Yeni hükümet ne zaman kurulacak sorusunun yanıtı Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul programından sonraya kaldı. 

Reuters'a konuşan AK Parti'li yetkililer, Davutoğlu başkanlığında kurulacak yeni hükümetin son şeklinin Erdoğan ile yapılacak görüşmede verileceğini söylediler.

Yetkililer, Erdoğan'ın yarın başlayacak İstanbul programı nedeniyle ikili görüşmenin dolayısıyla hükümetin açıklanmasının gecikebileceğini bilgisini verdiler.

 

İLK GÖRÜŞME DÜN AKŞAMDI

Erdoğan, hükümeti kurması için dün akşam Davutoğlu'nu görevlendirdi. Kabinenin ana ekseninin geçen hafta gerçekleşen Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinde şekillendiğini belirten yetkililer, kabineye son şeklinin planlanan görüşmede verileceğini söyledi.

Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ile düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, "Yeni hükümetle ilgili istişareler devam ediyor. Cumhurbaşkanı ile birlikte tespit edeceğimiz bir zamanda ilan edeceğiz" dedi ancak tarih belirtmedi.

Reuters'a konuşan, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Hükümet bugün ya da yarın açıklanmayacak; Erdoğan'ın dönüşüne göre hükümetin açıklanması söz konusu olacak.

 

DAVUTOĞLU: Cumhurbaşkanı ile birlikte tespit edeceğimiz bir zamanda ilan edeceğiz.

Ancak bir anlaşmazlık olduğundan değil tamamen iki liderin programları gereği. Erdoğan'ın İstanbul'da katılması gereken bazı programları var" dedi.Aynı yetkili, kabinenin ana ekseninin geçen haftaki görüşmede oluşturulduğunu belirterek,"Ancak Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinde kabinenin son şekli verilecek" dedi.1 Kasım seçimi sonucunda tekrar tek parti iktidarını yakalayan AK Parti'nin yeni kabinede özellikle ekonomi yönetiminde hangi isimlere yer vereceği yakından izleniyor. 

 

ALİ BABACAN YENİ KABİNEDE OLACAK MI?

Piyasaların Ali Babacan yönetimindeki bir ekonomi takımını veya Merkez Bankası'nın bağımsızlığını tartışmaya açacak adımlar atmayacak bir yönetimi olumlu algılayacağı öne sürülüyor.Yetkililerden alınan bilgilere göre Babacan'ın yeni kabinede Dışişleri Bakanı ya da Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak değerlendirilmesi söz konusu.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım'ın büyük ihtimalle kabineye gireceği, Başbakan Yardımcılığına çok yakın olmasına karşın eski görevi Ulaştırma Bakanlığı'na da dönebileceği belirtilirken, yeni oluşturulacak Reformlardan Sorumlu Başbakan Yardımcılığı'na ise Lütfi Elvan'ın getirilebileceği kaydediliyor.AK Parti İstanbul Milletvekili ve Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak ya da Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın Enerji Bakanlığı'na, Meclis Başkanı adayı olmaması durumunda Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ın yeniden Milli Savunma Bakanlığı'na, Dışişleri eski Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ya da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in AB Bakanlığı'na getirilmesi de söz konusu.

Yetkililer, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Tuğrul Türkeş'in de yeni kabinede bu görevlerini sürdürmelerinin beklendiğini vurguladılar.

Editör: TE Bilisim