ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ-  2010 yılına sadece Vanlılar’ın ziyaret ettiği bir ada iken, 2011 yılından sonra Ermeni ayinine açılan, UNESCO geçici miras listesine alınan Akdamar Adası, son olarak da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Van’da özel koruma altına alınan 3 adadan birisi oldu. Çarpanak ve Adır adası ile birlikte tarihi yapılar ile ekolojik sistemin daha iyi korunması sağlanacak şekilde koruma altına alınan ada için geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı’nda bir tanıtım hamlesi daha gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, eşsiz Anadolu mirasını zaman ve mekân kısıtından çıkararak tüm dünyaya tanıtma girişiminin bir parçası olarak 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’ne özel bir web sitesi hazırladı. Adada sanal tur yapma imkanı tanınan özel bir site ile Akdamar Adası sadece ziyarete değil, dünyanın da beğenisine açılırken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından aynı zamanda Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Aya İrini Kilisesi'nde ‘Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’ düzenlendi. Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın çektiği Akdamar Kilisesi fotoğrafları tam 20 gün boyunca sergilenirken fotoğraflar da adanın son dönemlerde gördüğü kadar büyük bir ilgi gördü. Ziyaret sayısı son 10 yılda binli hanelerden yüz binlerce ziyarete yükselen Akdamar Adası’nın UNESCO kalıcı miras listesine girmesi halinde büyük bir turizm destinasyon merkezi olması bekleniyor.

1951 yılında Vanlı yazar Yaşar Kemal’in girişimiyle tam yıkılmaz üzereyken kurtarılan Akdamar Kilisesi ve Van Gölü’nün mavi boncuğu Akdamar Adası Van’ın parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. 2005’te restore edilene kadar sadece Vanlılar’ın gittiği ada, son zamanlardaki tanıtım hamleleri, Cumhurbaşkanlığı özel ilgisi ve diğer hamleler ile Van’ın bir numaralı turizm merkezi oldu. Üstelik yeni adımlar ise adayı daha cazip kılacak şekilde atılmaya devam ediyor! Akdamar Adası ile ilgili son hamle Cumhurbaşkanlığı eliyle yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, eşsiz Anadolu mirasını zaman ve mekân kısıtından çıkararak tüm dünyaya tanıtma girişiminin bir parçası olarak 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’ne özel bir web sitesi hazırladı.

2010’DAN BU YANA İLGİ BÜYÜYOR!

Akdamar Adası ile ilgili önce özel koruna kararnamesi çıkaran, ardından da adayı sanal tura açan Cumhurbaşkanlığın’nın ve hükümetin esas turizm hamlesi 2010 yılında başladı. 1951 yılında yıkılmaktan kurtulduktan sonra 2005’te restorasyonu yapılmaya başlanan ve turizme kazandırılan ada ve kilise o tarihten sonra Van’ın en önemli turizm mekanı oldu. 2010 yılında Ermeniler’in ayini için ibadete açılan ada, aradaki bir kaç yıllık kısıtlama dışında her yıl on binlerce turistin ziyaret etmeye başladığı bir tarihi ve kültürel mekan oldu. Son yıllardaki tanıtım hamleleri ile Van’da gidilecek ilk yer olma özelliği kazanan ada UNESCO’nun geçici miras listesine alması ile birlikte uluslararası anlamda da adından söz ettirmeye başladı. Van’a gelenlerin ilk gittiği yer olan ada ve kilise, son olarak cumhurbaşkanlığı tarafından özel olarak korumaya ve önemli bir turizm hamlesi haline gelince, popülerliği iki katına çıktı.

