ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Son yıllarda başat sektör olarak turizmin öne çıktığı Van’da turizme dair bir master plan oluşturulması, bir destinasyon yönetim örgütü oluşturulması gibi beklenti ve çalışmalar sürüyor. Tarihi, kültürel ve turistik anlamda ciddi potansiyele ve zenginliklere sahip olmasına rağmen beklenilenden daha az turist ağırlayan Van için önemli önerilerden birisi de sektöre dair programlara katılmak üzere Van’a gelen Türkiye Acenteler Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu üyesi ve yeni dönem Başkan Adayı Ali Bilir’den geldi. Bilir, kentin turizmde önemli varlıklara sahip olduğunun altını çizerken kentin turizm değerlerini pazarlama konusunda hikayelere ihtiyaç duyduğunu söyledi. Her varlığın hikayesi olmasına rağmen hikayeler ile öne çıkmaması konusuna vurgu yapan Bilir, kentin tanıtım ile ilgili ihtiyacını da ayrıca vurguladı.

BİLİR VAN’IN TURİZM REÇETESİNİ YAZDI

Son dönemlerde yerli ve turist hareketliliğinde önemli bir kent olan Van’da turizm meselesi konuşulmaya ve tartışılmaya devam ederken, 26-27 Kasım tarihlerinde Türkiye Acenteler Birliğinin gerçekleşecek olan 25’nci Genel Kuruluna aday olan mevcut yönetim kurulu üyelerinden Ali Bilir, bu kapsamda Van’a bir ziyaret düzenledi. Kentteki acenteler ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Bilir, Van’ın turizm potansiyelini değerlendirirken Van’a gelen turist sayısının yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Bilir, “Turistler için artık bin değil, milyonların çalışmalarını yapmamız gerekiyor” şeklinde konuşurken Van için önemli önerilerden oluşan bir reçete ortaya koydu.

BİLİR: VAN YETERİ KADAR ZİYARETÇİ ALAMIYOR

Van’da konuşan Bilir, “26-27 Kasım tarihlerinde TÜRSAB’ın 25’nci Genel Kurulu var ve bende adayım. Yaklaşık 15 yıldan beri turizmin bütün dallarında faaliyet yürütüyorum. Her ilin kendine has bir potansiyeli mevcut. Van’dayız ve bu kentten önce 60’a yakın kentimizi dolaştık. Van bizim çok önemli bir turizm destinasyonumuz. Buna bağlı olarak hem ülke açısından hem de kent açısından Van yeteri kadar ziyaretçi alamıyor. En büyük hedef pazarlarımızdan biri olan ve aynı zamanda yanı başımızda bulunan İran’dan yeteri kadar yararlanamıyoruz. İran’a açılan Kapıköy Sınır Kapımız var. Bu önemli kapıyla birlikte yarım saat ve kırk dakika gibi kısa bir sürede İran’ın en kalabalık kentlerinde birine varabiliyoruz.”

“KAPIKÖY 7/24 ESASLI ÇALIŞMALI…”

“İran vatandaşı içinde bu kapı çok önemli. Yıllık ise bu kapıdan 700-750 bin civarında bir hareketlilik oluyor ama bu yeterli değil. Çünkü batıda bulunan kapılarla karşılaştırma yaptığınız zaman bu sayının diğer birçok kapının gerisinde yer aldığını göreceksiniz. İran turistleri için ülkemiz çok önemli bir Pazar merkezidir. Deniz-kum-güneş, tarih-kültür ve alış-veriş anlamında çok talep edilen yerlerden biridir. Van için artık bin değil, milyonların çalışmalarını yapmamız gerekiyor. Yani buraya yıllık 2-3 milyon turistin ziyaret etmesi gerekiyor. Öncelikle sınır kapısından geçişlerin kolaylaştırılması gerekiyor ve Kapıköy’den de sınırlı bir turist geçişi sağlanılıyor. Çünkü günün bütün saatlerinde açık bir kapı değil. Buda turistlerin Van’a gelmesindeki en büyük engellerden biridir.” Diye ekledi.

“VAN’IN TANITIMINI VANLILAR YAPACAK”

Bilir, “Turizmi sadece gelir olarak değerlendirmek yanlış olur, çünkü kültürlerin kaynaşması için büyük bir önem taşıyor. Şehirlerin tanıtılması ve kardeşliğin pekiştirilmesi gibi bir tarafı da var. Ancak önce turizmdeki sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Misal Van’da aylardır konuşulan uçuş sorunu halende devam ediyor. Uçak seferleri yok. Hal böyle olunca insanların Van’a gelmesi gittikçe zorlaşıyor. Van kahvaltısının namını herkes duyar ve herkes de yerinde bu kahvaltıyı yapmak ister. Bu aslında bir gastronomi turizmidir. Bunun içinde bu kahvaltının bir etiketle sınırlandırılmaması gerekiyor. Önce Van hemşehrilerim bunun tanıtımını yapacak. Van’ın tanıtıma ve reklama ihtiyacı var. Van kahvaltısının hikayesi anlatılmalı hatta Van’a özgü her bir kahvaltılıkların hikayesinin anlatılması lazım. Bizim gastronomi de ivme yakalayan şehirlerimiz bulunuyor ve Van’ın buradan eksik kalmaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN MİLYONA ULAŞILABİLİR BİR KENT OLABİLİR”

Van’ın çok iyi bir tanıtıma ihtiyacının olduğunu ifade eden Bilir, şunları söyledi: “Van’ın birçok değeri var ve her bir değerinin ise ayrı bir hikayesi var. Bu hikayeler bilinmiyor sadece isimde kalıyor. Yurt dışında turist akınına uğrayan yerlerin hikayesi anlatılıyor ve dillendiriliyor. Bunu Van da başarabilir. Kahvaltının yanı sıra burada bulunan adalar, kiliseler, Van Gölü ve diğer birçok güzellik için turist sayısında Van milyona ulaşılabilir bir kent olabilir. Turistler 15-20 dakika gibi kısa bir sürede ziyaret ettikleri yer var ve bu yer yılda 10 milyon turist sayısına ulaşabiliyor. Van’ı günlerce dolaşsanız bu değerleri bitiremezsiniz. Van’ın bu anlamda tanıtıma ihtiyacı var ve bu da Vanlıların elinde. Siz tetikleyeceksiniz bizde arkanızdan sürükleneceğiz.”

“TURİZM İÇİN VAN ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUMDA YER ALIYOR”

Bilir, son olarak şunları anlattı: “Yılın 12 ayı turizm yapılan bir ülkedeyiz. 4-5 yıl önce ilk defa Van’a geldiğimde Edremit sahillerinde denize girildiğini gördüm ve diğer illerde bulunan Edremit ilçelerinden hiç farkı olmayan bir ilçeyle karşılaştım. Van’ın tüm ilçeleri elbette ki çok önemli ve değerlidir. Turizm için Van çok önemli bir konumda yer alıyor. Biz de Van’ı çok önemseyip, değer veriyoruz. Van, turizmin en büyük bacasız sanayisi olabilir. Bunu da hep birlikte değerlendirelim ve biz bunun içinde hazırız. Buradaki meslektaşlarımızla birlikte taşın altına elimizi koymaya hazırız. Buna bağlı olarak da ülkedeki yöneticiler başta olmak üzere yerel dinamiklere de bu konuda ciddi görevler düşüyor. Buna hep birlikte sahip çıkalım, tanıtalım ve koruyalım.”

Editör: TE Bilisim