Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkan Yardımcısı ve Hakem Hocası Murat Ilgaz ile UEFA Hakem Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hakem Eğitimi Danışmanı Hugh Dallas, yayıncı kuruluşta haftanın kritik hakem kararlarını değerlendirdi. 

İşte hakemlerin pozisyonları değerlendirme

Alanyaspor - İstanbulspor karşılaşmasında 85. dakikada yaşanan pozisyonun değerlendirilmesi

Hugh Dallas: Sarı kart olması doğru

Hugh Dallas: Gördüğünüz gibi 7 numaralı savunma oyuncusu açık şekilde ayağını fazlaca kaldırıyor ve rakip oyuncuya vuruyor. Oyuncu yere düşüyor. Hakem pozisyona yakın ve bu tehlikeli hareket olduğu için sarı kart olması doğru.

Alanyaspor kırmızı kart posizyonu

Murat Ilgaz: Doğru bir uygulama

Murat Ilgaz: Doğru bir uygulama. Hakemlere tolerans göstermemesini söyledik. Gerekiyorsa ikinci sarı kart göstermeleri gerekiyor.

Kayserispor - Giresunsppor 45+2'de yaşanan VAR değerlendirmesi

​Hugh Dallas: Hakem neden VAR'a gitti anlamadık

Hugh Dallas: Bu olaya baktığınızda televizyondan açıktı. Hakem neden VAR'a gitti anlamadık. Hakemleri eğitmeye çalışıyoruz. Top hareket halindeyken topu düşeceği yeri tahmin etmeleri ve doğru açıda durması gerekmesini istiyoruz. VAR bu pozisyonda hızlıca devreye girdi. Hakem izledi ve sarı kart gösterip penaltıyı verdi.

Alanyaspor - İstanbulspor karşılaşmasında 66. dakikada yaşanan pozisyonun değerlendirilmesi

Murat Ilgaz: Burada hakemin penaltı vermesi gerekir

Murat Ilgaz: Eğer bir oyuncu bilerek oynadıktan sonra top eline gelirse burada bir ihlal yoktur. Herhangi bir şekilde sekme dahi olursa eline gelirse burada ihlal vardır. Bu pozisyonda yerden sekiyor ve ayağına geliyor. Burada hakemin penaltı vermesi gerekir. Hakem ilk kararında ısrarcı oldu ve oyunu devam ettirdi. Burada yapması gereken penaltı vermesi gerekir. VAR'dan sonra görmemiş olsa bile penaltı gerekirdi.

Hugh Dallas: Türkiye'de VAR'ın sürekli oyuna dahil olmasını istemiyoruz

Hugh Dallas: Burada bizi şaşırtan şey Türkiye'de VAR'ın sürekli oyuna dahil olmasını istemiyoruz. Normalde VAR hakemi çağırdığı zaman burada açık hata olması gerekiyor. VAR doğru yaptı ama hakemin kendi kararını uygulamasıydı. Burada oyuncunun kolu ciddi şekilde doğal olmayan konumda. Açık şekilde penaltıydı. Son karar hakeme aitti ve kararını değiştirmedi.

Trabzonspor - Galatasaray maçının 3. dakikasında yaşanan pozisyon:

​Murat Ilgaz: Verilen karar doğru

Murat Ilgaz: Verilen karar doğru. VAR'da penaltı olmadığını görüyor ve hakemin kararını uyguluyor. 

Huhg Dallas: Burada penaltı verilseydi eğer çok çok ağır olurdu

Huhg Dallas: Hakemin olduğu pozisyon doğru yer.  Top Galatasaraylı 5 numaralı oyuncudan geliyor ve Trabzonspor'un oyuncusuna çarpıyor. Burada penaltı verilseydi eğer çok çok ağır olurdu. Hakem doğru karar verdi.

Trabzonspor - Galatasaray maçının 87. dakikasında yaşanan pozisyon:

​Huhg Dallas: Bu karar doğru. Penaltı verilmez

Huhg Dallas: Bu tür pozisyonlarda top ele çarptığı zaman oyuncuların itirazı doğru ama top savunmacıdan sekiyor ve eline çarpıyor. Sacha Boey'in elleri yukarıda ve kasıtlı hareket yok. Oyuncu topun nereye gittiğini görmüyor. Bu karar doğru. Penaltı verilmez.

Valencia, kırmızı kartı doğru mu?

​Huhg Dallas: Kırmızı kart doğru

Huhg Dallas: Valencia rakibine şiddetli tekme atıyor. Kırmızı kart doğru. Hakem pozisyonu yakaladı. Yakalamasaydı eğer VAR hakemi uyaracaktı. Kırmızı kart gösterilecekti. Oyuncuların böyle davranmamasını öneriyorum.

Adil Demirdağ'ın kartları doğru mu?

​Murat Ilgaz: İki kartta doğru karar

Murat Ilgaz: Adil Demirbağ'ın yediği iki kartta doğru karar. 

​Huhg Dallas:  Hakemleri uyarıyoruz

Huhg Dallas: Bu kararlar hakem için kolaydır. Hakemin görevi oyuncuları sahada tutmak ama oyuncular oyunun akışında bunu yapamıyorlar. Hakem de oyuncuları tutmakta zorlanıyor. Adil'in sarı kartı doğru karar. Hakemleri uyarıyoruz. Ucuz sarı kart vermeyin diye. Ama bu karar da sert hareket var. 

Editör: TE Bilisim