ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / SONER İZGİ - Van, en büyük ekonomik girdisi olan turizm fuarında bu yıl yeni bir çağ yaşayacak. Yıl içerisinde düzenlenen önemli fuarlara katılan Van, son Tahran Fuarı ile yüzünü turizmde Doğu’ya dönmüştü. 27-30 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan turizm fuarından ise Van’a beklentileri fazla.

 

Van’ın en büyük ekonomik geliri olan turizm için önemli adımlar atılıyor, atılmaya devam ediyor. Bunlardan bir tanesi yıllardır yapılan Turizm Fuarı. Halı sahada başlayan ve zorlu süreçlerde dahi sürekli ilmek ilmek işlenerek büyük seviyeye gelen Turizm Fuar’ının bu yıl 10’uncusu yapılacak. Van Turizm Fuarı olarak başlayan serüven son yıllarda olduğu gibi bu yılda Van Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuarı olarak yapılacak. Gün geçtikçe ulusallaşan fuar, uluslararası arenaya doğru yol alıyor. Van, 27-30 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan turizm fuarından beklentisi yüksek. Turizm fuarı ve Van turizmini ileriye taşımak için uğraş veren kentin dinamikleri bu kapsamda son olarak İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen turizm fuarına katıldı. Yıllarca diğer büyük fuarlara katılan Van, Tahran adımı ile yüzünü Doğu’ya döndü. Eylül ayında düzenlenecek olan turizm fuarıyla Van’a artık fuardaki meyvelerini toplamaya başlayacak.

 

 

VAN İLK DEFA "TAHRAN" DEDİ

 

Yıllardır çeşitli yurt içi fuarlar ile kentin kültür ve turizm potansiyeline katkı sunmaya çalışan Van, bu yıl radikal bir karar alarak Türkiye’nin en prestijli fuarlarından EMİTT’e katılmak yerine İran’daki Tahran Fuarına çıkarma yapmıştı. Van, Van TSO, DAKA, Van Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve STK’lar eliyle Tahran’a çıkarma yapan Van, görsel ve tanıtım anlamında muazzam bir standın açtı. Fuar ile Van’a İran’dan turist çekme çalışmaları yapan Vanlı isimler, son yıllarda artan ilgiyi bu kez Tahran ve diğer illere de yaymak için hummalı bir tanıtım atağı yürüttü. Tahran ve diğer Fars bölgelerinden turist çekmek için başlatılan adımın ne getireceği merak edilirken, yaz sezonu ile birlikte Van, Tahran’dan beklediğini aldı sayılır.

 

 

MEYVESİNİ ALDIK! SIRA FUARDA

 

Tahran Fuarına katılan Van burada önemli tanıtımlar gerçekleştirdi. Kentin önemli tarihi, coğrafik yapılarının yanı sıra, balığı, gölü, kaleleri, coğrafyasının tanıtıldığı fuar sonrası İran’dan gelen turist profilinde değişim meydana geldi. Daha çok sınır iller olan Urmiye, Hoy, Tebriz’den gelen turistleri ağırlayan Van, Tahran’da yapılan tanıtımların ardından Tahran ve diğer Fars bölgelerinden turistler ağırlamaya başladı. Daha çok Azerice konuşan turistlerin yerini, İran’ın uzak ülkesinden gelen Farsça konuşan yabancılar gelmeye başladı. İran ile sınır noktasında yurt dışı giriş harçlarının artışı sonrası Van’a gelen İranlı turistlerin geneli Tahran ve diğer şehirlerden geldi. Harçlar yüksek olmasına rağmen Van’a gelen İranlılar, Van’a ekonomik anlamda katkı sağladı. Van şimdi harçların düşürülmesiyle birlikte daha büyük oranda, Tahran ve diğer Fars bölgelerinde gelecek olan turistleri ağırlayacak.

