ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ-  Seçim hareketliliği hız kesmeden sürüyor. Partiler dört bir koldan 2019 yerel seçimi için çalışmalarını yapıyor. Yerel seçimin gündemden düşmediği süreçte aday adayları da partilerde listelere girmek için büyük bir mücadele veriyor. Hem partilerin, hem siyasetçilerin bu telaşı sürerken esas belirleyici olan halk ise süreci yakından izliyor. Tam da bu süreçte istediği ve temsil edebileceği adayı arayan halk yakından takip ettiği seçim maratonu öncesi Şehrivan aracılığı ile Van’da kimi aday göstermek istediğini değerlendirdi. Her seçim olduğu gibi bu seçimde de halka “Nasıl bir belediye başkanı istiyorsunuz?” sorusunu yönelten gazeteniz Şehrivan, somut çalışmalardan çok bir çok kesimden ortak cevaplar aldı. Beklentilerini çalışmalar olarak sıralamadan önce belediye başkanı ile bir gönül bağı kurma, halkın taleplerini dikkate olmak üzere sıralayan Vanlıların bir çoğu neredeyse aynı profili çizdi. Spesifik bazı çalışmaların da öne çıktığı süreçte öne çıkan taleplerden birisi de “Belediye başkanı mutlaka aramızdan biri olsun.” Oldu.

 

Şehrivan Gazetesi olarak 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek olan yerel (Mahalli) seçimler öncesi aday adaylık sürecinin devam ederken, Van halkının önümüzdeki yerel seçimlerde Van halkının nasıl bir belediye başkanı istediklerini sorduk. Van halkı önümüzdeki yerel seçimlerde seçilecek olan Belediye Başkanın özellikle adaletli olması gerektiği ve adalet vurgusu yaparken, halkın içinden biri olması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaş, kayyum döneminden yapılan projelerinden memnun olduklarını ifade ederken, bazı vatandaşlarında belediye başkanlarının yeterli olmadıklarından yakındı. Özellikle önceki dönemlerde gelen belediye başkanlarından memnun olmadıklarını ve gelecek belediye başkanlarının diğer dönem belediye başkanlarıyla aynı olmaması gerektiği ve hedef odaklı olması gerektiği ifade etti. Halkın fikirlerine ve düşüncelerine önem vermeleri vurgusu yapan vatandaş, işin erbabı olan kişilerin belediye başkanı olması gerektiği vurgusu yaptı.

 

AZDIR: FAYDALI PROJELERİ HAYATA GEÇİRMESİ LAZIM

 

Şehrivan Gazetesi’ne konuşan Taha Azdır adlı vatandaş, memlekete faydalı olacak biri olmasının güzel olacağını ifade etti. Azdır, “Van’da mesela en basit örneği sahil yolunu tamamlanırsa güzel olur.  Şu an kayyumun yaptıklarından çok memnunuz. Daha önce bu memlekete yapılmayan şeyleri yaptılar. Parklar olsun, yollar olsun, sahil olsun birçok şeyi bu memlekete kazandırdılar. Gelecek olacak belediye başkanı, bizim memleketimize faydalı olacak projeleri hayata geçirmesi bizleri memnun edecektir. Öncellikle Belediye Başkan’ın çok adaletli olmasını istiyoruz. Halka, vatandaşa, esnafa yararlı faydalı bir Belediye Başkanı olsun ki bizlerde memnun olalım.” Dedi.  

 

“ADALET DEYİNCE AKLIMIZA BELEDİYE BAŞKANIMIZ GELSİN”

 

Yeni Belediye Başkanın hakkı, hukuku, adaleti ve yardımı sağlayabilecek biri olması gerektiği ifade eden Kahraman Kaya adlı esnaf, “Vatandaşın, esnafın, halkın yüzünü güldürebilecek biri olsun. Adalet deyince aklımıza Belediye Başkanımız gelsin. Biz ondan razı olalım istiyoruz. Sahil yolları yapılsın, ışıklandırmalar yapılsın, insanlar rahat nefes alabilsinler. Halkını sevecek, halkı için, esnafı için ve bu memleketin çocukları için çabalayacak bir Belediye Başkanı istiyoruz. Biz esnafların düşüncesi bu yönde, bize faydalı memleketimize faydası olacak biri olsun. En önemlisi Vatanını sevecek bir başkan olsun. Olsun ki halkını da sevsin. O vatanın içindeki insanları da sevsin.” İfadelerini kullandı.

