ŞEHİRVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- ERDAL ERBAŞ

Muhalefetin son dönemlerde iyice hâkim olduğu Van’da, Türkiye genelinde yüzde 20’lerde oy oranı ile üçüncü parti olarak görülen İYİ Parti de adından söz ettirmeye devam ediyor. Bu anlamda hem politik hem kentle ilgili konularda Van’ı gündemine alan İYİ Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, parti teşkilatıyla birlikte ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Van’ın yıllardır konuşulan ve bir türlü çözüme kavuşmayan sorunlarını Başkan Özgökçe, bir kez daha gündeme taşıyarak, kentle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sınır ticaretinin yanı sıra tarım ve hayvancılığın büyük bir önem arz ettiği dönemde de sorunların belirsizliği sürerken, Özgökçe Van’ın iyi olması için çok daha fazla çalışacaklarını söyleyerek hem ülke hem de kent ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Programda İYİ Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, partinin il teşkilatı ve parti gönüllüleri katıldı.

VAN HEP AYNI YÖNE YÖNELİYOR!

Van’ın genel sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Van İl Başkanı Selim Özgökçe, son zamanlarda Van’da özellikle yemek, giyim, kafe ve otel sektörleri başta olmak üzere mekanların çoğaldığını söyledi. Başkan Özgökçe, “Son yirmi yılda Van'da en çok açılan iş yeri restoran, lokanta, otel, kafe ve giyim. Neden? Çünkü bizim yanı başımızda bir ülke var ve bir yıl içerisinde İran’dan Van’a gelen 500 bin turist var. Bu turistler kente kişi başı bin dolardan fazla para harcıyor. Doğal olarak da bizim şehrimizdeki insanlarımız bu iş alanlarına yöneldiler. Buna bağlı olarak kentin dört bir tarafında kafeler açıldı. Yine şehrin nüfusu 1 milyon 250 bin civarında ve normalde bizim 30 otele ihtiyacımız var. Ama Van’da şu anda 152 tane otel var. Kim ne yapmaya karar verirse tüm Vanlılar ya da dışardaki iş insanları da onu yapmaya çalıyor.” Diye ekledi.

“VAN’DA HEP AYNI SEKTÖRDEKİ İŞ YERLERİ AÇILIYOR”

Van’ın sürekli belli sektörlere yöneldiğini ifade eden Özgökçe, “Şehrin normalde bu kadar mağazalara ihtiyacı yok ama her köşe başında, her sokakta mahalle aralarında bile aynı tarzda iş yerleri açılıyor. Hatta İranlıların kültürüne göre lokantalar açılmaya başlandı. Dolayısıyla diyorum ki; tamamen bu ihtiyaca binaen iş yerleri açıldı ve çok büyük paralar harcandı. Ama gelin görün ki pandemi sürecinde bu iş yerlerinin birçoğu zarar edip kapandı. İnsanlar vergi borçlarını, işçi maaşlarını ödeyemedi. Ciddi sıkıntılar yaşandı ve hala o sıkıntılar devam etmekte. Ama bugün çok şükür pandemi süreci kısmen de olsa atlatılmış fakat esnafın beli hala bükük durumdadır. Halen sigortasını ödeyememiş, alan vergisini ödeyemeyen, kirasını ödeyemeyen esnaflarımızın sayısı çok fazla. Ama sadece Van merkezdeki esnafın düzelmesiyle de bu iş bitmiyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN, TARIM VE HAYVANCILIKTA KENDİNE YETEMİYOR”

Van’daki çiftlerin kötü bir durumda olduğunu söyleyen Özgökçe, “Köylümüz kötü durumda. Her alanda sıkıntılı durumdayız. Akaryakıt fiyatları aldı başını gitti. Yem, arpa ve diğer girdi maliyetlerini hesapladığınız zaman çiftçilerin tarımdan uzaklaşması olanaksız bir hal alıyor. İnsanlar artık üretimden ciddi anlamda uzaklaştı. Tarım ve hayvancılık bölgesi olmamıza rağmen kendimize yetemez bir hale geldik. Bundan dolayı da nüfusumuz farklı şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Bu sorun çok ciddi bir sorun. Bunun için çalışmalar yapılmalı ve insanlarımızı tekrar tarıma ve hayvancılığa kazandırmalıyız. Aksi takdir de böyle devam ederse kent ileri yıllarda çok daha büyük ve çözümü zor bir sorunla karşı karşıya kalabilir” dedi.

