Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasından sonra göreve başlayacak 62. Hükümet'in programı netleşti. Proaktif dış politika yürütecek yeni hükümetin diğer öncelikleri çözüm süreci ve istihdama dayalı ekonomi. Başbakanlık için Davutoğlu'nun ismi üzerinde mutabakata varılırken, Kurtulmuş ile Akdoğan'ın da kabinede yer alacağı belirtiliyor. Meclis'te uzlaşma çıkmazsa, 2015 seçimlerinin sloganı 'Yeni Türkiye yeni Anayasa' olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı olarak göreve başlamasıyla 61. hükümet düşerken, Erdoğan ilk icraatını da 62. hükümeti onaylayarak gösterecek. Bu kapsamda yeni Türkiye'nin ilk hükümeti olan 62. hükümet programı da netleşti. Katılımcı demokrasi ve hukukun üstünlüğü esasında hazırlanan yeni program 3'lü sacayağı üzerine inşa edildi. Proaktif dış politika, çözüm süreci ile üretim ve istihama dayalı ekonomiden oluşan hükümet programı, buna uygun olarak kabine üyelerince yürütülecek.

KATILIMCI DEMOKRASİ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ

62. hükümet, vesayet sisteminin son kalıntılarını silecek adımları atarken, katılımcı demokrasi ve hukukun üstünlüğünü ön plana alacak. Bu kapsamdaki gerekli yasal mevzuat tamamlanacak. Türkiye'nin darbe şartları altında hazırlanmış bir anayasa ile geleceğe yürümesinin mümkün olmadığı gerçeğinden hareketle 'Yeni Anayasa' hükümetin en önemli adımı olacak. Bu kapsamda da hükümet 2015 seçimlerine kadar TBMM'de mutabakat arayışlarını sürdürecek. Bir ilerleme sağlanmaması halinde 2015 seçimlerinin sloganı 'Yeni Türkiye Yeni Anayasa' şeklinde ifade edilerek, kurumsal kimliğin bu kapsamda sağlanacağı vurgulanacak.

HSYK'DA DEĞİŞİKLİKLER OLACAK

Yeni dönemde, vesayetçi kurumların başında gelen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili de önemli değişiklikler olacak. Kurulun tek bir ideoloji, tarikat, mezhep ve benzeri grupların vesayeti altına girmesinin engelleneceği düzenlemeler yapılacak. Bu çerçevede HSYK'da çoğulcu demokratik bir yapı oluşturulması için adımlar atılacak.

ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNCELİKLİ

Türkiye'nin iç huzur ve barışının sağlanması adına atılan Cumhuriyet tarihinin en büyük barış ve kardeşlik adımı olan Çözüm Süreci yeni hükümetin programına da girdi. 80 yıllık Kürt sorununun çözümüne ilişkin yürütülen çalışmalar devam edecek. Bu kapsamda da başta dağdakilerin eve dönüşü ve topluma kazandırılması gibi adımlar için yasal düzenlemelerin yanında sosyal-ekonomik ve psikolojik yönlerini de kapsayacak adımlar atılacak.

Proaktif dış politika

Türkiye'nin son zamanda gündem belirleyen proaktif dış politikası da yeni hükümetin programında yer alacak bir diğer önemli konu olacak. Milletvekilleri ve teşkilatların teammülleri doğrultusunda yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kurulması durumunda Türkiye'nin aktif dış politikası sürecek. Yeni kabinede görev alacak isimleri arasında ekonomi politikalarıyla ilgili Numan Kurtulmuş, çözüm süreci konusunda ise Yalçın Akdoğan'ın ismi öne çıkıyor.

ÜRETİM VE İSTİHDAM ODAKLI EKONOMİ

Hükümet, ekonomi konusunda da radikal adımlar atacak. Ekonominin faiz, borsa, döviz üçgeninden çıkarılması ilk hedef olacak. Ekonomi kurumlarına çeki düzen verilmesi öncelikler arasında yer alacak. Üretim ve istihdam odaklı bir ekonomik yapı için üretim teşvik edilecek. İşsizlik sorunu ile mücadele kararlılıkla sürecek ve istihdamı teşvik politikaları geliştirilecek.

Kitap okuyup engellediler

AK Parti Grup Başkanvekili Mihrimah Belma Satır, İçtüzük gereği yol alınamayan bazı konularda, torba kanunun zaman tasarrufu nedeniyle verimli olduğunu belirterek, 'Muhalefet milletvekilleri komisyondaki görüşmelerde saatlerce konuştular, kitap okudular, görüşmeleri engellediler. Kanunun isminin çok uzun olması, her önergede okunmasının 6 dakika sürmesi de görüşmeleri uzattı' dedi.

Satır, 24. Dönem 4. Yasama Yılı'nı değerlendirdi.

VERİMLİ BİR DÖNEMDİ

Verimli bir yasama dönemini geride bıraktıklarını belirten Satır, çok önemli kanunları muhalefetle birlikte çıkardıklarını, gerek hükümetten gelen tasarıları, gerekse milletvekillerinden gelen teklifleri bu yasama döneminde yasalaştırdıklarını söyledi.Satır, bu yasama döneminin son zamanlarında çıkan kanunlardan en önemlilerinin; çözüm süreci ile ilgili çıkan kanun olduğunu belirterek, 'İlk kez çözüm sürecine ilişkin iradenin yasal zemini ortaya çıktı. Bunun dışında; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, HSYK ve Adalet Akademisiyle ilgili kanun. Bu kanunlar vatandaşları birebir ilgilendiren kanunlar' dedi.

Editör: TE Bilisim