PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik Van’a geldi. Özçelik, “Savaşın hiçbir zaman Kürtlere yararı olmamıştır. Yeni bir çözüm süreci başlatılmalı ve bu süreçte tüm Kürdistan partileri muhatap alınmalıdır.” Dedi. Özçelik Van’da seçime girecekleri tarihi verdi. Hem devleti hem de PKK’yi eleştirdi. İşbirliği mesajı veren genel başkan Mustafa Özçelik, çözüm süreci konusunda da önemli değerlendirmeler yaptı.

 

Kürdistan Özgürlük Partisi (Partiya Azadiya Kurdistan - PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik Van geldi. Van’da basın mensupları ile bir araya gelen Özçelik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Özellikle çözüm süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Özçelik, sürecin yeniden başlatılması gerektiğini ifade etti. ‘Kürtlerin yeterince düşmanı var’ diyen Özçelik, Kürtlerin bundan sonra 4 parça Kürdistan’da birlik olması gerektiği, birlik olmazlarsa bile diyalog içinde olması gerektiğini söyledi. PAK olarak birçok dünya ülkesi ile görüştüklerini belirten Özçelik, bundan sonra dost kazanacaklarını bu yüzden de herkes ile birlikte diyalog halinde olacaklarını sözlerine ekledi. Özçelik bir gazetecinin, ‘PAK olarak ne zaman seçimlere gireceksiniz’ sorusuna ise 2019 cevabını verdi.

 

ÖZÇELİK: ÇÖZÜM DEĞİL, OYALAMA SÜRECİ

2,5 yıl süren ve 7 Haziran seçimlerinden sonra, sona eren çözüm süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Genel Başkan Mustafa Özçelik, sürecin çözüm süreci değil, oyalama süreci olduğunu söyledi. Özçelik ilk olarak şunları söyledi: “Bugün Kuzey Kürdistan’da en temel sorun süre gelen çatışma ortamıdır. Bildiğiniz gibi 2 yılı aşkın bir süre devam eden ve adına çözüm süreci verilen görüşmelerden sonra 7 Haziran seçimlerinin hemen akabinde savaş yeniden kızıştı. Biz 2 yılı aşkın bir süre boyunca şunu söyledik ve dile getirdik. Savaşın ve çatışmaların olmamasını destekliyoruz, ölüm olmasın ve kan akmasın. Tabi bunun yanı sıra bir tespitimiz de vardı. Bu bir çözüm süreci değil, bir oyalama sürecidir. Seçimlerden sonra ortaya çıkan tabloda aslında devlet açısından bunun bir oyalama süreci olduğu tespitimiz daha bir kanıtlanmıştır.”

 

“PKK’NİN VERDİĞİ CEVAP DA DOĞRU DEĞİL”

7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan çatışmalı ortam hakkında açıklamalarda bulunan Özçelik, devletin tutumuna karşı PKK’nin verdiği cevabında doğrul olmadığını savundu. Özçelik, “7 Haziran seçimlerinde bir bütün olarak Kürdistan’da devlet partilerine karşı ciddi bir tutum alındı. Deyim yerindeyse devlet partilerine hayır denilerek, bir kopuş süreci ile birlikte bir derinleşme başladı. Kürdistan’da, Kürt ve Kürdistan sorunu siyasal, demokratik, sivil ve diplomatik kitlesel yollarla çözümü konusunda ciddi bir mesafe kat edildiği gösteriliyordu ve kanaatimizce devlet bundan korktu. Yani Kürtlerin siyasetten sivil ve kitlesel çalışmalarla yol almaları, devlet açısında bir tehlike sinyali olarak algılandı ve tekrar Kürtlerin yönünü şiddete yöneltmek, tekrar şiddet ortamının yoğunlaştırılması amacıyla devlet çatışmaları yoğunlaştırdı. Burada elbette ki PKK’nin de devletin bu şiddetine karşılık, şiddetle cevap vermesi doğru değildi. Kürdistan’da siyasetin geldiği süreç boyut itibariyle, Kürtlerin artık şiddete ihtiyacı yoktur diyoruz, 7 Haziran seçimlerine aslında bunun ciddi mesajları verildi. PKK’nin hendekler kazarak, öz yönetim ilanları ve çatışmaları yoğunlaştırması aslında bir boyutuyla devletin yaratmaya çalıştığı bu ortamı göremediğini hatta ve hatta devletin bu planlarına yol açtığını da söyleyebiliriz. Biz çok net bir tutum aldık. Savaşa ve çatışmaya hayır diyoruz. Kürdistan meselesi siyasal yollarla çözülsün diyoruz.”

