UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Van Kalesi de eklendi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne; Malabadi Köprüsü (Diyarbakır), Van Kalesi (Van), Sultan II. Bayezid Külliyesi (Edirne) Bodrum Kalesi (Muğla), Sivrihisar Ulu Camisi (Eskişehir), Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar (Ankara), Nuruosmaniye Külliyesi (İstanbul), Kibyra Antik Kenti (Burdur), Yivli Minare (Antalya), Kızılırmak Deltası kuş cenneti (Samsun) girdi.

 

ARALARINDA VAN KALESİ DE VAR

Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Şu anda Türkiye'nin 70 kültürel ve doğal mirası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yer alıyor, bu rakam dünyada geçici listede en fazla doğal ve kültürel mirası olan ülke konumuna getirdi. Geçici listeye alınmadan, UNESCO listesine önerilmesi mümkün olmuyor. Bu sürecin yaşanması bu sene listeye alınanlar için önemli ve sevindirici" dedi.

 

Geçtiğimiz yıl Van Kalesinin UNESCO’ya alınması için girişimlerde bulunan Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, “Henüz elimize resmi bir yazı gelmiş değil. Normal şartlarda 15 Temmuz’dan önce netleşeceği söylenmişti ancak malum tatsız hadiseler yaşanınca Eylül’e sarktı. Elimize resmi yazı gelir gelmez konuyu sizlerle paylaşacağız.” İfadelerini kullandı.  

 

DUVARLAR ORTA ÇAĞDAN

Van Kalesi, Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu başşehri Tuşpa'yı kuş bakışı gören bir istihkam yapıdır. Van Gölü kıyısında olup, Van şehrine 5 km uzaklıkta bulunan bu kale sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiş bir kaledir. Yapı 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğindedir. Kale MÖ 9. yüzyılda Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında kurulmuş. Çok sayıdaki bu tür istihkamlara şimdiki Ermenistan, Türkiye ve İran'da rastlanır. Genellikle bu tür yapılar yeryüzüne çıkmış kayalarda ve yamaçların içinde yapılır. Bu tür kaleler genellikle yabancı ordulara karşı koymak için değil, bölge kontrolü için kullanılmış. Van şehri eteklerindeki bu yapının harabeleri onun duvarlarının Orta Çağda yapıldığını destekler. Ayrıca bu kalenin, o zamanlarda yaşayan dev insanlar tarafından yapıldığına dair söylentiler vardır. Çünkü Van Kalesi'nin o zamanın şartlarıyla yapılmasının olanaksız olduğu düşünülmektedir.

Editör: TE Bilisim