1100 YILLIK ‘AKDAMAR KİLİSESİ’ SANAL ORTAMADA!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, eşsiz Anadolu mirasını zaman ve mekân kısıtından çıkararak tüm dünyaya tanıtma girişiminin bir parçası olarak 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’ne özel bir web sitesi hazırladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından ‘Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’nde kiliseyle ilgili yapılmış olan dijital çalışmaların yer aldığı web sayfası tanıtıldı. Türkçe, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 3 farklı dilde hazırlanan internet sitesinde, ilk kez yüksek çözünürlüklü VR videolar çekilerek 14 farklı spot noktadan 360 derecelik fotoğraflar yer alırken mekânın iç ve dış cepheleri, rölyef ve freskleri yine ilk kez göz hizasından çekilerek en detaylı biçimde web sayfasında incelenebilecek.

ALTUN: KÜLTÜREL MİRASA ÖNEM VERİYORUZ

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan sanal ziyaret bizatihi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun eliyle gerçekleşti. Ankara’da düzenlenen organizasyon ile tanıtılan projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Altun o toplantıda bu merkeze dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Altun, Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel mirasın korunması ve bilinirliğinin artırılması amacıyla çok yönlü araştırma ve tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. Altun, bu kapsamda Hristiyan aleminin, özellikle de Ermeni halklarının önemli bir inanç merkezi olan Akdamar Kilisesi’ne, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle tarih bilinci ve kültürel mirası koruma ahlakıyla sahip çıktıklarını ifade etti.

“AKDAMAR, İNANÇ TURİZMİ AÇISINDAN TÜRKİYE'NİN GÖZDESİ OLACAK”

Bu çalışmalarının ilk adımını, tanıklık ettiği dönemlerin kültürel yapısının yanı sıra sanat ve inanç anlayışı hakkında da önemli ipuçları veren Akdamar Kilisesi ile attıklarını belirten Altun, devletin bu konuya verdiği önem, gösterdiği ilgi ve gerçekleştirdiği yatırımlar sayesinde hem adanın ve hem de tarihi kilisenin inanç turizmi açısından Türkiye’nin en gözde ziyaret beldelerinden biri haline geldiğini dile getirdi.

“DOSTLUK KÖPRÜSÜNÜ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Ülkenin diğer ortak kültür hazinelerine de sahip çıktıklarını ve bunu sürdüreceklerini anlatan Altun, “Anadolu farklı kültür ve inançların bir mozaiği. Ermeni cemaati de bu mozaiğin bir parçası. Yüzyıllardır bir arada yaşayarak kurduğumuz dostluk köprüsünü her boyutta güçlendirmeye ve dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘AKDAMAR KUTSAL HAÇ KİLİSESİ FOTOĞRAF SERGİSİ’NDE TANITIMI YAPILDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Aya İrini Kilisesi'nde ‘Akdamar Kutsal Haç Kilisesi Fotoğraf Sergisi’ düzenlendi. 20 gün sürecek olan etkinlik, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın çektiği Akdamar Kilisesi fotoğrafları sergilenecek. Ayrıca etkinlikte Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı tarafından özel web sitesi Anadolu mirasını zaman ve mekân kısıtından çıkararak tüm dünyaya tanıtma girişiminin bir parçası olarak 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’nin web sitesinin tanıtımı yapıldı. Tanıtımı yapılan özel web sitesi, Akdamar Kilisesi’nin tarihi sanal ortama aktarılarak 360 derece sanal tur ortamında incelenebilecek. Fotoğraf sergisinde tanıtımı yapılan web sitesine Van’dan katılım sağlandı. Etkinliğe, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Rektörü Hamdullah Şevli ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ’da katıldı.

‘ANADOLU'NUN FARKLI İNANÇ VE KÜLTÜRLERDE SAKLI ANITLARINI GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK'

Açılışta mesajı okunan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Hristiyan aleminin, özellikle Ermeni halklarının önemli bir inanç merkezi olan Akdamar Kilisesi'ne tarih bilinci ve kültürel mirası koruma ahlakıyla sahip çıktık. Ortak kültürel mirasımızı ayakta tutabilmek ve gelecek kuşaklara aktarabilmek için özenle çalıştık. Anadolu'nun farklı inanç ve kültürlerde saklı anıtlarını bir bir gün yüzüne çıkardık. Bunu ülkemizin bir zenginliği olarak gördük. Kültürel miraslarımızın hak ettiği değere yeniden kavuşması için incelikli çalışmalarımızı sizlerin de desteğiyle sürdürmek en büyük dileğimizdir. Bu güzel akşamda ülkemizin kültürel zenginliğinin en güzel fotoğrafını veren sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.” dedi.