 

ÖZÇELİK: SAVAŞIN KÜRTLERE YARARI YOKTUR

Türkiye’de süre gelen sürecin bozulmasından sonra Kürlere zarar verdiğini ifade eden Özçelik şu ifadelere yer verdi: “Bu çatışmalar kısmi de olsa sonuçlarını 1 Kasım seçimlerinde göstermiştir. Savaş gerçekten de Kürt halkına yaramamıştır. Savaş ve çatışma ortamı Kürtleri genel anlamda korkutmaya başlamıştır. Özellikle belli şehirlerde ve ilçelerde kazılan hendeklerin, günlük hayata, ticarete, sosyal hayata yansımaları Kürtler arasında bir korkuya yol açmıştır. 1 Kasım’da bu korkunun sonuçları seçim rakamlarına yansımıştır. Bu açıdan Kürdistan Özgürlük Mücadelesini bir deneme, yanılma sürecine dönüştürmemek gerekiyor. Bunun yanı sıra bir gün savaşın bir gün ise barışın kapımızda olduğu bir gün olmaması gerekiyor. Çok net tutum almak gerekiyor. Tüm Kürt ve Kürdistan’i partilere çağrıda bulunuyoruz. PKK’nin de bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini düşünüyoruz. Savaşın Kürt halkına hiçbir yararı yoktur. Bu yüzden çatışmalar bir an önce durmalıdır. Devlette de açık bir şekilde şunu söylüyoruz. 90 yıldır, değişik versiyon ve değişik şekillerde bu savaş, çatışma, imha ve inkar Kürt halkının yaşamanın bir haline geldi. Ama bunların hiç biri ne Kürdistan sorunun özgürlük mücadelesinin önünü kesebilir ne de her hangi bir şekilde bastırabilir ve yok edebilir. Devlete çağrımız, silahları susturun, baskılara son verin. Kürdistan’ın belli ilçelerindeki ablukaları ve sokağa çıkma yasaklarını kaldırın.”

 

“YENİ SÜREÇTE HERKES MUHATAP ALINMALI”

Daha önceki sürecin herkese hitap etmediğini ifade eden Özçelik, bundan sonra yapılacak olan çözüm süreci için tüm Kürt partilerinin muhatap alınması gerektiğini söyledi. Özçelik, “Çözüm sürecinin yeniden başlaması gerekiyor. Ancak bu süreç önceki süreç gibi olmamalıdır. Kuzey Kürdistan’da yer alan tüm Kürt partileri bu işin için yer almalıdır. Uluslararası garantörlerinde katılacağı 3’lü bir süreç başlatılmalıdır. Bu mesele artık sadece; PKK, Kandil, İmralı, Devlet, MİT ekseninde yürümemelidir. Bunun Kürt halkına da yararı yoktur. Tüm Kürt siyasal güçler bunun içinde yer almalıdır ve bu şekil kısa, orta ve uzun vadeli program hazırlanmalı bu şekilde devletle masaya oturulmalıdır. Artık devlette süreci şu bozdu, bu bozdu, onlar şunu yaptı demesinin önüne geçilmesi için de Uluslararası garantörlerinde bu sürece katılması gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.

 

