Türkiye dışında dünyada saatler dün itibariyle 1 saat geri alındı peki bizde saatler ne zaman geri alınacak ? Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar da saatleri otomatik olarak geri alınca akıllar karıştı. Günün en çok sorulan sorusu 'şu anda gerçekte saat kaç ' oldu.

Türkiye'de kış saati uygulamasına geçişin iki hafta ertelenmiş olması teknolojik anlamda karmaşa çıkardı. Peki saat karmaşası yaşayanlar akılla telefonlarının saatlerini nasıl ayarlayabilirler? İşte bilmeniz gerekenler.

SAATLER NE ZAMAN GERİ ALINACAK?

25 Ekim gecesi dünya genelinde saatler 1 saat geri alındı. Ancak Türkiye'de saatlerin 1 saat geri alınma işlemi önümüzdeki haftaya kaldı. Türkiye'de saatler ne zaman geri alınacak sorusunun yanıtı 8 Kasım 2015 pazar günü olarak ilan edildi.

Türkiye'de saatlerin geri alınması işleminin 8 Kasım tarihine bırakılmasının sebebi ise erken seçim oldu. 1 Kasım seçiminde gün ışığından daha fazla yararlanmak maksadıyla kış saati uygulamasına geçiş dünya ülkelerine göre iki hafta ertelendi.

CEP TELEFONUNDA SAAT AYARLAMASI

Türkiye haricindeki tüm ülkelerde 25 Ekim gecesi saatler bir saat geri alınınca saat kaç sorusu gündeme oturdu. Zira akıllı telefonlar ve bilgisayarlar da saatleri otomatik olarak geri aldılar. Kol saati ile akıllı telefonlardaki saatler farklı olunca karmaşa yaşandı. Elektronik cihazlardaki saat karmaşasını düzeltmek için akıllı telefonlarda saat ayarlaması yapmak gerekiyor. Peki iphone ve samsung gibi akıllı cep telefonlarında saat ayarlaması nasıl yapılıyor?

Bunun için telefonun ayarlar kısmından "tarih ve saat" bölümüne giriş yapmanız gerekiyor. Otomatik zaman güncellemesi özelliğini kapattığınız taktirde telefonunuz geri saat uygulamasına geçmeyecek. Şayet bunu yapmayı unuttuysanız ve akıllı telefonunuz otomotik olarak 1 saat geri alındıysa işte yapmanız gerekenler;

iPhone için saat ayarlaması;
 
Önce Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girin. Ardından "Otomatik Ayarla" özelliğini devredışı bırakın.
 
Android için saat ayarlaması;
 
Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girin. Yeni ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını pasif konuma getirin.

BİLGİSAYARLARDA SAAT AYARLAMASI

Uzmanlar, bu durumun bilgisayarlarda da otomatik güncellemeler nedeniyle size sorun yaşatabileceğine dikkat çekiyor. Bilgisayarınızda saat diliminiz gün ışığından yararlanma saatini gözlemliyorsa ve gün ışığından yararlanma saati değiştiğinde bilgisayarınızın saatinin otomatik olarak ayarlanmasını istemiyorsanız, "Saati Gün Işığından Yararlanma Saati için otomatik olarak ayarla" onay kutusunun seçili olmadığından emin olun.  8 Kasım günü geldiğinde tekrar bu ayarı etkin hale getirebilirsiniz.

TELEFONLARDA SAAT AYARI NASIL YAPILIR?
 
Cihazlar bu duruma hazır değil. Ancak Microsoft, bugünden bu özel duruma çözüm bulmak adına ufak bir güncelleme yayınlamış durumda. Güncellemeyi indirdiğinizde 25 Ekim'de Windows PC'ler saatleri otomatik olarak geri almayacak ve 8 Kasım'da bunu yapacak.
 
Güncelleme Windows 10 haricinde diğer işletim sistemlerinde otomatik olarak indirilmediğinden sizin manuel şekilde güncellemeyi kurmanız gerekiyor.
 

Editör: TE Bilisim