Bir kaç gün önce sosyal medya aracılığıyla Tatvan sahilinde paylaşılan görüntüler adeta dehşet vericiydi.

Vatandaşların kıyıya yakın yerlerde, yeşil tabakalar şeklinde kirlilik görüntüleri gözlemlemesi ve bu görüntüleri bize ulaştırması üzerine Vangölü Aktivistleri Tatvan yönetimi harekete geçerek ilgili bölgede bir araştırma yaptı.

Kıyıdaki görüntüler, kısa süre önce Marmara Denizi’nde meydana gelen müsilaja benzemesi bizleri oldukça endişelendiriyor.

Vangölü Aktivistleri olarak, yıllardır Van Gölü çevresinde, gölü korumak adına, toplumu bilinçlendirmek ve kurumları harekete geçirmek için binlerce çalışmaya imza attık.

Hem kamuoyu nezdinden hem de ilgili kurumlar nezdinde gölün korunması noktasında önemli kazanımları da elde etmeyi başardık.

Çalışmalarımız iki boyutlu olarak devam ediyor.

Birincisi, göl çevresinde yaşayan vatandaşların bilinçlendirilmesi ve gölü koruması için çalışmalar yürüttük.

Bu çalışmalar hâlâ sürüyor ve bu süreç gölün temiz ve mavi kalması için gereken toplumsal bilinç oluşana kadar da devam edecektir.

Yıllardır binlerce kez çağrıda bulunduk: Van Gölü kirleniyor, sahiplenelim, kirletmeyelim, çocuklarımıza bu bilinci aşılayalım, göl bir gün çöl olacak, bugün gördüğümüz dehşet verici görüntüler olacağını ve daha kötüsünü göreceğimizi vb. söylemleri her platformda dile getirdik.

Bugün Tatvan sahilindeki ve dahası gölün birçok noktasında karşımıza çıkan dehşet verici kirlik görüntülerinin yaşanacağı uyarısında bulunuyoruz ve çözümü için eliminizden gelen çabayı göstermeye de devam ediyoruz.

Van Gölü, sadece sahilleri ile bize bir görsellik ve huzur sağlayan bir yer değil.

Binlerce yıldır nefesimiz ve yaşam kaynağımızdır.

Ne kadar sahip çıkıyoruz?

Bunu sorgulamalıyız!

Yıllardır Van Gölü ile ilgili yapılan sivil ve resmî çalışmalarda ne kadar yer alıyoruz?

Lütfen, gölü aktif kullanan bireyler olarak bunu sorgulayalım ve sonra kimi gömeceksek hep beraber gömelim!

İkincisi, kamuoyunun da bildiği üzere, Van Gölü’nün kanunlar ile korunmasıdır.

Vangölü Aktivistleri olarak, özellikle Van Gölü Koruma Kanunu talebi ile kamuoyunun desteğini alarak sesimizi Ankara’ya duyurmayı başardık.

Kanun süreci çalışmaları olan “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” hayata geçirilmesi ile süreç devam ediyor.

Eylem Planı ile gölü kirleten etkenlerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yürümektedir. Eylem planı kapsamında ilgili her kurum çalışmalarını sürdürerek üç aylık periyotlarda çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığına raporlarını sunmaktadır.

Vangölü Aktivistleri olarak eylem planının bir paydaşı olarak görevlerimizi kamuoyu ile tekrar paylaşmak istiyoruz.

Başlıca görevimiz, kamuoyunda Van Gölü farkındalığı oluşturmak ve kurumlar nezdinde süreci takip etmektir.

Farkındalığı, eğitimler, çalıştaylar, yazılı görsel medya, sosyal medya, festivaller, çevre etkinlikleri, doğa ve ekstrem sporlar gibi çalışmalar ile oluşturmaya çalışıyoruz.

Kamuoyunun Van Gölü’nün korunması noktasındaki kanun talebine de kesinlikle katılıyoruz.

Ve bunun ancak, Kamuoyunun sahiplenmesi ve kanun ile Van gölü korunabileceğini defaetle dile getiriyoruz.

Eylem Planı, koruma kanunu talebimizin başlangıcı hatta daha geniş kapsamlı bir çalışmadır. Tabii yeterli olmadığını daha ileri bir çalışma olan Alan Yönetimi Başkanlığına dönüşmesi gerektiğini ve bunun da kamuoyunun, yani bugün gölü kullanan ve endişelenen bizlerin sahiplenmesiyle olacağını belirtmekte fayda var.

Kamuoyundan bu konuda destek istiyoruz.

Van Gölü’nü kurtaracak, geleceğe temiz ve mavi bırakacak çözüm: Van Gölü Alan Başkanlığı kurulması ile mümkündür.

Van Gölü’nü ciddi anlamda kirleten en büyük kirleticilerin başında arıtma tesisleri gelmektedir. Arıtma tesislerinin yenilenmesi, geliştirilmesi, yeni yatırımların yapılması, tesisin işletilmesi ve enerji maliyetleri belediyelere büyük bir yük getirmekte ve belediyelerin bu ağır yük altından kalkması yıllardır mümkün olamadı. Van Gölü Alan Başkanlığı veya şuan yürütülmekte olan Eylem Planı kapsamında arıtma tesisleri, belediyelerden alınarak Çevre Şehircilik İklim Bakanlığı sorumluluğunda işletilmesini öneriyoruz.

Gelelim Tatvan sahilindeki kirlilik görüntülerine;

Vangölü Aktivistleri olarak, başta bakanlık düzeyinde ilgili genel müdürlük ve daire başkanlığı olmak üzere, çevre şehircilik il müdürlüğü, Tatvan Belediyesi ve Eylem Planı paydaşlarına bu görüntülerin kaynağının ortaya çıkarılması ve çözülmesi için gereken adımların atılması vb. çalışmalar için girişimlerimize başladık ve bu adımları da kamuoyu ile paylaşacağız.

Sağlıcakla kalın, hayırlı Ramazanlar dilerim.