ÖZÇELİK: KÜRTLERİN YETERİNCE DÜŞMANI VAR

PAK hakkında da açıklamalarda bulunan Özçelik ayrıca Kürtlerin yeterince düşmanı olduğunu bu yüzden Kürtlerin kendi aralarında düşmanlık yapmaması gerektiğini belirtti. Özçelik şöyle devam etti: “Biz Kürdistan Özgürlük Partisi olarak 1 yıllık bir partiyiz. Bu 1 yıllık süreç içerisinde, Kürdistan sorunun siyasal yollar çözüm bulacağını esas alan bir parti olarak çalışmalar yürütüyoruz. Kürdistan’da şu ana kadar 7 ilde teşkilatımız var. Hedefimiz Kürdistan’ın 25 ilinde teşkilat oluşturmak. Tabi ki sabırlı bir şekilde bu çalışmaları yürütüyoruz. Bizim şu anda Kürdistan’ın bütün illerinde üye, dost ve taraftarlarımız var ama teşkilat konusunda acele etmiyoruz. Teşkilatlarımızın ayaklarının üstünde durdukları andan itibaren bu yerlerde de teşkilatlanmalara gidiyoruz. PAK olarak 2 temel hususu öncelik kıldık ve söyledik. Bu neticede bir sloganda belirledik. Bir olanlar, yakın olanlar birleşsin, farklı olanlar ittifak yapsın, ittifak yapamayanlar ise diyalog ile görüş alışverişi içinde olsun, bunu da yapamayanlar düşmanlık yapmasınlar. Kürdistan’da Kürlerin bir birleri arasındaki ilişkileri bozacak çatışmalara yol verecek her türlü siyasetten uzak durmamız gerekiyor. Kürtlerin yeterince düşmanı var zaten. Bu anlamda Kürtler arasındaki her düşmanlığı bizim haram kılmamız gerekiyor.”

 

“KENDİMİZE DOST KAZANMALIYIZ”

Bundan böyle dünyadaki ülkelerle dost olmaları gerektiğini söyleyen Özçelik, “Geçen hafta Avrupa’ya yaptığımız ziyaretler neticesinde birçok ülke ile diplomatik görüşmeler yaptık. Biz artık eski soğuk savaşlardaki gibi, bu ya da şu bizim düşmanımız demek yerine dünyada düşmanımız olanları kendimize dost edinmeliyiz. Bizde bu anlamda kendimizi bir devlet olarak gördüğümüz için bu netice de bu tür görüşmeler yapıyoruz. Rusya, Avrupa Birliği, Kanada, İsveç, Almanya gibi birçok ülke ile de devlet düzeyinde görüşmeler yaptık. Bu ilişkilerimiz devam edecek. Bildiğiniz gibi Güney Kürdistan’da Şengal’de bir trajedi yaşandı. Şengal önce IŞİD tarafından işgal edildi. Ardından Kürt güçlerinin ve Peşmerge’nin çok organize olduğu mücadele ile diğer parçalardan savaşçılarında katılımıyla ve en büyük destek olarak uluslararası sava desteğiyle Şengal kurtarıldı. Şengal’in kurtarılması hem moral açısından hem de stratejik olarak Güney Kürdistan’ın bağımsızlık yürüyüşünde çok önemli bir adımdı. İnanıyoruz ki bu adım Güney Kürdistan’ı bağımsızlığa doğru götürür.” Dedi.

 

ÖZÇELİK: TÜM PARTİLERLE DİYALOGA HAZIRIZ

4 parça Kürdistan’daki tüm partilerle diyaloga hazır olduklarını ifade eden Özçelik son olarak şunları söyledi: “Rojava’da şimdilerde sorunlar yaşanmaktadır. Oradaki en büyük sorun Kütlerin birliğidir. Aslında bu her zaman böyledir. Kürtler birlik oldukça kazanabilirler. Kuzeyde, Güneyde, Doğuda, Batıdaki Kürtlerin birliğin Kürdistan’ın en büyük kazanımı olacaktır. Bu anlamda Rojava Kürdistan’da Kürtlerin birlik olması gerektiğini düşünüyor ve çağrıda bulunuyoruz. Doğu Kürdistan’da da bir hareketlenme var. Oradaki partilerde artık askeri hareketin yanı sıra siyaset yolunda adımlar atıyorlar. PAK olarak 4 parça Kürdistan’daki bütün partilerle çok samimi söylüyoruz ki; ittifak yapabildiklerimizle ittifak, yapamadıklarımızla da diyalog halinde olacağız. Biz herkesle diyalog içinde olmayı benimsiyoruz ve bu halkında çıkarınadır diye düşünüyoruz. Ancak her hangi bir siyaset angaje olmak yanlış bir şeydir. Biz kendi siyasetimizi yapacağız ve Kürtler arasındaki diyaloglara da hazırız.”


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim