ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da medeniyetlere ait birçok kale, tarihi cami ve kilise ile birlikte, doğal güzellikler anlamında Van Gölü, Van Kedisi ve daha birçok güzellik, zenginlik ve değer dikkat çeken nitelikleri bulunuyor. Urartu, Selçuklu ve Osmanlı devletine ait çok sayıda eserin, tarihi zenginliğin bulunduğu Van, doğal güzelliği ile de bölgenin en önemli kentlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Bu güzelliklerle beraber “Dünyanın en büyük Urartu Müzesi” olarak tanınan Van Müzesi’nde de birçok döneme ait on binlerce eserin sergilendiği adres olarak Van’ın zenginlikleri arasında yer alıyor. İnşası uzun sürse de açılışı sonrası kısa sürede büyük bir beğeni alan müzenin kurucu müdürlüğünün üstlenen isim olan Erol Uslu, birkaç aydan beridir de İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak görev yapıyor. Uslu, Uluslararası Müzeler Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparken, Şehrivan aracılığı ile yaptığı değerlendirmede müzenin mevcut durumu hakkında bilgi verdi hem de ilk icraatı olan Badem Festivali gibi konulara değindi. Uslu kentin turizmi için belirledikleri yol haritası ve diğer konularda da değerlendirmelerini paylaştı.

USLU: VAN MÜZESİ’NDE BU BÖLGEDE YAŞAYAN TÜM MEDENİYETLERE AİT İZLER VAR

Kentin tarihiyle ve kültürüyle kadim bir şehir olduğunun altını çizen Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, “Van müzesi dünyada kendi içinde barındırmış olduğu Urartu koleksiyonu açısından tek bir müze olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu müzemiz geçen sene Avrupa yılın müzesi yarışmasında finale kaldı. Van müzesinin hem içinde bulundurduğu eseriyle hem yapılan kronolojik ve tematik sergi anlayışıyla Paleolitik dönemden başlayıp Cumhuriyet dönemine kadar gelebilen ve Van’da yaşamış olan bütün medeniyetlerin izlerinin bir bütün olarak görünebileceği çok önemli bir noktadır. Van kentinin hafızası durumunda olan ve Van’da yaşamış olan bütün medeniyetlere ait izlerin bir arada bulunabileceği tek müze olduğunu söylemekte fayda var.” dedi.

VAN YENİ BİR FESTİVALE HAZIRLANIYOR!

Müze ile ilgili değerlendirmelerini süreden Uslu, “23 koldan oluşan Van müzesini hiç şüphesiz ki gezen insanlar kendini tarihi bir yolculuğa verecek bir şekilde bir geziyle sonlandıracaklardır. Van müzesi 2019 yılında açıldığında 4 ay içerisinde yaklaşık 37 bin kişinin ziyaret etmesi bizi heyecanlandırmıştı ama pandemi süreci bu sayıyı çok aşağıya çekti. Bu yıl Ocak ve Mayıs ayı itibariyle baktığımız o sayıya bizim 2022 yılında tekrardan o yükselişe çıkacağımıza, kente gelen bütün yerli ve yabancı insanların mutlaka gezebilecekleri, görebilecekleri bir pozisyona getirebileceğimize inanıyoruz. Bunu da müzenin ön planına çıkarabileceği etkinliklerle, panellerle, yapılacak çalışmalarla yüzünü artık dünyaya gösterecektir.”

GASTROVAN İLE VAN DİKKATLERİ ÇEKMEYE HAZIRLANIYOR

“18 Mayıs müzeler haftasında birinci günde bir panel müzik dinletileri olacak ve bu tür etkinliklerle müze ön plana çıkacak. 3 Haziranda müze bahçesinde “Gastrovan” adı altında 3 gün sürecek bir gastronomi festivali olacak. Geniş, kapsamlı, yaklaşık 47 tane şehirden gelecek aşçılarımızın orada bir yemek ziyafeti olacak ve yine Van müzesini ön plana çıkaracaktır. Bu şekilde Van kentinde böyle bir müzenin olduğunu herkese ulaştırmak için farklı etkinlikler ve farklı çalışmalar yürütmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“VAN’IN TURİZM ANLAMINDA EKSİKLİKLERİNİ BİLİYORUZ”