 

IŞIK: HEDEFLERİ OLAN BİR BAŞKAN İSTİYORUZ

 

Hedefleri olan bir başkan istediklerini belirten Ayhan Işık adlı vatandaş, “Bizler bakanın, onun, bunun peşinden koşacak bir Belediye başkanı istemiyoruz. Adaleti sağlayacak birini istiyoruz. Hedefleri, yolları, düşünceleri olan bir başkan istiyoruz. Lafından caymayan esnafa yararı, faydası olan bir başkan istiyoruz. Vatandaşa, halka faydası olsun istiyoruz. Memleketimizi geliştirmek için çabalayacak biri olsun, memleketimizi daha çok geriye itecek biri olmasın.  Adaletli biri olsun, adalet her şeyden çok daha önemlidir. Kim adaletsiz bir başkan ister ki, bizlerde halkına sahip çıkacak, esnafına sahip çıkacak bir başkan istiyoruz.” Dedi.

 

 

TİMUR: HALKIN FİKİRLERİNE DÜŞÜNCELERİNE ÖNEM VERSİN

 

Van’da esnaflık yapan Ferhat Timur, bizlere, halka ve memlekete zararı olan değil, yararı olacak bir başkan istedikleri ifade etti. Timur, “Bir şeyler yapıyormuş gibi görünmesin. Gerçekten bir şeyler yapsın. Halkının fikirlerine, düşüncelerine önem verecek biri olsun istiyoruz. Kısaca memleketini seven bir başkan olsun. Bizlere sahip çıkacak bir başkan olsun. Unutmayalım ki biz birlik olduğumuz zaman biziz. Yine de bizim için en hayırlısı, en adaletlisi kim ise o olsun istiyoruz.” Dedi.

 

 

ÇEVİK: BELEDİYE BAŞKANI MUTLAKA ARAMIZDAN BİRİ OLSUN

 

Seçilecek olan Belediye Başkanın çok çalışkan biri olması gerektiğini ifade eden Ferhat Çevik, “Halkıyla yakından ilgilenmeli ve bu konu üzerinde mutlak durmalıdır. İnsanların, esnafın, vatandaşın sorunlarını dinlesin, onların sorunlarıyla alakadar olsun, onların sıkıntılarını bilsin ve bunlara çözüm üretmek için çabalasın. Kibirli, bir Belediye Başkanı olmasını istemiyoruz. Alçak gönüllü bir Belediye başkanı olsun. Ama mutlaka aramızdan biri olsun. Başka şehirden gelmesin buraya. Buranın insanı burayı kurtarır. En iyi buranın insanı buranın sorununu, sıkıntısını bilir. Memleketini seven bu memlekette doğup büyüyen biri olsun. Memleketine, bizlere, vatandaşlara, esnafa faydalı olsun. Benim düşüncelerim bu yönde.” Dedi.

 

 

ÇAKAR: İŞİN ERBABI OLAN İNSANLARI SEÇMEK LAZIM

 

Yeni seçilecek olan Belediye Başkanın adaletli olması gerektiğini ifade eden Burhan Çakar adlı vatandaş, “Tarafsız bir Belediye başkanı olursa hepimiz için daha hayırlı olur. Şu an Van’da Doktor sıfatıyla Belediye başkanlığı yapan birisi asfalttan veya bir alt yapıdan anlamaz. Biz bunu çok iyi gördük. Bu işi bilen bu işin erbabı olan insanın yapması lazım. Bir inşaat mühendisi olur, bir mimar olur bunlar daha iyi bu işlerden anlarlar. Daha fazla memleketimize yararları olur. Memleketimiz için daha çok şey yapabilirler. Çünkü işi anlayan insanlar bunlar. Bundan dolayı farklı meslekleri olan insanları değil de bu işin erbabı olan insanları seçmek lazım. Vatandaşlar adına, millet adına, esnaf adına, memleket adına iyi olur diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