 

 

GÜLER: ZOR SÜREÇLERDEN GEÇTİK

 

Şehrivan’a turizm fuarının geçmişini anlatan Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, “Daha önce yine Şehrivan Gazetesi aracılığıyla geçmişte ne zorluklarla fuarlar yaptığımız söylemiştim. Bu yüzden yine şunu belirtmek isterim ki geçmişimizi unutmamamız gerekiyor. İlk turizm fuarını yaptığımız yıllarda, fuarlarımızı bir halı saha da yapmıştık. O yıllarda 21 firma ile fuar yapmış ve zor bir süreç geçirmiştik. Kendimize ya bu olur mu? İleriye dönük gelişir mi derken, yaşadığımız deprem ve diğer sorunlardan dolayı zor süreçlerimiz devam etti. Ama hiçbir şekilde yılmadan fuarımızı bu günlere getirdik. Ben emeği olan herkese teşekkür etmek isterim.” Şeklinde konuştu.

 

 

BU YIL DAHA GÜZEL OLACAK

 

Fuarı her yıl ziyaret edenlerin sayısının arttığını ifade eden Güler şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz fuarımızı 40 bin kişi ziyaret etti. Bu rakamlar her yıl artış gösteriyor. Gün geçtikçe büyüyen ve ulusal arenada Türkiye’de 3’üncü en büyük fuarı olan turizm fuarımız parmakla gösteriliyor. Geçtiğimiz yıl bildiğiniz gibi Anadolu Ateşi Van’da sahne almıştı. Bu da yine fuarımızın önemli bir göstergesiydi. Pazar olarak İran pazarı Van’a önem veriyor. İran artık Van’ın farkında olduğu için bu fuara da ilgi gösteriyor. İnşallah bu yıl çok daha güzel bir fuarla kapılarımızı açacağız.”

 

 

YEŞİLAĞAÇ: AZDA OLSA MEYVESİNİ ALDIK

 

Düzenlenecek olan fuarla ilgili Gazeteniz Şehrivan’a konuşan Van Otelciler Birliği Başkanı Reşat Yeşilağaç, fuarların kentin tanıtımı için önemli olduğu vurgusunu yaptı. Yeşilağaç, “Bu yıl için Tahran turizm fuarına katıldık. Orada oldukça ilgi gördük. İranlıların özelde Fars bölgesinin Van’a olan ilgisini bu fuarda çok iyi bir şekilde fark ettik. Ciddi bir İranlı turist gelişini beklediğimiz bu yılda bir yurt dışı harçlarının artırılması sorunu ile karşı karşıya kaldık. Bu sorunun yaşanması bizi kötü etkiledi. Ancak bu rağmen bu yıl Tahran ve diğer Fars bölgelerinden İranlı turistlerin Van’a geldiğini gözlemledik. Bu da bizim için büyük bir avantaj oldu. Bu yönüyle fuarlar kentlerin tanımı adına önemli rol oynamaktadır.” Dedi.

 

 

“VAN’I TANITMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Van turizm fuarı hakkında da konuşan Yeşilağaç şunları söyledi: “Her ne kadar Tahran fuarı sonrası istediğimizi yaşanan sorunlardan dolayı almış olamazsak da, bu fuarın meyvelerinizi azda olsa aldık. Şimdi sırada Eylül ayının sonlarında düzenlenecek olan Van Doğu Anadolu Turizm ve Seyahat Fuar’ında Van’ı yeniden tanıtmak. Biz otelciler olarak fuarlarda aktif rol alıyoruz. Bu fuarda da elimizden geleni yapacağız. Umarım turizm fuarımız bir aksilik olmadan kentimize büyük katkılarıyla düzenlenecektir.”

 

 

Kentin önemli turizm ve seyahat acenteleri de Van’da bu yıl Eylül sonunda düzenlenecek olan fuarın önemine vurgu yaparak, şimdiden fuar hazırlıklarına başladı. Van Gölü Ekspresi gibi önemli bir tren güzergahına sahip olan Van’da acenteler bu güzergahla fuarı daha da canlandıracak. Diğer taraftan İran-Van arasında başlatılan tren seferleri de bu yıl fuarda hem konuşulacak hem de Van’a fuar anlamında katma değer sağlayacak.

Editör: TE Bilisim