HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, uzun süredir tamamlanamayan Van çevre yolunu meclise taşıdı. Milletvekili Ertan mecliste yaptığı konuşmada, “Kendi sınıfındaki ve ölçeğindeki kentler arasında çevre yolu bulunmayan tek ilin ne yazık ki Van olduğunu söyleyebiliriz.” Dedi. Belediye ve Vatandaşın karşı karşıya getirildiğini anlatan Ertan, “Van’da 18. Madde kapsamında yapılmasında ısrar ediliyor. Bu ısrarın nedeninin, belediye ve halkı karşı karşıya getirerek Van halkının desteğini belediyeden çekmek olduğu son derece açıktır.” İfadelerini kullandı.

 

Uzun süredir tüm STK ve Milletvekillerinin birinci gündem maddesi olan Van çevre yolu sorunu şimdi de meclis gündeminde. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan mecliste yaptığı konuşmada kentin en önemli gündem maddesi olan Van çevre yolunu sordu. Çevre yolunun 6 yıldır çeşitli bahaneler ile bekletildiğini ifade eden milletvekili Ertan, çevre yolunun merkezi idarenin kamulaştırma yerine İmar kanunu 18'inci madde ısrarı ile adeta yılan hikâyesine dönüştüğünü anlattı.

 

“BELEDİYE VE HALK KARŞI KARŞIYA GETİRİLİYOR”

HDP Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan meclis kürsüsünden şu ifadelerle seslendi:

“Van, bölgenin hem sosyal hem de ekonomik hayatını yöneten ve yönlendiren kenti konumunda bulunması açısından oldukça büyük bir öneme sahip bir ilimizdir. Gelin görün ki, ekonomik ve sosyal bakımdan böyle bir önem söz konusuyken, Van’ın hala bir çevre yolu bulunmamaktadır. Kendi sınıfındaki ve ölçeğindeki kentler arasında çevre yolu bulunmayan tek ilin ne yazık ki Van olduğunu söyleyebiliriz. Van Çevreyolu Projesi, deprem öncesinde projelendirilmiş olmasına rağmen yapımı henüz tamamlanmamıştır. Bunun nedeni de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Kanunu’nun 18. Maddesinin uygulanmasına dair projedeki taşınmazlara koyduğu şerhtir. Bu şerhe göre çevre yolunun, olması gerektiği gibi merkezi idarenin kaynaklarıyla ve kamulaştırma yoluyla değil, belediyenin yolun geçeceği yerlerdeki mülklere el koymasıyla yapılması öngörülmektedir. Bu şerhin, merkezi idarenin sorumluluğundaki çevre yolu projesinde, Van Büyükşehir Belediyesi’ni halkla karşı karşıya getirmekten başka bir amacı olduğunu düşünmüyorum.”

 

ERTAN: YILAN HİKAYESİNE DÖNÜŞTÜ

Meclis kürsüsünden milletvekillerine seslenen Milletvekili Ertan, “Van’da deprem öncesi projelendirilen ancak 6 yıldır yapımı tamamlanmayan “Van Çevre Yolu Projesi”, merkezi idarenin kamulaştırma yerine İmar Kanunu 18'inci madde ısrarı ile adeta yılan hikâyesine dönüşmüştür. Van Büyükşehir Belediyesi, uzun zamandır taşınmazlara koyduğu şerhi ivedilikle kaldırması yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taleplerde bulunmaktadır. Bu şerh kaldırıldığında belediye, çevre yolunun uygulama planı etapları dışarıda bırakılarak geri dönüşüm ve yeni uygulamaları yerine getirmeyi taahhüt etmiştir. Ne var ki, Bakanlık ve yerel teşkilatı, bu taleplere hiçbir şekilde yanıt vermemiştir. Bakanlığın taşınmazlara koyduğu şerhi kaldırmamaktaki bu ısrarı, mahkeme kararlarına da aykırıdır. Çünkü 1 Mart 2016 tarihli kararında Danıştay, Van Çevreyolunun İmar Kanunu’nun 18. Maddesi gereğince yapılacak olan Düzenleme Ortaklık Payı kesintisi ile elde edilecek alan üzerinden açılmasının mümkün olmadığını belirtmiştir. Ayrıca, bu madde uygulanırsa mahallelinin zarar göreceği de belirtilmiştir. Bu nedenle, söz konusu yolun kamulaştırma yöntemi ile açılması gerekmektedir.” Dedi.  

 

“HALK MAĞDUR EDİLMİŞTİR”

Halkın mağdur edildiğini ifade eden Ertan, “Hükümet ve ona bağlı kurumlar, en olmayacak yerde kamulaştırma gibi yöntemleri kullanıp halkı mağdur ederken, çevre yolu gibi kamulaştırmaya en uygun hizmeti Vanlılardan neden esirgemektedir? Bu çifte standardın nedeni nedir?. Van çevre yoluyla ilgili gelinen bu noktanın hükümetin siyasi kaygılarından bağımsız olmadığı kanaatindeyim. 30’u aşkın yerde çevre yolu kamulaştırma yöntemi ile yapılırken Van’da 18. Madde kapsamında yapılmasında ısrar ediliyor. Bu ısrarın nedeninin, belediye ve halkı karşı karşıya getirerek Van halkının desteğini belediyeden çekmek olduğu son derece açıktır. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Bekir Kaya’nın da dediği gibi, Devlet 18. maddeyi uygulayarak bu halka haksızlık etmektedir. Van’ın çevre yoluna kavuşamamasının sorumlularına şunu da söylemek isterim: Siz ne kadar uğraşsanız da, halkın belediyeciliğini üstlenen bölge belediyeleri ile halkın karşı karşıya gelmesi mümkün değildir. Ne olursa olsun, Van Büyükşehir Belediyesi’nin halk için çalışmaktan vazgeçmeyeceğine ve bu sorunu da aşacağına inancımız tamdır.” Dedi.

 

“KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMALI”

Konuşmasının sonunda kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerektiğini söyleyen Ertan şöyle konuştu:

“Söz konusu çevre yolunun yapılacağı bölge, kentimizin yeni ve tek gelişim alanıdır. Belediyenin yanı sıra, iş çevreleri ve sivil toplum örgütleri de 18. Madde uygulamasındaki ısrarın kent için olumsuz bir durum teşkil ettiğini ifade etmiştir. Özellikle çevre yolu güzergâhında arazisi bulunan vatandaşların mağdur olacağı ve yoksullaşacağına dair kaygıları vardır. Deprem yaşamış ve yeni yeni toparlanmaya çalışan Van’da ekonomik daralmanın önüne geçmek için kamu kaynaklarının etkin kullanılması gerekir. Sözlerime son verirken, siyasi kaygıların bir kenara bırakılarak gerekli kamulaştırma işlemlerinin bir an evvel yapılması dileğimi bir kez daha belirtmek isterim.” 

Editör: TE Bilisim