Haber Yorum: Ömer Aytaç Aykaç


AK Parti’de Van İl Başkanı bu hafta atanıyor! Eski başkan Abdullah Aras ve ekibinin alınmasının ardından yoğun bir başvuru alan ve dışardan da en az adaylar kadar çok ismin konuşulduğu AK Parti’de dananın kuyruğu kopuyor. Daha çok ‘eski’ isimlerin değerlendirmede öne çıktığı il başkanı atama sürecinde öyle görünüyor ki yeni il başkanı da ‘eski’lerden biri olarak gönderilecek. Vatandaşta eski isimlerin yeniden başvuru yapması ‘AK Parti eski tas eski hamam’ algısı yaratsa da AK Parti yeni ‘eski’ isimlerden biri ile yola devam edecekmiş gibi görünüyor. Yeni bir yönetimle yeniden ayağa kalkması son çare olan AK Parti’de başkan kadar yeni yönetimin de önem arzettiği başkanlık atamasında yeni ekip de büyük bir önem arzediyor. Zira önce Cumhurbaşkanlığı ardından da kongreye gidecek olan yönetim aynı zamanda 2015 genel seçimlerinde milletvekillerini de belirleyecek olan isim olma potansiyeli yüksek olacak. Kongrede yeniden başkan seçilmesi muhtemel ve milletvekili olamayacağı gerçeği de bir kenarda duran yeni il başkanı haliyle AK Parti’nin güçlenmesi için önemli bir etken olacak. AK Parti Genel Merkezi de işte bu bilinçle sabahlara kadar yeni başkanını arıyor. Bu noktada her ne kadar milletvekilleri de ‘tek’ bir isim de mutabık kalmayacak gibi görünse de AK Parti bu kez işi hem sıkı tutuyor hem de ‘ince eleyip sık dokuyor’ Hal böyle iken AK Parti’de atamaya günler kala biz de bazı isimleri öne çıkardık ve başkanlığa gelmesi muhtemel o isimleri değerlendik:

Yeni il başkanını ataması için sayılı günler AK Parti Genel Merkezi’nde şu sıralar hareketli günler yaşanıyor. Eski il yönetiminin alınmasından sonra yoğun bir başvurunun yapıldığı ve yeni başkan olması muhtemel birçok ismin konuşulduğu başkanlık için genel merkezde çalışmalar hız kesmiyor. Her gün farklı isimlerin konuşulduğu AK Parti’de önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve 2015’teki genel seçimin kaderini belirleyecek olan il başkanı için adeta ince elenip sık dokunuyor. Şimdiye kadar kulislerde farklı isimlerin öne çıktığı AK Parti’de şu sıralar ön elemeden geçirilen bazı isimlerin Ankara’ya davet edilip değerlendirmeye alınması sürüyor. Şehrivan Gazetesi olarak biz de hem adı ön plana çıkan adayları değerlendirdik hem de Van halkına “AK Parti il başkanı kim olsun?” sorusunu yönelttik. İşte halkın istediği il başkanı konusundaki beklentiler ve kulislerde ismi geçen muhtemel isimlerle ilgili o tahminler:

AK PARTİ’NİN MUHTEMEL BAŞKANLARI KİM OLACAK?

Ak Parti’de 29’una kadar atanması beklenen il başkanlığı için büyük bir başvuru olurken ilk etapta resmi olarak;

-Abdullah İpin,
-Adnan Yörük,
-Ahmet Erdoğan,
-Aslan Yılmaz,
-Abdulhekim Karabıyık,
-Handan Fidan,
-Hilmi Geçer,
-İrfan Teke,
-Rasim Aslan,
-Salih Akman,
-Vesim Yaviç,
-Zahir Soğanda
isimleri resmi başvuru yaptı.

Öte yandan bu isimlerin dışında ise birçok ismin atama yöntemi ile göreve getirilmesi konuşuldu. Genel Merkez kulislerinde birbirinden farklı isimler konuşulup değerlendirilirken Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da adaylık başvurusu yapan isimler konusunda seçici davranıyor. İşte ismi anılan ve adaylık konusunda AK Parti’nin de kendileri ile ilgili araştırma yaptığı isimler ise şu şekilde:

-Kayhan Türkmenoğlu
-Kerem Altun
-Hacı Biner
-Faruk Alpaslan
-Ayhan Fidan
-Burhan İnan
-Mehmet Yıldız

HANGİ İSİMLER ÖN PLANA ÇIKTI?

