşüşe geçtiği ile bağdaştırma gibi bir yanlışa girilmemesi gerekiyor çünkü Ak Parti hala Doğu ve Güneydoğu’da büyük oylar alıyor. Hatta son yerel seçimde de belediyesi azalmasına rağmen oyları arttı. Bu önemli bir ayrıntı.

Dolayısıyla Van’da da son yerel seçimde başta büyükşehir olmak üzere ilçelerin büyük bölümünde ‘çok’ tartışmalı adaylar ile seçmenin karşısına çıkan ve adayları adeta hal nezdinde şok etkisi yaratan AK Parti’nin son yerel seçimde halen 40-45 bandında bir oy potansiyeli var. Küçümsenecek gibi değil.

Hal böyle olunca siz bu oy potansiyeline rağmen partiye gösterilmeyen ilgiyi neyle açıklarsınız:

-AK Parti’nin Van’daki başarısız teşkilatlarına

-Halkta kabul görmeyen milletvekillerine

-Yanlış belediye başkanı ve milletvekili adaylarına.

Bu kadar basit!

***

BAŞBAKAN VAN MİTİGİNİ BEĞENMEDİ Mİ?

Fısıltı gazetesinde konuşulanlara kolay kolay itibar etmem, lakin Erdoğan’ın Van mitinginden hemen sonra partililere miting katılımı konusunda sert tepki gösterdiği ve çok da hoşnut olmadığı söyleniyor. Yani son birkaç mitingden sonra bu son miting Erdoğan’ın da iyice canını sıkmışa benziyor. Hal böyle olunca gözler kime dönüyor?

Teşkilata ve milletvekillerine…

***

BAŞBAKAN ÖNCESİ, BAŞBAKAN SONRASI

Uzun süredir AK Partili vekillerden ses seda çıkmıyor, kendilerinden haber alınamıyordu. Bazı konularda Ankara merkezli artçı açıklamalarını Van’da hissediyor ama ses ve görüntü alamıyorduk.

Başbakanın Van mitingi öncesinde onları yeniden Van’da sahalarda görmeye başladık. Ufak tefek açıklamalar, öne çıkmalar… Kuyruklu yıldız misali uzun aradan sonra parlayan vekiller başbakanın gidişinden sonra da kentte gezilerini, çalışmalarını sürdürdü. Diyeceğimiz yok…

Lakin sorun bu düzenin bozulmamasında. Yani bu kentteki insanların sadece başbakanın öncesi ve sonrasında değil her daim hatırlanması gerekiyor. AK Partililerin tepki görmesindeki temel faktörlerden biri de gözlerin Van’a döndüğü dönemlerde vekillerin Van’da olması…

***

YÖNETİM İŞİ NE OLDU?

AK Parti’de yeni başkanın atanmasının üzerinden günler geçmesine rağmen halen bir yönetim oluşturulmadı. AK Parti Van’da başbakanı bile Başkan Zahir Soğanda ile tek tabanca ağırladı neredeyse.

Hâlbuki bunca sürede AK Parti’nin bu teşkilatlanmayı tamamlamış ve halka duyurmuş olması gerekiyordu. Tuşba ilçe yönetiminin ve şimdiden bazı isimlerin il yönetimine destek mahiyetinde yanında olduğunu biliyoruz ama yine fısıltı gazeteleri Van’daki çok tartışmalı isimlerin bu yönetimde yer alacağını söylüyor… AK Parti’de yeni bir yapılanma beklenirken bu beklentileri boşa çıkarıp tartışmalı, halk nezdinde kabul görmeyen isimleri yönetimine alınırsa yüzde 40’lık suskunluk olduğu gibi devam edecektir. Hele ki siz ‘çizik’ yemiş isimler ile yola çıkarsanız, daha yolun başında bu işi kaybedersiniz...

İşte bu yüzden bu dedikoduların yeni yönetimin önüne geçmemesi için bir an önce yönetim kamuoyuna duyurulmalı. Zira hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine dahi tek tabanca girecek bir AK Parti’nin 1 milyonluk Van’da kabul görmesini beklemeyiz.

Değil mi?

Eelinizi çabuk tutmanızda yarar var.

***

ÖLÜ SİYASET

Bir önceki yazımda Günay Aslan’ın Van izlenimleri ışığında Van’daki bilumum sorunlara değinmiş ve kentte bu sorunların konuşulmadığından dem vurmuştum.

Bu konuda kentin ana muhalefeti AK Parti’nin çözüm noktasındaki sessizliği bir yana diğer partilerin de suskunluğu bir o kadar tuhaf ve garip. Örneğin HDP çözüm için, BDP süreç için, CHP gidişat için hiçbir konuda kentte söz sahibi olmaya yanaşmıyor.

Bu kentin ortak faydası ve çıkarları için sivil yapılanmaları geçtik siyasi oluşumların birçoğundan gerekli tepki ve destekler yükselmiyor.

Ortada harita üzerinde büyük, gelişmişlik anlamında bir küçük şehir, dağ gibi sorunlar varken bu siyasi boşluğa ve suskunluğa akıl sır erdirmek mümkün değil.

İşte bu yüzden yazının başında bahse konu o boşluğu yazının sonuna da koymak hiç de o kadar zor değil. Van kaliteli siyasetçi yetiştiremiyor. Haliyle bu boşluk hem iktidara hem de muhalefet partilerine de birebir sirayet ediyor.

Siyasiler susuyor.

STK’lar susuyor.

Meslek örgütleri, odalar susuyor.

Amirler susuyor.

Bürokratlar susuyor.

Bir tek halk konuşuyor, halkın konuştuğunu da kimse duymuyor…

Ne ala memleket!