ABD'nin Californiya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinde bulunan Pasifica Enstitüsü'nün OrgangeCounty Fuar alanında düzenlediği festival yoğun bir katılımla sona erdi.

 

4 gün süren festivalde stanttaki hareketlilik ve yaklaşık bin kişinin katıldığı sabah kahvaltısıyla festivale damgasını vuran Van standı yine en büyük ilgiyi gördü. Festival süresince sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 seans gösteri yapan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü folklor ekibi, son gün etkinlik sayısını üçe çıkardı. Folklor ekibine YYÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Memet Metin Barlık da Türkçe ve Kürtçe türküler okurken; Los Angeles’te yaşayan Türkler, Ermeniler, Japonlar, Amerikalılar ve diğer ülkelerin vatandaşları kol kola halay çekti. Özellikle Amerikalılar davul zurnanın ritmine ayak uydurarak oyun oynamaları ise ilginç görüntülere sahne oldu.

 

NE KAHVALTI EKSİK OLDU NE DE HALAYLAR!

 

Festivale katılan Ankara Yenimahalle Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı 45 kişilik folklor ekibi de Van standındaki gösterilere katılarak Vanlı folklorcularla birlikte halay çekti. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde onlarca oyunu festivalde sergileyen Yenimahalle Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nin Vanlı folklorcularla birlikte halay çekmesi renkli görüntülere sahne oldu. Pasfica Enstitüsü yetkilileri de Van standına gelerek geniş katılımlı sabah kahvaltısıyla festivale renk katan ve folklor gösterileriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan Van ekibini kutladı. Türkiye Ermeni Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’ın da beğendiği Akdamar Kilisesi maketini, Los Angeles’te yaşayan yaklaşık 1 milyon 500 bin Ermeni nüfusundan yüzlercesi Van standına gelerek kilisenin içini gezdi. Kilise önünde hatıra fotoğrafı da çektiren Aramyan, festivalde her dinden ve kültürden objelerin olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

 

VAN’A GİDEMİYORSANIZ, VAN SİZE GELSİN!

 

PasifıcaUtah Eyaleti Başkanı Coşkun Ardıç’ın davetlisi olarak Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’ne gelen Amerika’nın Idoho Eyaleti Pro Temp. Senato Başkanı BrentHıll ve Senatör Dan Lee Heıder eşleriyle birlikte Van standını ziyaret etti. Farklı göz renkleriyle festivalde özellikle çocukların ilgi odağı olan ‘boncuk’ isimli Van kedisi de Senato Başkanı Hıll’ın dikkatini ekti. Uzun süre kafeste kedinin hareketlerini izleyen Hıll, Van’la ilgili tercüman aracılığıyla bilgi edinmeye çalıştı. Çok iyi bir Türk dostu olduğu belirtilen Senato Başkanı BrentHıll, "Van Kedisinin iki farklı renkte olması çok ilginç. Ben zaman zaman PasificaEnstitütü aracılığıyla Türkiye’ye ziyaretler yapıyorum. Van’a gitme imkanımız olmadı, ancak bu kadar güzellikleri gördükten sonra orada bulunmayı, insanlarla tanışıp yemeklerinden tadıp çevreyi görmeyi çok istiyorum” diye konuştu.

 

Akdamar Kilisesi önünde hatıra fotoğrafı çektiren ve bir süre stant da kalan Idoho Eyaleti Pro Temp. Senato Başkanı BrentHıll ve Senato’dan Lee Heıder’e Bak Hele Bak lakaplı Yusuf Konak, birer şal hediye etti.

Editör: TE Bilisim