HDP'li milletvekili Altan Tan'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. HDP'yi de eleştiren Altan Tan 'yeni bir Kürt partisi kurulabilir' dedi.

 

Altan Tan, bölge halkının PKK'ya öfkeli olduğunu, özellikle muhafazakâr Kürtlerin HDP'nin son dönem politikalarını benimsemediğini iface etti.  HDP'lı Tan, Habertürk'ten Kübra Par'a verdiği röportajda; Kürt siyasetinin kesin bir yol ayrımında olduğunu, HDP dışında yeni bir parti kurulabileceğini işaret etti.

 

'HDP SÜRECİ DOĞRU YÖNETEMEDİ'

 

Madem sürecin bu noktaya geleceğini gördünüz, engellemek için siyasetçiler olarak neden bir şey yapmadınız?

Siyaset, güç meselesidir. Güç yoksa sadece konuşabilirsiniz.

 

7 Haziran'da alınan onca oya rağmen Kandil HDP'den daha mı güçlüydü?

Halkın gözünde daha güçlü değildi. 7 Haziran gecesinden itibaren siyaset doğru götürülebilseydi daha farklı olurdu. Daha ilk geceden ve parti kurullarında tartışmadan "Biz AK Parti ile koalisyona kapalıyız" demek doğru değildi. Kendi ilkelerimiz doğrultusunda AK Parti de dahil her türlü koalisyona açık olmalıydık. Kapıları kapatamazsınız. Başbakan partiye geldiğinde "Gelir bir Kaçak çay içer, gider" diyemezsiniz...

 

'MUHAFAZAKÂR KÜRTLER, HDP POLİTİKALARINDAN RAHATSIZ'

 

Peki HDP'nin bölünmesi ve yeni bir siyasi partinin çıkması ihtimali var mı?

Bu ihtimal tabii ki var. Kürtlerin büyük çoğunluğu dindar ve muhafazakâr. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin oyu 3 milyon arttı. Daha önce AKP'ye oy vermiş 2 milyon Kürt oyunu HDP'ye verdi. Sol, sosyalist, liberal çevreden gelen oyları küçümsemiyorum. Sadece tespit yapıyorum. 1 Kasım'dan sonra ise oy kaybettik.

 

Neden?

Bunun iki sebebi var. Birincisi çatışmalı sürecin yeniden başlaması. AK Parti'den gelen seçmen HDP'nin güçlenerek AK Parti ile çözüm sürecini devam ettirebileceğini düşünüyordu. İkincisi aynı kitle HDP'de, güçlerinin çok üzerinde sol ve sosyalist temsilin olduğunu gördü. Seçim gecesinde "Bu sosyalistlerin zaferidir" söylemi tartışma yarattı.

 

Muhafazakâr Kürtler kendilerini yabancılaşmış mı htiler?

Evet, öyle htiler. Kürt siyasetinde bir yol ayrımındayız şu an. Çatışma, iç savaş, devrimci halk savaşında ısrar edenlerle buna karşı olup demokratik mücadeleyi seçenlerin bir yol ayrımı olacak. İkincisi HDP'nin geniş tabanını temsil eden dindar, muhafazakâr kitle sadece şahıslar bazında değil kendi gücü oranında bir temsil isteyecek. Yani "Altan Tan'ı aldım yerine Mehmet'i koydum" diyerek değil fikir ve program anlamında bir temsil isteyecek.

 

Bu talepler karşılanmazsa yeni parti mi kurulur?

Demokratik ve legal siyaset tercih edilir ve muhafazakâr kitle partide etkili olursa ayrıma gerek kalmaz. Fakat bu savaş stratejisi devam ederse ve ağırlıklı sol, sosyalist, seküler söylem devam ederse farklı oluşumlar olabilir. Siyaset boşluk kabul etmez.

 

PKK'YA "HODRİ MEYDAN" DEMİŞTİ

Altan Tan, önceki gün Med Nuçe Tv ve Yeni Özgür Politika'da şahsına yöneltilen hakaret ve suçlamalara Twitter hesabından tepki göstererek, "Bütün terbiyesizlik yapanlar, istediğiniz yerde ve istediğiniz ortamda demokratik, terbiyeli ve seviyeli ne istiyorsanız tartışalım. Fakat terbiyesizce davranmaya devam edecekseniz topunuza hodri meydan!"dedi.

Editör: TE Bilisim