ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Vanspor’a başkan adayı arayışları devam ediyor. Yapılan birçok kongrenin ardından takıma başkan adayı çıkmazken, son zamanlarda da feshedilmesiyle gündeme gelmeye devam ediyor. Kentin bir zamanlar süper ligde mücadele eden takımının şimdi ki durumu ise merak konusu oldu.

90’lı yılların sonunda adından en çok söz ettiren takımlardan birisi olan ve o dönemki adıyla Türkiye 1’inci ligde fırtına gibi esen Vanspor şu sıralar tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Bir dönem üçüncü lige kadar gerileyen Vanspor efsanesinin yaşadığı süreçten daha kötüsünü yaşayan kentin yeni takımı Vanspor Futbol Kulübü sahipsizlik nedeniyle yok olmaya doğru hızla ilerliyor. Bir dönemin fırtınası haline gelen kentin takımı son dönemlerde başkan Servet Yenitürk’ün başarılı yönetimi ve sonuçları ile adından söz ettirse de bir türlü hedefine ulaşamazken son bir yıldır da yönetim sorunu ile mücadele ediyor. Ciddi sıkıntılar ve borçlar ile mücadele eden takımda tam bir yıldır yönetime talip çıkmaması nedeniyle bir boşluk yaşanırken önümüzdeki günlerde yapılacak kongrede de aday çıkmaması halinde takımın tamemen feshedileceği iddiaları konuşuluyor. Van’ın profesyonel liglerdeki tek temsilcisi olan ve kentin büyük anlamlar yüklediği takımın kötü gidişi sürerken, bir dönem o takımı Türkiye’nin dev kulübü haline getiren Vanspor Başkanı Feridun Irak, sürece dair önemli açıklamalarda bulundu. Irak takımın bu şekilde sahipsiz kalmaması gerektiğini belirterek, sürekli olarak takımla ilgili eleştiri yorum yapanları sahiplenmeye çağırdı.

1 YILDIR SAHİBİ YOK

2020 yılından bu yana sürekli konuşulan Vanspor kongreleri gündemdeki yerini korumaya devam ederken, başkan arayışları da sürüyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yapılan olağan genel kurul toplantısında başkan adayı çıkmazken, mevcut yönetim ile devam eden Vanspor bir yıl sonra yeniden aynı sahipsizliği yaşamaya başladı. 2021 yılında ise iki olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirdi, fakat yine başkan adayını bulamadı. Yapılan haberler ve sosyal medyadan yapılan ağır eleştiriler üzerine mevcut yönetim istifasını duyurdu. Ardından Vanspor Denetim Kurulu tarafından olağanüstü genel kurul toplantısı yapma kararı aldı. Denetim kurulu tarafından yapılan olağanüstü genel kurul toplantısı, yeteri sayısı da delegenin toplanamamasından dolayı toplantı 01.08.2021 tarihine ertelendi. Yapılacak olan toplantıya yeteri sayıda delegenin katılmaması durumunda veya başkan adayının çıkmaması durumunda Vanspor’un feshedileceği haberi gündeme bomba gibi düştü. Denetim kurulu başkanı Özer Polater tarafından duyurulan haber sonrası tam anlamıyla çıkmaz bir hal aldı. Tüm bunlar yaşanırken Vanspor’u bir zamanlar 1’nci lige taşıyan Van Ticaret ve Sanayi Odası ve Van Ticaret Borsası Eski Başkanı Feridun Irak, mevcut durumunu Şehrivan’a değerlendirerek önerilerini sıraladı.

VANSPOR’UN EFSANE YILLARINDAKİ IRAK KONUŞTU

Vanspor’un en parlak dönemlerinde ve Süper Lig sürecinde takımın başında olan ve Vanspor’u marka haline getiren isim olan Feridun Irak geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yaptığı açıklamalardan sonra bu kez de Şehrivan’a konuştu. Geçtiğimiz günlerde, “Kıymetli kardeşlerim, 1998-99 sezonunda Vanspor'a başkanlık yaptım, taraftarın desteği, futbolcu teknik heyet ve yöneticilerin gayretiyle bugünkü statüye süper lige çıktık. Şov malzemesi yapmadan emanete halel getirmeden sahibine teslim ettik ve bir daha hiç konuşmadık.” Diyerek Vanspor’u geçtiğimiz yıllarda taşıdıkları yere işaret eden Irak, Vanspor’un bu süreci yaşamaması gerektiği, bu sıkıntılı süreçten kurtulması gerektiği vurgusunda bulundu.

IRAK: MUTLAKA BİR ÇIKIŞ YOLU BULUNACAKTIR!

