Önder ALTINAL - Şehrivan ÖZEL


Sahip olduğu değerleri ile bölgenin turizm üssü olma potansiyelini elinde bulunduran Van, halen turist ağırlamakta sıkıntı yaşıyor. Geçtiğimiz yılın 6’ıncı ayına göre şu ana kadar 100 bine yakın daha fazla turist ağırlayan kentte halen turizm kültürü de oturmadı. Zira halen Van’a en çok gelen İranli turistlere alışverişlerde 2 ya da 3 katı fiyat verdiği için ciddi bir esnaf kesimi var…

Şehrivan Gazetesi olarak, kentin önemli potansiyellerinden biri olan turizm sektöründeki gidişat için İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’un kapısını çaldık. Başta Akdamar Kilisesinin ‘Dünya Miras Listesi’ne başvurusunu, Akdamar Adasındaki çevre düzenlemesi ve bu sene yapılacak olan ayini, Van’ın bu sene ki turist potansiyelinin Aktuğ’a sorduk. Geçtiğimiz yıllara göre turist sayısının bir hayli arttığı ve özellikle sadece Newroz ayında 26 bin turistin Van’a geldiğini dile getiren Aktuğ, ilk 5 ayda Van’a gelen turist sayısının 327 bine ulaştığını söyledi. Bu sayının gittikçe artacağına da inandığını belirten Aktuğ, “Yılsonunda 850-900 bin turiste ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi. Bu yıl ki turist artışının yanı sıra Eylül ayında yapılacak olan Ermeni ayinini bir hafta önce yapılacağını belirten Aktuğ bu konuda Akdamar Adasında çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

GEÇEN YILIN TURİST SAYISINI GEÇTİK

Van’ın geçen yıla göre bu yıl ki turist potansiyeli nasıl? Ve birde en çok merak edilen konularda bir tanesi de otellerin konaklama durumu nedir?

Van’a bu sene gelen turist sayısı geçen yıla göre çok daha fazla. Geçtiğimizin yılın 6’ncı ayın verilerine göre 239 bin olan turist sayısı, bu yılın ilk 5 ayı içerisinde Van’a gelen turist sayısı 327 bindir. Ben 2014 yılı itibariyle Van’a gelecek turist sayısını 850-900 binlerde göreceğimizi ümit ediyorum. Bu da barış sürecinin gerçekten olumlu yansımalarıdır. Artık kötü günler geri de kalmasını istiyoruz. Memleketimize insanlarımız çok sayıda gelsinler, buraları ziyaret etsinler, burada kalsınlar ve burada alış veriş yapsınlar. Çünkü turizm gerçekten bir bacasız fabrikadır. Bunu iyi değerlendirebilirsek herkesin bu kapıda ciddi anlamda ekmek yiyeceğine eminim. Çünkü Van’ın bu konuda konumu çok iyi bir yerde. Bu yüzden iyi satabilirsek, iyi pazarlayabilirsek ve iyi değerlendirirsek çok daha iyi yerlere geliriz. Düne kadar memleketimizde bir imaj sıkıntımız vardı. Bu barış sürecinden ötürü imajımızda düzeliyor gibi görünüyor. Yarın hiç sıkıntı kalmayacak diye ümit ediyorum.

VAN’IN GELECEĞİ PARLAK

Bu yıl sadece Mart ayı içerisinde Van’a gelen turistlerin sayısı hep artış gösteriyor. Van’a gelip, Van’ı gören herkes gittikleri her yerde Van’ı en güzel şekilde anlatıyorlar. Bu yüzden Van’ı bu şekilde duyan her insana Van’a gelmek istiyorlar. Bu yüzden Van’ın turizm anlamında geleceği çok parlak görünüyor. Bu anlamda yüksek turist sayılarına da ulaşacağız. Zaten 4 yıldızlı ve 5 yıldızlı otellerimiz şu an misafir edebilecekleri 4 bine yakın yatak sayıları bulunmaktadır. Bu da kesinlikle az bir sayı değildir.

TURİSTLER VAN’DAN ŞİKAYETÇİ

Van’a bu sene gelen turist sayısının arttığını ve daha da artacağını belirttiniz. Son olarak sizce Vanlının ve Vanlı esnafın neler yapması gerekiyor. Siz buradan Vanlı esnafa ve Vanlılara neler söylemek istersiniz?

Newroz döneminde gelen İranlı misafirlerimiz ve turistlere karşı bazı esnaflarımızdan yana sıkıntılar yaşadık ve şikayetler geldi. Taksicisinden tutun, alış veriş merkezlerine, yemek yedikleri yere kadar birçok şikayet ile karşılaştık. Yedikleri yemeklerde iki katı kadar fiyatla alındı, alış veriş yaptıkları yerlerde iki katı paralar alındığını misafirler bize söylediler. İranlı turiste normal davranışın yanı sıra farklı davranışlar ile kendilerine karşılık verildiğini duyduk. Bizler bu konuda sıkıntılar yaşadık ve bu tür olumsuzlukların yaşanmasını da elbette ki istemiyoruz.

TURİSTLERİ VAN’DA TUTMAMIZ GEREKİYOR!

Biz her yıl İran Urmiye’ye fuarlara gidiyoruz. Her yıl gittiğimiz zaman Van ile ilgili broşürlerimizi, dosyalarımızı o fuara götürüyor ve sabahtan akşama kadar orada insanları Van’a davet ediyoruz. Van’ın tanıtımı adına elimizdeki tüm olanakları sağlıyoruz ve İran’da tanıtımlar yapıyoruz. 15 gün içinde Van’a 26 bin insan geliyorsa bunun için oturup düşünmemiz gerekiyor. O insanları burada tutmak için onların istekleri en iyi şekilde yerine getirmemiz gerekiyor. Daha net şekliyle o insanları burada tutmamız gerekiyor. İranlı’yı burada tutmak için istekleri yerine getirmemiz gerekiyor. İranlıların buradan Van’a gitmemesi için misafirperverliğimizi ve dürüstlüğümüzü turistlere göstermemiz gerekiyor. Bu yüzden aldatılan bir turist bin turist demektir.

Editör: TE Bilisim