Yaklaşık 16 yıldır Van müzesinde çalıştığını hatırlatan Uslu, şunları söyledi: “7 buçuk yılda müze müdürlüğünü üstlendim. Bu zaman zarfı içerisinde Van kentinde yaşayan sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarla ilgili ilişkilerimizi iyi tuttuk. Bununda meyvesini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koltuğuna otururken insanların böyle bir teveccühüne masara olduk, bu da bize mutluluk verdi. Görev ve sorumluluğumuzun bilincinin arttığını da hissiyatını verdiğini söylemekte mümkün çünkü sonuçta İl Kültür ve Turizm Müdürü olarak atandığımız ilin yaklaşık 16 yıl tarihini, kültürünü doğasıyla iç içe olan ve bunları en yakınan takip eden bir müdürlükten buraya gelme Van’ı tanıma açısından bize çok ileri bir avantaj sağlıyor. Biz sıfırdan kentte başlamadığımız için Van’ın turizm anlamında eksikliklerinin ve Van’ı ziyaret eden yerli yabancı ziyaretçilerin beklentilerinin ne olduğunu bilmemiz açısından önemli bir avantajdır.”

“VAN’IN MASTER PLANINI ÇIKARMAK İÇİN ÖNÜMÜZE BİR DOSYA OLUŞTURDUK”

Uslu, göreve başladıklarından bu yana yaptıkları çalışmaları değerlendirerek, “Kültür, turizm, sanat ve medya buluşmaları adı altında sektörlerle bir dizi buluşmalar gerçekleştirdik. Bu buluşmaların meyvesi olaraktan 3 günlük bir çalıştayla bunu taçlandırıp Van kentini bir kısa, orta ve uzun vadede bir master plana çıkartmak için önümüze bir dosya oluşturduk. Bu çalışma bittikten sonra Van’ın turizmde gelmesi gerektiği noktada olması için farklı aktivitelerle ve Van’da turizm destinasyon noktaları oluşturarak turizme, bu sektörün paydaşlarına biz kısa, orta ve uzun vadede ya da bir günlük, iki günlük ve üç günlük belki de 4 günlük tur paketlerinin oluşturulması için bir rehberlik edeceğiz ve kendilerine bunu sunacağız. Bu şekilde Van’da konaklama sayısı arttırılarak sadece Van kenti için çevre illerinde istifade edebileceği güçlü bir turizm ve güçlü bir Van’ı oluşturmak için böyle bir yol haritasını çizdik ve önceliğimiz bulunduğumuz konumun tespitini yapmak, yapmamız gerekenleri kendi önümüze koyup buna göre ilerlemek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

İRAN DIŞINDA FARKLI ÜLKELERDE VAN’I TERCİH ETMEYE BAŞLADI

Kentin turist potansiyeli hakkında da açıklamalarda bulunan Uslu, “Van’ın şuan geldiği nokta geçen seneki istatistiklerin önünde olduğunu söylemekte yarar vardır. 2022 yılı turizm açısından çok ciddi anlamında ses getireceğine inanıyorum. Şuan ki istatistiklere göre 60 bin ziyaretçiyi ağırladık. Shopping Fest (Alışveriş Festivali) ile birlikte İran kitlesi de kentte akın etti. Yine bayramda gelen turistlerin istatistikleri de umut vericiydi. Otellerimizin doluluk oranına baktığımız zaman kentin gerçekten turistler açısından tercih edildiğini görebiliyoruz. İran dışında bayram zamanında iki tur Rus ziyaretçi ağırladık. Rusya’dan Van’a gelen turistlerin ne için geldiklerini ve onları buraya neyin çektiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Bunu daha da geniş alanlara yayıp dışarıdan turist çekmeye çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilisim