ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM

Çoğunluk ile futbol takımının gündem olduğu ve konuşulduğu Van’da son yıllarda birçok branşta birçok kulüp ve sporcu fark yaratmaya devam ediyor. Aldıkları başarıları ile göğüsleri kabartan birçok kulüp bu başarılarına rağmen hem takip hem de sahiplenme noktasında futbol kulüplerinin gölgesinde kalıyor. Zor şartlarda, Türkiye’de büyük başarılar alan bu kulüplerden birisi olan kentin Erkek Hentbol Takımı geçtiğimiz yıl 2’inci ligdeki mücadelesinden sonra bu yıl 1’inci lige çıktı. Türkiye’nin en iyilerinin olduğu ligde mücadele etmeye hazırlanırken sponsor ve destek bulamayan takım bu başarıya rağmen ligden çekilme kaderi yaşayabilir.

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Erkekler 2. Lig D Gurubu'nda yer alan Van Erek Beş Yıldız Spor Kulübü Hentbol erkekler takımı, pandemi dolayısıyla Türkiye Hentbol Federasyon Başkanlığınca tüm liglerin tescil edilmesiyle 1. Lige alındı. Yıldız Erkek Hentbol takımı 2020-2021 sezonunda Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Erkekler 1. Ligi'nde mücadele için başvurusunu yaptıktan sonra 16 deplasman maçı için Van’da aradığı sponsor desteği bulamadığından dolayı ligden çekilme kararı alabilir.

VAN’A BÜYÜK GURUR YAŞATTILAR AMA…

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Erkekler 2. Lig D Gurubu'nda yer alan Van Erek Beş Yıldız Spor Kulübü Hentbol erkeler takımı, ligi 9 puanla 2. sırada tamamlayıp play-off grubuna katılmaya hak kazandı. Dünyayı etkisi altına alan pendemi dolayısı ile Türkiye Hentbol Federasyon Başkanlığınca tüm liglerin tescil edilmesiyle Van Erek Beş Yıldız Spor Kulübü Hentbol takımı 1. Lige alındı. Takım, 2020-2021 sezonunda THF Hentbol 1. Lig Can Çağnay sezonunda Van'ı temsil edecekti. Büyük zorluklarla, maddi imkânsızlıklara mücadele ettikleri 2. Ligde, yılmadan azmin zaferi ile Van'a büyük bir gurur yaşattılar.

DAHA ÖNCE DE İMKANSIZLIKTAN AYNI KADERİ YAŞADILAR!

Şehrivan’a konuşan Hentbol Antrenörü Müslüm Karaboğa, “Van gibi büyük bir şehrin, Van Erek Beş Yıldız Spor Kulübü Hentbol Erkekler Takımı’na sahip çıkamaması beni ciddi anlamda üzüyor.” Karaboğa, geçen sezonda da 1’inci lige çıktıklarını belirterek, aynı şekilde sponsor desteği bulamadığımızdan ötürü 2’inci lige geri dönüş sağladıklarını ifade etti.

“VAN’DA DA SPONSOR BULAMAMAK BENİ ÜZÜYOR”

20 seneye yakındır hentbol branşının içerisinde bulunan ve 10 yıldır Van’da Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nde hentbol antrenörü olarak görev yapan Müslüm Karaboğa,  “Antrenör olmadan önce birçok farklı kulüpte hentbol oynadım. Bundan önceki sezonda da 1’inci gige çıktık. Ama destek bulamadığımız için tekrar 2’inci Lige dönüş yaptık. Bu sene tekrar kendi altyapı çocuklarımızla 1’inci Lige çıktık. Tekrar sponsor bulamayıp 2’inci Lige geriş döndüğümüz taktirde kendi açımdan ve sporcularım açısından çok üzülürüm. Van gibi bir ilde de sponsor bulmamak ve sadece bir futbol spor dalı anlayışının baskın olması bir spor insanı olarak beni çok üzüyor.” Dedi.  

