İnsanlar bunun yardımcıları iyidir, şunun yardımcıları kötüdür” demez, “bu iyi bir ustaydı, şu kötü bir ustaydı,” der. Şöhretinizin ölümsüzlüğü konusunda onlara güvenmek zorunda olduğunuz için, yardımcılarınızı dikkatle seçin ve sınayın. Baltasar Garcian

İstisnalar bir yana hiç kimse bir işi veya görevi tek başına başarılı bir şekilde yapacak veya sonuçlandıracak kadar mahir değildir. Akıllı bir insan, aklını kullanır, daha akıllı insan, başkalarının da aklını kullanır, der George Bernard Shaw. Dünyada ki işlerin çoğu işbirliğine dayanır. Bir usta çırak çalıştırır, kaptan pilotların yanı sıra hostes ve yer görevlileri uçağın uçmasına yardımcı olur. Bir yönetici yardımcısı ile çalışır, yardımcısıda yardımcı kullanır.

Yıllar önce çok başarılı bir yönetici ile çalıştım. Kritik bir bölümde çalışmasına rağmen son derece başarılı bir yönetim sergiliyordu. Ona baktığınız zaman peşin satan tacirler gibi son derece rahattı. Çünkü birçok kritik göreve işin ehli ve güvenilir personel yerleştirmişti. Bir iş verdiği zaman gözü arkada kalmıyordu. İşi tamamen boşlamıştı demiyorum. Görevi vermekle beraber geri bildirim müessesini de çok iyi kurmuştu.
Başarılı bir yönetimin iyi sonuç vermesi için iyi yardımcılar edinmekle beraber bazı talimatların yetki devri ile yapılması gerekir. Yoksa her adımda uygun görüş alınırsa o işin başarıya ulaşması beklenemez. Verilen talimatların da kati emir ile değil, tartışılabilir olunmasına fırsat verilmesi gerekir. Yoksa hatalı olduğu düşünülen talimatı yerine getirecek kişi o işi yaparken işin sonucuna her zaman şüphe ile bakacak ve performansı düşecektir. Tabi bazen kati talimatlar da olacak. Bu talimatı alacak kişinin de bunu hissetmesi gerekir. Dale Carnegie Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak adlı eserinde ABD başkanı Lincoln ilgili ibretlik bir olay anlatıyor:

Lincoln'ün Savaştan Sorumlu Sekreteri Edward M. Stanton bir kez Lincoln'ün tam bir aptal olduğunu söylemişti. Lincoln bencil bir politikacıyı memnun etmek için bazı belgeler imzalamıştı. Stanton, Lincoln'ün emirlerine karşı gelmekle kalmamış, bu imzaları attığı için onun tam bir aptal olduğunu da söylemişti. Lincoln bunu duyduğunda sakin bir tavırla şu yanıtı vermişti: "Stanton benim aptal olduğumu söylediyse demek ki ben bir aptalım. Çünkü Stanton hemen hemen her zaman haklıdır. Bunu düşüneceğim."

Acaba yukarıdaki olaya bizler ne kadar katlanır ve nasıl tepki verirdik. Lincoln gibi davranacak yönetici bulunur mu bilmem ancak tarihe mal olmak da herkesin harcı değildir.

Bir yöneticinin dolayısıyla bir işletmenin başarılı olabilmesi yardımcılarını ve çalışanlarını iyi seçmesine ve iyi değerlendirmesine bağlıdır. Teşbihte hata olmasın iyi bir manava kasaplık yaptırarak ondan istediğimiz verimi alamayız. Yardımcılarımızı iyi seçip yeteneğine göre görev ve yetki verdiğimizde ise başarı da kaçınılmaz olur.