VAN İÇİN SINIR TİCARETİ ŞART!

Kapıköy Sınır Kapısı’nda hak edilen ticaretin yapılmadığını vurgulayan Özgökçe, şöyle devam etti: “Van’ımızın esnafı yapılacak olan çalışmayla bu ekonomik kaostan kurtulabilir. Temennimiz Van sadece İran’dan gelen turistlere muhtaç olmasın. Çünkü sınır kapısından yapılan ticaret hem ülkeye hem de kentte ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Biz kendi yaptığımız ticaretle kendi kendimize yeteriz. Ekonomi ne kadar güçlü olursa eş değer olarak istihdam da bir o kadar güçlü olur. Yani ekonomimizle istihdam birbirine bağlıdır. Bu anlamda inşallah bizler İYİ Parti olarak elimizde geleni yapacağız. Van’ın iyi olması için bunları yapmalıyız. İnşallah Van iyi olacak. Biz kent için daha çok çalışacağız ve tabii ki bu sadece siyasi partilerin de yapabileceği bir şey değil. Odaların, STK'ların, derneklerin, sizlerin de destekleriyle olacak bir şeydir. Sizler de bizler de hem esnaf olarak hem birey olarak hem de siyasi parti olarak hepimiz elimizi taşın altına koymak zorundayız.’’

BAŞKAN AKŞENER’İN VAN İZLENİMLERİ!

Genel Başkan Meral Akşener’in Van seyahatini hatırlatan Özgökçe, “Van merkezde, Çaldıran, Erciş ve İpekyolu ilçemizde bir esnaf ziyareti düzenlemiştik ve esnaf ziyareti bir halk buluşmasına dönüştü. Genel başkanımızla bir durum değerlendirmesi yaptık ve bana şunları iletti; ‘Şehrinize geldik, çok sevindik, mutlu olduk. Partimiz adına bizlere gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı mutluyuz ama ben Van’da şunu gördüm; son yirmi yıldır farklı siyasi patilerin hoyratça kullandığı, halkın umutlarını tükettikleri ve her seçimde yalanla kandırılarak oylarını alıp Van halkını kullandıklarını, seçimden sonra da unutulan mazlum ve garip bir halk gördüm. Nüfus ve yüzölçümü olarak büyük bir kent ama ne yazık ki yatırım, ekonomi ve istihdam açısından ciddi anlamda eksik bırakılmış bir şehir. Büyük medeniyetlere başkentlik yapmış, tarihi ve kültürü ve coğrafyası açısından bu günleri hak etmeyen Van’ımıza ve Van halkına sahip çıkmalı, çok çalışmalı ve bu halkı hak ettiği yaşama kavuşturmalıyız.’ Biz de İYİ Parti Van ailesi olarak sizlere diyoruz ki biz siyasi parti olmaktan ziyade bir yuvayız.’’

ÖZGÖKÇE, ÜLKE GÜNDEMİYLE İLGİLİ DE KONUŞTU!

Ülke gündemiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Özgökçe, “Türkiye'de 7 milyon yoksul çocuk var. Bu Norveç, Danimarka, İrlanda gibi ülkelerin toplam nüfusundan daha fazla. Peki, biz bu yoksulluğu gidermek için çocuklarımızın fırsat eşitsizliğini azaltmak için ne yapacağız? Bununla ilgili partimizin bir çalışması var. Ulusal ebelik programı ile herkese çocuğun doğduğundan itibaren bir birey olduğunu ve o bireyin hakları olduğunu hatırlatacağız. Çocukların mahallelerdeki kreşlerde okumalarını sağlayacağız ve böylelikle bütün çocuklarımıza daha ilk baştan fırsat eşitliğini sağlayacağız. Daha sonra okula gittiği zaman çocukların sağlıklı beslenmeleri için bedava kahvaltı ve öğle yemeği vereceğiz. Böylelikle fırsat eşitliğini ilk andan itibaren hissetmeye başlayacaklar.” İfadelerini kullandı.