“MADDİ DESTEK OLMADAN BİR ADIM İLERİ GİDEMİYORUZ”

Herhangi bir spor dalının bir ilde gelişebilmesi için maddi desteğin şart olduğunu belirten Karaboğa, “Tokat’a baktığınız zaman bir İpekyolu ilçesinden daha küçük ama Tokat’ın hentbol takımı 1.lige çıkacak düzeyde yer aldı. Oluşturduğumuz takımda hepsi kırsal kesimdeki çocuklarımız, onlarla birlikte biz bu başarıya imza attık. Onlarla buralara kadar geldik. Bundan sonrası bir antrenör olarak bizim gücümüzü aşıyor. Gücümüzü aştığı içinde çekilmek zorunda kalacağız. Gençlik Spor İl Müdürü manevi olarak bütün desteklerini sunuyor ama sporun her alanında maddi destek bulamadığınız zaman bir adım ileri gidemiyorsunuz.” İfadelerinde bulundu.

KARABOĞA: “VANLI İŞ ADAMLARI BİZİ İHALE MERCEĞİ OLARAK GÖRÜYORLAR”

Bugüne kadar Van Büyükşehir Belediyesi’nde hiçbir destek alamadığını ifade eden Karaboğa, “Sadece Murat Zorluoğlu döneminde destek aldık. Şu anki belediye bakanına iki sefer randevu talep etmeme rağmen yoğunluğundan dolayı randevuları gerçekleştiremedik. İlçe belediyelerde ise Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, geçen sezon bize baya katkılarda bulundu. Kendisine tekrar teşekkürlerimi iletmek istiyorum. İpekyolu Belediyesi de geçen sezon bir tane deplasman maçımıza destek verdi. Onun dışındaki belediyelerden destek alamadık. Vanlı iş insanlarımızdan da destek bulamıyoruz. İş insanlarına gittiğimiz zaman bizi bir ihale merceği olarak görüyorlar. Ne kadar ihale verirsek ona göre destek veririz, anlayışı ağır bastığı için onlardan da destek bulamıyoruz. Bu çocuklara sahip çıkıldığı zaman ne tür başarılara imza atıldığını kendileri de görecekler. Bu çocukları sokaktan, internet cafelerden ve dijital oyun yerlerinden alıp spora kazandırmaya çalışıyoruz.” Diye konuştu.

“VAN’DA FUTBOLDAN BAŞKA BİR SPOR DALI YOKMUŞ ALGISI VAR”

Van halkının futbol dışında sanki başka spor branşlarının olmadığına tepki gösteren Antrenör Karaboğa, “Biz bugüne kadar dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarımızı aldık. Birçok başarıya da imza attılar. Hentbolun en büyük sıkıntısı Van’da futbol spor dalının daha ağır basıyor olması. Ama diğer iller böyle değil. Bir nebze de olsa diğer branşlara rağbet var. Misal Batman’da hentbol, Mardin’de hentbol ondan sonra Diyarbakır’da yine hentbol spor dalı önde geliyor. Van’da sadece bir algı oluşmuş durumda futbol dışında hiçbir branş yokmuş gibi davranılıyor. Para olmadan hiçbir branş yapılmaz. 16 deplasman maçı var. 16’da içerde 32 maç yapar. Bu 32 takımın buraya gelip gittiği zaman Van ekonomisine sunduğu katkıyı da düşünmek lazım.” Diye ekledi.

“SPORLARIN GELİŞMESİ İÇİN ORTAK PAYDA SAĞLANMASI LAZIM”

Van’da hentbolun gelişmesi için bizim yerel yönetimler, Büyükşehir AŞ’nin ve sporun içinde bulunan insanlarla ortak projelerin yapılması gerektiğine vurgu yapan Karaboğa, “Ortak payda da buluşmaları lazım. Topu sadece Gençlik Spor’un üstüne atmanın bir anlamı yok. Belediyelerin üstüne çok düşülmesi gerekir. Belediyeler imkân sunmadığı zaman, Gençlik Spor ’un imkânları sadece salonla sınırlı kalıyor. Deplasmana gidecek parası söz konusu değil ki ayrıca takımı bir maça gönderecek bir bütçesi dahi yok. Van’daki herkes Gençlik Spor varsa bu branş neden ilerlemiyor. Neden gelişmiyor diyorlar. Ama bu böyle olmaz planlamaların yapılması lazım. Gençlik Spor, Milli Eğitim ve belediyelerin ortak çalışması gerekiyor. Birçok gence ulaşarak bu sporlar gelişir.” Dedi.  

Editör: TE Bilisim