Irak, takımın bulunduğu duruma dair yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Ben Vanspor’un sahipsiz kalmayacağına inanıyorum. Mutlaka bir çıkış yolu bulunacaktır. Bugün Vanspor’a en büyük zararı medyada ve sosyal medyada açıklamalarda bulunan kimseler vermektedir. Bunları deve kuşu misali ne benzetiyorum. Deve kuşuna ‘uç’ dediğinize ‘ben deveyim’ der, ‘yük taşıyın’ dediğinizde bu defa da ‘Ben kuşum’ der. Bunlara da 'takımı alın' derseniz, onlarca bahane ortaya koyarak kaçarlar, birileri sahiplendiğinde de onları da beğenmezler yerden yere vururlar.”

“ELEŞTİRİ YAPANLAR YÖNETİME GELSİN”

Vanspor konusunda herkesin sorumluluğunun olduğunu belirten Irak, “Vanspor için yapılması gereken kulüple ilgili her gün her yerde eleştiri yapanların, yönetime gelmesi, olmuyorsa kulüp, belediyenin sorumluluğunda iken almaya talip olup ve sıfır borçla devralan Servet Yenitürk'ün başkanlığı devam ettirmesidir. Yenitürk'ün böyle bir sorumluluğu vardır. Çünkü kimse ona Vanspor belediyenin sorumluluğunda iken zorla vermemiştir. Kendisi talip olup almıştır. Dolayısıyla sorumluluğu vardır. Ayrıca, bunca eleştirilere cevap vermemesini ve şeffaflıkla bir yönetim anlayışını sergilememesini de anlayabilmiş değilim.” Şeklinde konuştu.

“VANSPOR SAHİPSİZ KALMASIN”

Vanspor konusunda iş adamlarının imkanlarını ortaya koyması gerektiğine vurgu yapan Irak, “Olması gereken iş dünyasından maddi imkanları olanların bir araya gelerek oluşturacağı bir ekibin takımı sahiplenmesidir. Vanspor'un çok kıymetli bir şansı vardır, o da taraftarlarıdır. Ancak taraftarların elinden maddi destekler gelemiyor. Çünkü taraftarın öyle bir maddi gücü yoktur. Elinden gelenin fazlasın yapan taraftarların Vanspor’u canı pahalarına sahiplenmeleri çok güzel bir şey. Son derece fedakâr ve cefakâr bir taraftar kitlemiz vardır. Dolayısıyla eksik kalan tarafın takımın yönetilmemesidir. Yapılması gereken iş dünyası takımı sahipsiz bırakmamasıdır.” İfadelerine yer verdi.

IRAK, KENDİ DÖNEMİNDEKİ VANSPOR’U ANLATTI

Geçmiş sezonlarda takımın kümeden şampiyonluğa uzanması başarısına değinen, Vanspor’un efsanevi başkanlarından Feridun Irak, “1997-1998 sezonunda bugünkü statü ile süper ligde top koşturan Vanspor talihsiz bir sezon yaşayarak küme düştü. O dönemde Vanspor, 'anonim şirketi' olup, hisselerinin tamamına yakını Van valiliğine aitti. Dönemin valisi Abdulkadir sarı takımı yönetmek için bana ve benim dışımda 10 yönetim kuruluna teslim etti. Bize verilen bu görevi 1998-1999 sezonunda başarı ile tamamlayarak tekrar Vansporu Süper lig'e çıkardık. Hemen arkasında emaneti tekrar sahibine teslim ettik ve o günden bugüne bu başarıyı şov malzemesi yapmadık köşemize çekildik.” İfadelerini kullandı.

TAHLİZSİLİKLER VANSPOR’A KÜME DÜŞÜRDÜ

Türkiye’de yaşanan çeşitli olumsuzluklardan dolayı futbol kulübü yönetimlerinin Valiliklerin yönetiminden çıkarıldıklarını dile getiren Irak, “O yıllarda Türkiye'de yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı dönemin hükümeti valiliklerin spor kulüplerinden çıkmaları kararını alınca Vanspor’da özelleştirildi, sonrasında yaşanan talihsizlikler, arka arkaya küme düşmüş Van Belediyesi tarafından yeniden sahiplenerek liglerde mücadele etmeye devam edegeldi. Türkiye'nin her tarafında olduğu gibi belediyeler futbol kulüplerini iş insanlara tarafından halkın da desteğini alarak yönetilmesini isterler. Bence de doğru olan budur. Van Belediyesi de her zaman iş insanlarına davette bulunmuştur”

Editör: TE Bilisim