“ADALETİYLE ŞAŞIRTACAK BİR BELEDİYE BAŞKANI İSTİYORUZ”

 

Seher Karademir adlı vatandaş, Van’a uygun bir belediye başkanı olmasını istediklerini ifade etti. Karademir, “Düşüncelerimize, fikirlerimize önem verecek biri olsun istiyoruz. Esnafı, vatandaşları, halkı koruyup kollayacak, haklılığı, haksızlığı kabul edecek, zalime boyun eğmeyecek, garibanın yanında olacak, adaletiyle şaşırtacak bir belediye başkanı istiyoruz. Sadece iş yapıyormuş gibi görünsün istemiyoruz. Sahil yolları yapsın, parklar yapsın insanlara yararlı şeyler katsın istiyoruz. Memleketimize yararı olsun istiyoruz. Başka şehirden buraya gelmesini pek tasdik etmiyorum, sonuçta buradan yani bizim içimizden biri olursa sorunlarımızı, sıkıntılarımızı, dertlerimizi bilen biri olursa bizim için çok daha iyi olur. Memleketimizi en iyi bu memleketin adamı bilir. Sorunlarımıza ancak böyle çözüm üretebiliriz. Dolayısıyla seçilecek belediye başkanı içimizden biri olmalı.” Dedi.

 

 

“ÇÖZÜM ODAKLI OLMASINI İSTİYORUZ”

 

Van’da esnaflık yaptığını belirten Nihat Kaya adlı vatandaş, “Halka hizmet edebilen halkın gerekli isteklerini yerine getiren bir Belediye Başkanı istiyoruz. Van için gerekli çalışmaları yapabilmeli, halkın sorunlarını dinleyip yerine getirmesi gerektiği bilincinde olmalıdır. Sorun konusunda çözüm odaklı olmasını istiyoruz. Yani demem o ki, halkın ne sorunları varsa onlara çözüm üretmesi gereken bir başkan istiyoruz.” Dedi.

 

 

PARLAK: BELEDİYE BAŞKANI HALKTAN OLSUN

 

Van’da berberlik yapan Abdullah Parlak adlı esnaf, Belediyelere kayyum atanmaması gerektiğini ifade etti. Parlak, “Biz belediyemizde kayyum istemiyoruz. Belediye başkanının halktan olmasını istiyoruz. Daha önceki belediye başkanları taraf tutuyorlardı. Yeni seçilecek olan Belediye Başkanın tarafsız olmasını umut ediyoruz. Halkına hizmet yapabilecek, halkın gerekli ihtiyaçlarını karşılayabilmeli, eğer halkı kale almayacaksa, halkın isteklerini yerine getirmeyeceklerse boşuna belediye başkanı seçimlerini yapmasınlar. Bence belediye başkanı mutlaka halktan olmalı.” Dedi.

 

ŞAKAR: HALKI İYİ TANIYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI OLMALI

 

Belediye Başkanın halk arasında eşitliği sağlaması gerektiğini belirten Ramazan Şakar adlı vatandaş, “Belediye başkanı dediğin eşitliği sağlamalı, herkese eşit bir şekilde davranmasını bilmelidir. Belediye başkanı asla zengin fakir diye ayrımcılık yapmamalı. Herkesi bir tutmalı, herkese kardeş gibi davranmalıdır. Belediye Başkanı halktan olmalı, bizim örf ve adetlerimizi bilmelidir. Eğer ki batıdan bir belediye başkanı Van’ı yönetirse olmaz, neden diye soracak olursanız, bu halkı iyi tanıyan bir insanın olması lazım, dışardan gelecek olan Belediye Başkanı sorunları çözme noktasında doğru tercih olamaz. Halka nasıl davranması gerektiğini bilemez bu da sorunları çözme noktasında problem yaşanmasına neden olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

