Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren, 1 Kasım seçimlerinin en dikkat çeken vaadi olan 'asgari ücret' için maraton startı yarın veriliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere yarın toplanacak. 

Önceki yıllarda 4 veya 5 toplantının ardından belirlenen asgari ücret rakamının, AK Parti'nin 1 Kasım seçimi öncesi açıkladığı 'asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme' vaadi nedeniyle , bu yıl 1-2 toplantının ardından açıklanabileceği öngörülüyor. 

 

KARAR NASIL ALINIYOR?

Yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. 



 

OYLAR EŞİT ÇIKARSA...

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin Ocak'ta net bin 300 lira olmasıyla, bekar bir asgari ücretlinin geliri 300 lira artacak. Asgari ücret artışı, işsizlik maaşını ve asgari geçim indirimini de yükseltecek. 

"HÜKÜMET OLARAK İŞVERENİ YALNIZ BIRAKMAMAYA GAYRET EDECEĞİZ"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücret artışının tüm yükünün işverene bırakılmış olsa dahi vergi öncesi kârlılığın yüzde 4.5'ten yüzde 3.5'in altına düşmediğini belirterek, "Hükümet olarak biz işvereni yalnız bırakmamaya, özellikle rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz" dedi.

Editör: TE Bilisim