ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ – SONER İZGİ

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) düzenlediği ‘Serhat Örgütlenme Konferansı’ adlı toplantıya katılmak üzere Van’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli son dönemki siyasi sürece ve yeni döneme dair açıklamalarda bulundu. Son seçimler başta olmak üzere kritik süreçler yaşandığını hatırlatan Temelli, her zaman çözüm odaklı bir zeminde buluşma taraftarı olduklarını hatırlatarak yeni süreç için, “Halkların iktidarını barışın iktidarını var edeceğiz. Toplumsal uzlaşma zemininde buluşalım.” Çağrısı yaptı.

Temelli, Van'ın İpekyolu ilçesindeki Berivan Kültür Merkezi'nde partisince düzenlenen bölge konferansında yaptığı konuşmada, demokratik bir anayasanın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Konferansa HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, DBP il eş başkanları, DBP Eş Genel Mehmet Arslan, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, HDP Eş Sözcüsü ve milletvekili Filiz Koçyiğit, HDP bölge milletvekilleri katıldı.

TEMELLİ: GÜÇLÜ BİR FİKRİYATIMIZ VAR

Konferansta konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konferans anlayışının sürekli hale getireceklerini kaydetti. Temelli, “Örgütlenme modelimiz Türkiye toplumuna bir seçenek sunmak modelidir. Bu kutuplaşmış siyaset Türkiye halklarını emekçilerini bu gerilime mahkûm ederek, en temel haklardan yoksun bırakmaktır. Buna karşı toplumu mücadele çağıracağız, siyasete davet edeceğiz. Bunu başarabiliriz çünkü güçlü bir fikriyatımız var. Türkiye buna ihtiyaç duyuyor. Türkiye bu kutuplaşmış siyasetle bu cenderede soluksuz kalmaktadır. Her geçen gün bu artıyor ve bütün Türkiye’de uyarımızı yaptık. Dedik ki, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu şey toplumsal barış ve demokrasidir. Demokrasi ve barış mücadelesinde buluşmaktır. Bu engellerin aşılması büyük önem taşıyor. Sorunların çözümü ve çözümsüzlüğü için en önemli faktör Kürt meselesidir. Kürt meselesi aslında demokrasi meselesinin turnusol kâğıdıdır. Kürt meselesine yaklaşımınız sizin demokrasiye ve barışa yaklaşımınızı ortaya çıkartır.” İfadelerini kullandı.

“BARIŞI BİRLİKTE İNŞA EDELİM”

Konuşmasında 3’üncü yol konusuna da değinen Temelli, “Kutup siyaseti 3’üncü yol ile ortadan kalkacaktır. Toplumla örgütlenmeyi buluşturan zihniyet bunu başarmış olacaktır. 3’üncü yol barışın demokrasinin seçeneğini yaratmaktır. Bunca yıllık mücadeleden çıkardığımız gelenekle diyoruz ki gelin Herkes herkesle konuşsun, müzakere edelim ve toplumun genel iyisini birlikte üretelim. Hakikat güzeldir ve güzel olanı var etmek bizim vazifemizdir. O yüzden demokrasi seçeneğinde buluşmak mücadeleyi geliştirmektir. Çözüm üretemez bir siyaset ile karşı karşıyayız. Bütün sorunların nasıl bir bileşke oluşturduğunu görüyoruz.”

BARIŞA SAHİP ÇIKIN

“Van ve diğer kentlerimize baktığınızda sorunları görüyorsunuz. Ortada bir enkaz var ve bu enkazı hep birlikte ortadan kaldıracağız. Biz de buna karşı halkların kendi kaderini tayin hakkını savunuyoruz. Başur, Rojhılat, Türkiye ve Rojava’da bunu savunuyoruz. Bu politikalarla olduğumuz her yerde karşı çıkmalıyız. Kirli ittifaklarla kimse yol almamalıdır. Her halk kendi kaderine sahip çıkmalıdır. Siyasi iradeyi kullanan tüm öznelere çağrı yapıyoruz. Barışa sahip çıkın, barışı birlikte inşa edelim. Küresel siyaseti bu coğrafya belirliyor. Türklerle, Süryanilerle, Ermenilerle, Türkmenlerle bu coğrafya da kim yaşıyorsa barışı hep birlikte üreteceğiz ve savaş çığırtkanlığına izin vermeyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

TEMELLİ: TOPLUMSAL UZLAŞMA ZEMİNİNDE BULUŞALIM

Yaşama iradesini birlikte ortaya koyduklarını söyleyen Temelli, “Biz radikal demokrasi anlayışımızla demokratik cumhuriyeti kurmak istiyoruz. Halkların iktidarını barışın iktidarını var edeceğiz. Toplumsal uzlaşma zemininde buluşalım. O zaman OHAL hukukuna karşı çıkabiliriz. Faizlerin düşmesini istiyorsan, iktidardan düş. ODTÜ’de öğrenciler direniyor. Çünkü yeşil alana inşaat yapmak istiyorlar. Yurt yapılsın ama o kadar arazi var, buldukları yer yeşil alan.” Dedi.

“ÇÖZÜMÜN İLK ADIMI ANAYASAL UZLAŞMA ZEMİNİDİR”

Temelli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplumu siyasetle buluşturmak lazım. O yüzden 31 Mart stratejimizde faşist bloku gerilettikten sonra demokrasi ittifakı çağrısında bulunduk. Bir anayasa çalışması yapalım dedik. Anayasa zemininde bir uzlaşı zemini yaratalım. 12 Eylül anayasası ile baskılanmış bütün hakların gasp edildiği, bu yamalı bohçadan kurtulalım. Büyük bir toplum sözleşmesi düzenleyelim. Çözümün ilk adımı anayasal uzlaşma zeminidir. Kürt meselesinin çözümü bu buluşmadan geçiyor. Ben parlamentoda ki tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz. Tabi ki siyasette farklı düşüncelerimiz olacak. Farklılıklarımızın ötesinde buluşacağım bir demokrasi ittifakını yaratalım. ‘Benim de sözüm var’ diyen herkese bu zeminde yer var. Acil çözüm bekleyen sorunlar var. Yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını yitirmiştir. Büyük bir umudumuz var. Umudumuzu Türkiye’nin her yerine taşıdık. Türkiye’de herkes geleceğe umutla bakıyor. 31 Mart’ta bunun önünü açtık. O yüzden de asıl olan örgütlü hayattır. Fikriyatımızı toplumun tüm kesimlerine yayacağımız bir örgütlenme modelidir. Özgürlük her şeyin dayandığı tek ilkedir. Her şeyimiz o temel ilkeyi var etmek üzerine kuruludur. HDP bir Kadın partisidir derken, toplumsal özgürlüğün olmazsa olmazıdır.”

Editör: TE Bilisim