AY: BELEDİYE BAŞKANI EKSİKLİKLERİ TAMAMLAMLAYACAK KAPASİTEDE OLMASI GEREKMEKTEDİR

 

İnşaatta çalıştığını ifade eden Turan Ay adlı vatandaş, “Van’da gerçekten belediyeyle ilgili sıkıntılarımız var. Van’da kaldığım süre içerisinde atanan belediye başkanları halka gereken ilgiyi gösteremediler. Üzerlerine düşen görevleri yerine getiremediler. Şu an özelliklede bizim mahallede belediye başkanının yapması gereken fakat yapmadığı sorunlarla karşılaşıyoruz. Mahallemiz de başıboş dolaşan sokak köpeklerine hiçbir tedbir alınmadı. Sokaklarımız hijyen bakımından çok kötü bir durumda, Belediye Başkanı bu konu hakkında maalesef hiçbir çalışma yürütülmedi. Yeni gelen belediye başkanının bu eksikleri tamamlayabilecek kapasitede olması gerekmektedir. Caddelerde yürüdüğümde sokaklarda birçok eksiklik fark ediyorum, bu eksiklerin tamamlanması gerekmektedir. Diğer belediye başkanları ile bizim Belediye başkanlarını karşılaştırırsak bizim belediye başkanlarımızın eksiklikleri çoktur. Van nezdin de bütün suçu belediye başkanlarında atmakta doğru değildir. Biz halk olarak ta birçok eksikliklerimiz var. Temennim Van, eksikliklerini iyi bir belediye başkanıyla tamamlayacaktır. Bugüne kadar Van belediyesine atanan belediye başkanları halka gereken hizmetleri veremediler, yapılması gereken görevleri yerine getiremediler.” İfadelerini kullandı.

 

AY: HALKIN SORUNLARINI HAL EDEBİLMELİ

 

Yeni gelecek belediye başkanın halkçı olması gerektiğini ifade eden Nazmi Ay, “Halkın halini anlayan anlayabilen, dürüst, halkı sevebilen, çalmadan çırpmadan görevlerini yerine getirebilen biri olmalıdır. Belediyeye gelen bütçeyi halk için harcamalıdır. Halkı için gereken her türlü işleri yapmalıdır. Halkın dertlerini ve sorunlarını halledebilen, halkıyla mutlu olup halkıyla mutsuz olan biri olmalıdır. Belediye başkanı illa okumuş biri olsun demiyorum, isterse çoban olsun, ama hakkını sevsin onlara iyi davransın, gereken hizmeti ve ilgiyi gösterebilmelidir.”

 

“BELEDİYE BAŞKANI HALKTAN OLMALIDIR”

 

Yeni atanacak olan belediye başkanın ihtiyaç sahibi olan herkese yardımda bulunması gerektiği ifade eden Zehra Bayık adlı vatandaş, “Birçoğu insan şu an işsiz ve kendine iş arıyor, belediye başbakanının bu fakirlere destek olması gerekmektedir. İşi olmayanlara iş imkânı sağlamalıdır. Belediye başkanı halktan olmalıdır, yabancı birini getirip başımıza bırakıyorlar adam hiçbir şey yapamıyor. Bizim halkın insanları varken yabancılar belediye başkanı olmasını istemiyoruz. Belediye başkanı herkesi eşit tutmalıdır.” Dedi.

 

BARTU: TEK BEKLENTİMİZ: HERKES EŞİT DAVRANMASIDIR

 

Halk için hangisi daha hayırlıysa ve hangi daha iyiyse o belediye başkanı olmasını istediklerini ifade eden Musa Bartu adlı vatandaş, “Yeni atanacak olan belediye başkanından tek bir beklentimiz var, oda herkese eşit davranmasıdır. Belediye başkanı halkın içinden biri olsun ve halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi yeterlidir. Belediye başkanı herkese eşit davranmalı ve adaletli olmalıdır.” Dedi.

Editör: TE Bilisim