Tüm bu isimler konuşulmaya devam ederken birkaç gün boyunca yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirecek olan AK Parti’de daha çok Adnan Yörük, Zahir Soğanda, Hekim Karabıyık, Kayhan Türkmenoğlu, Kerem Altun, Mehmet Yıldız, Faruk Alpaslan isimlerinden biri üzerinde mutabık kalınacağı belirtiliyor.

İŞTE MUHTEMEL İSİMLER:

MEHMET YILDIZ:

Partinin bir dönem belediye meclis üyeliği yapan isimlerinden ve ağır toplarındandı. Önemli konularda danışılan ve Ak Parti’nin istediği hukukçu kimliğine uygun bir isim. Hkukçudan yana tercih kullanacağı beklenen AK Parti’de bu kalıba da uyan ‘yeni’ bir yüz. Genel Merkez’e de yakın, Hüseyin Çelik’e de. Haliyle şansı yüksek, kabul etmesi halinde başkanlığa oturabilecek bir isim.

ADNAN YÖRÜK:

Partide dönemsel olarak adaylıklarda başvuruları bulunan ve partililiğinden hiç vazgeçmeyen bir isim. Geçen dönem Naif Şabu başkanlığında Şabu’ya destek veren ekipten bir isim. Partiden kopmayan bir iş adamı ve eğitimci. Uzun süredir partide olmasına rağmen, ön plana çıkması halinde çok da ‘eski’ bir izlenim vermeyecek olan bir olan bir aday. Göreve getirilmesi sürpriz olmaz.

ZAHİR SOĞANDA:

Son günlerde ismi en çok ön plana çıkan isim. Hukukçu kimliği ile bir adım daha önce geçen bir AK Partili. Hatta teşkilatın da bugünlerde en çok üzerinde değerlendirme yaptığı AK Partili. Eski belediye meclis üyesi, belediye başkan yardımcısı, belediye başkan aday adayı, milletvekili 5’inci sıra adaylığı gibi birçok girişimi ve görevi var. Yeni yönetimin eski bir isim ile yola devam edeceği düşünüldüğünde son görüşmelere kalabilecek en önemli isimlerden.

HEKİM KARABIYIK:

Van il teşkilatının kara kutusu. 12 yıllık parti geçmişi var. Şimdiye kadar il başkan yardımcılığı, merkez ilçe başkanlığı, il yönetim kurulu üyeliği gibi görevlerde bulundu. Partiyi iyi tanıyor. Ak Parti’nin emanet etmesi halinde kuruluşundan bu yana yaptığı görevleri il başkanlığı ile taçlandıracak. En büyük avantajı aşiretlere ve halka en yakın AK Parti isimlerden biri olması.

KAYHAN TÜRKMENOĞLU:

İyi bir iş adamı. İyi bir yönetici. Vekilliği sona eren Van milletvekilleri arasında adı en sıcak kalan isim. Şimdiye kadarki belediye başkanlığı ve diğer önemli adaylıklarda ismi hep anıldı. 2011 listesinde yer almayınca, seçim sonrası pişmanlık yaratan isimlerden biri olarak algılanan ve ‘kayıp’ olarak görülen bir isim. Kabul etmesi halinde AK Parti’de halkın da görmek istediği bir isim olarak ivme kazandırabilir.

KEREM ALTUN:

AK Parti’nin Van’da ‘ağabey’lik yapabilecek bir başkan aradığın şu dönemde bu kritere en çok uyan isimlerden birisi. Milletvekilliği tecrübesi olan ve siyasi doygunluğa ulaşmış bir isim olması en büyük avantajı. Hem mecliste, hem Genel Merkez’e hem de halka yakın olması, halka da sıcak bir duruş sergilemesi onu öne çıkarıyor. Siyasi olarak da bir ‘ağabey’ duruşu olması hem milletvekilleri, hem de halk nezdinde iyi bir profil çizeceği şeklinde algılanıyor.

FARUK ALPASLAN:

‘Göreve istenilmez verilir’ anlayışına en uygun siyasetçi modunda olan bir isim. AK Parti’de hiç görev almamış ama AK Parti’de şu sıralar ismi en çok anılan isimlerden. Oda seçimlerinde tek başına aldığı başarı ve AK Partili kimliğini seviyeli bir şekilde koruyan bir isim olması kulislerde adından sıkça söz ettiriyor. Efsane başkan kimliği ve AK Parti’de koltuğu dolduracak bir isim olabileceği görüşü onu ‘baskın’ kılıyor. Başbakana sunulacak son 3 kişiden biri olma ihtimali çok yüksek.

Teşkilattan sorumlu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Mustafa Bilici sabah saatlerine kadar çalışırken…

Editör: TE Bilisim