VAN VALİSİ BİLMEZ: BÜTÜN DOSTLARI VAN'A BEKLİYORUM

Van’daki tarihi ve doğal güzelliklerin gezilip görülmesi gerektiğini belirten Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Anadolu'da saklı kalmış başta inanç merkezleri olmak üzere tarihi eserlerin, gün yüzüne çıkartılması, ülkemize ve dünyaya tanıtılması çalışması kapsamında ilk etkinliğin Van'dan başlanması, Akdamar'a Kilisesi'nden başlamasından dolayı, hem şahsım hem de Van halkı adına İletişim Başkanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Akdamar Kilisesi'yle başlayan tanıtım, diğer eserlerimizin de tanıtımına vesile olacak. Doğal güzelliğin yanında tarihi mekânlarımız da insanlar tarafından gezilmeyi, görülmeyi bekliyor. Ben bütün dostları Van'a bekliyorum. Ermeni dostlarımızı da eylül ayının ikinci haftası Akdamar Adası'na bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

MAŞALYAN: ÜLKEMİZİN GÜZELLİKLERİNİ DÜNYAYA SERGİLEYELİM

Türkiye Ermenileri Patriklik Kaymakamı Sahak Maşalyan, ülkenin güzelliklerinin dünyaya sergilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca etkinliğe ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da teşekkür etti. Maşalyan, “Akdamar Adası Kutsal Haç Ermeni Kilisesi 1100 yıllık tarihi geride bırakarak gelecek bin yıllara uzanıyor. Bu kilisenin 2005 yılında başlayan restorasyon çalışmalarınca bir anıt kiliseye dönüşmesi bize bu güveni veriyor. Her gittiğimizde tarihi mekanın daha bir özenle ve titiz çalışmalarla tertip olup geliştiğini görüyoruz. Bu etkinlik bir fotoğraf sergisi olmanın çok ötesinde, uluslararası bir tanıtımı öngören daha geniş kapsamlı bir projenin bir parçası olarak düzenlenmektedir. Dünyanın ülkemizdeki kültür ve medeniyet zenginliğiyle daha yakından tanışmaya gereksinimi var. Tarih bu topraklarda başladı ve insanlarımızın kökleri bu topraklarda gömülü. Eğer dünyayı güzellik kurtaracaksa gelin biz de ülkemizin güzelliklerini dünyaya sergileyelim. Etkinliği düzenleyen yetkililere, Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsında ve İletişim Başkanlığı’na teşekkürlerimizi sunuyoruz. Nazik davetleri için minnettarız” şeklinde konuştu.

AKDAMAR KİLİSESİ YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ VR VİDEOLAR İZLENECEK

Proje kapsamında kilise hakkında detaylı tüm bilgilerin, mimari çizim ve fotoğrafların yer aldığı bir kitap basılırken, kiliseyle ilgili yapılmış dijital çalışmaların bir web sayfası altında toplanıyor. Türkçe, İngilizce ve Ermenice olmak üzere 3 farklı dilde hazırlanan internet sitesinde, ilk kez yüksek çözünürlüklü VR videolar çekilerek 14 farklı spot noktadan 360 derecelik fotoğraflar yayınlandı. Mekânın iç ve dış cepheleri, rölyef ve freskleri yine ilk kez göz hizasından çekilerek en detaylı biçimde www.akdamarkilisesi.gov.tr internet sitesinde yerini aldı.

Editör: TE Bilisim