TBMM açılışında düzenlenen yemin töreninde kullandığı "Türkiye milleti" ifadesi nedeniyle yemini tekrar etmesi gereken HDP milletvekili Leyla Zana'dan kritik bir açıklama geldi. Zana tekrar yemin etmeyeceğini açıkladı. TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal tarafından yeniden yemin etmesi gerektiği belirtilen Leyla Zana ne yapacağını açıkladı. Kanal D'den İbrahim Gündüz, CNN Türk canlı yayınında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yeniden yemin etmeyeceğini açıkladığını duyurdu.

 

"HER ŞEYİ GÖZE ALDIM! KESİNLİKLE..."

Gündüz, Leyla Zana'nın "Bu kadar genç ölürken sessiz kalamazdım. Bazı şeylerin değişmesi gerek, her şeyi göze aldım. Kesinlikle tekrar yemin etmeyeceğin. Ayrıca önceki yemin töreninde de 'Türk milleti' yerine 'Türkiye milleti' ifadesini kullanmıştım" dediğini aktardı. Makamında kısa bir süre kalan Zana daha sonra Meclis’ten ayrıldı.

 

ZANA TEKRAR YEMİN ETMEZSE NE OLACAK?

Milletvekili yemin metninde değişiklik yaparak, "Türk milleti" yerine, "Türkiye milleti" ifadesini kullanan Zana, yemin töreninin sonunda yeniden kürsüye çağrılacak. Meclis yetkilileri, Zana'nın, Zonguldak milletvekillerinin de yemin etmesinin ardından ve birleşim sona ermeden, ant içmek üzere yeniden kürsüye davet edileceğini bildirdi. Leyla Zana'nın yemin etmemesi halinde Meclis'te yasama çalışmalarına katılamayacağını belirten yetkililer, Genel Kurul'da konuşma yapamayacağını, oy kullanamayacağını, yasa teklifi veremeyeceğini, ancak özlük haklarından yararlanacağını ifade etti.

 

NE OLMUŞTU?

26. Dönem Milletvekili Yemin Töreni’ne HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana Meclis kürsüsüne çıktığında, oturumu izleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a dönerek, Kürtçe, “Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde” (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) demişti. Zana daha sonra yemin metnini okudu ve yeminde yer alan “Büyük Türk Milleti” ifadesini “Büyük Türkiye Milleti” olarak telaffuz etti. Ancak, en yaşlı üye sıfatıyla oturumu yöneten CHP Milletvekili Deniz Baykal, bu durumu farkederek, metin değiştirildiği gerekçesiyle yeminin geçersiz olduğunu söyledi. Baykal, yeniden yemin etmek üzere Zana’yı kürsüye çağırdı. Bu sırada genel kurul salonunda olmayan Zana yeniden kürsüye çıkamadı.

Editör: TE Bilisim