İYİ PARTİ’DEN GENÇLERE SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ!
İYİ Partinin gençler için planladığı projeler hakkında bilgi veren Özgökçe, şunları söyledi: “18-26 yaş arasındaki gençlerimize ayda bin 700 lira vereceğiz ve bu gençlerin hem sosyalleşmesini hem eğitime daha fazla para harcamasını hem de normal hayatta kendilerini bir birey olarak hissetmelerini sağlayacağız. Bununla beraber üniversiteyi bitirdiği zaman kredi Yurtlar Kurumu borcu olan ve bunu ödemekte zorlanan gençlerimiz için de sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak kredi Yurtlar Kurumu borçlarını ödemelerinin yolunu açacağız. Borçlarını ödemeleri için engelli bir vatandaşımıza kitap okuyarak kredi Yurtlar Kurumu borcundan düşmesini sağlayacağız. Bir hayvan sever ise hafta sonu bir barınakta zaman geçirerek tekrardan kredi borcundan düşüreceğiz. Yani özetle birey doğduğu andan itibaren 26 yaşına gelene kadar sosyal devleti hayatın bütün alanlarında hissedecek.”

BAŞKAN ÖZGÖKÇE, İYİ PARTİ’NİN PROJELERİNİ AÇIKLADI!

İktidar dönemlerinde devlette israfa ve şatafata son vereceklerini belirten Özgökçe, “Meclisin bütçe hakkını kuvvetlendirecek, ödenek üstü harcama yapılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Türkiye Büyük Millet meclisinde devlet harcamalarının daha iyi denetlenmesi amacıyla muhalefet partisi başkanlığında kesin hesap komisyonu kuracağız. Yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturmalar tamamlayıp bağımsız yargıya teslim edeceğiz. Yolsuzluk yapanın yaptığı yanına kalmayacak. Devletin mali denetim ve kontrol sistemini güçlendireceğiz. Kamu ihale mevzuatının yolsuzluğa ve hırsızlığa yol vermeyecek şekilde değiştireceğiz. Boş arazilerin ekilmesi sağlayacak çiftçilerin yüzünü güldürecek tarımsal destekleme ve fiyat politikası uygulayacağız. Tarımsal destekleri bugünkü seviyesinin 3 katına çıkartacağız. Eşi çalışmayan ve çocuklu ailelere daha fazla destek sağlayacağız.” İfadelerini kullandı.

“MİLLETİMİZ DERİN YOKSULLUĞUN İÇİNE SÜRÜKLENMİŞTİR”
Özgökçe, ülke gündemiyle ilgili cümlelerini şöyle tamamladı: “Asgari ücretin altında gelir elde eden usta öğretici tarım danışmanı, ücretli öğretmenlerin gelirlerini artıracağız. Atama bekleyen öğretmen ve sağlıkçıların sesine kulak vereceğiz. İktisadi idari Bilimler Fakültesi mezunlarının daha iyi iş bulmaları için imkanlar hazırlayacağız. Mevcut iktidar, bilgisiz, Fransız tutarsız politikaları ile ekonomiyi üretimden koparmıştır. Yanlış maliye ve para politikaları ile hazinemizi aşırı borçlandırmıştır. Bozulan gelir dağılımı ile milletimizin büyük bir kısmı derin yoksulluğun içine sürüklenmiştir. Sadece Mayıs ayı itibarıyla iç borçtaki faizlerinin toplamı 2 trilyona ulaşmıştır. Tarihimizde ilk kez faiz ödemeleri anapara ödemelerini geçmiştir. Bunlara son vermeye geliyoruz. Nasıl mı? Kısa vadeli değil, uzun vadeli reformları, yapısal reformlarımızı, adaleti, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve en önemlisi özgürlükleri önceleyerek şeffaf, hesap verebilir, öngörülebilir bir devlet anlayışını hakim kılacağız.”

Editör: TE Bilisim