ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ-  Son yıllarda İranlılar’ın turizmine can suyu olan Van’ın İran ile ekonomik ve ticari ilişkileri ile ilgili girişimleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl İran’ın aldığı yurt dışı çıkış harç zammı kararına rağmen İranlılar Van’a gelmeye devam ederken iki ülke ve kent bazında Van’ın girişimleri sürüyor. Bu noktadaki en son adımlardan birisi olan Van-Tahran seferlerinin başlaması önemli adımlardan birisi olarak yorumlanırken, kentteki turizmciler geçtiğimiz hafta başlayan seferleri memnuniyet ile karşıladı. Geçmişte Van-Tebriz şeklinde kurgulanan, bir dönem de Van ile İran arasında uçak seferleri girişimleri yapılan seyahatler noktasında son tren seferleri büyük yankı uyandırırken turizmciler şu an haftada 2 gün olarak uygulanan seferlerin artırılması talebini de dile getirdi. Son dönemlerde ilişkilerin iyiden iyiye ilerlediği, ciddi bir turizm hareketliliği yaşandığını dile getiren isimler bu noktada her gün yapılacak seferlerin bile doluluğa ulaşacağının altını çizdi. Seferlerin İran-Van arasında sınırlı tutulmayıp İstanbul’a kadar uzanması gerektiğini belirten turizmcilerin talebine, İran Uluslararası ve Turizm Trenleri Büro Şefi Mehrdad Nasseri müjde gibi bir açıklama ile katkı sağladı. Nasseri, yakında Tahran-Ankara seferlerinin de Van üzerinden başlayacağını müjdeledi.

Geçtiğimiz yıl başlanan Van-Tebriz tren seferleri, Tahran’dan gelen talep üzerine, tren güzergahı Tahran-Van olarak yeniden tanımlandı. Bu sayede 2011 yılında meydana gelen depremler ve güvenlik gerekçesiyle ara verilen Tahran-Van yolcu tren seferleri, yaklaşık 8 yılın ardından yeniden başlamış oldu. Bir süre önce İran’ın Tahran kentinden yerel saatle 09.30'da yola çıkan yolcu treni, sonraki gün saat 06.30 sıralarında Van Garı’na ulaştı. Van’a gelen 5 vagonlu yolcu treniyle İran’dan 79 yolcu geldi. Haftada iki kez Van’a gelecek olan yolcu treni, İranlı turistlerin ülkeye geçişinde alternatif olarak değerlendiriliyor. Tren seferlerinin başlamasını büyük bir sevinçle karşılayan Vanlı turizmciler, Van’ın ekonomik olarak iyi bir konuma geleceğine vurgu yaptı. Tren seferlerinin sadece 2 günle değil haftanın her gününe yayılmasıyla Van’a gelen İranlı sayısında da artış olacağına dikkat çekti.

TUNÇDEMİR: BU TREN AYAĞINI KULLANMAMIZ LAZIM

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATÜDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir ise gazetemize yaptığı açıklamada, bir ilin bir bölgenin veya bir ülkenin turizmde gelişmesinin en büyük ayağının ulaşım olduğuna dikkat çekerek, “Bizler Van Gölü havzasında, böyle bir ilde ve bölgede yaşayan çok şanslı insanlarız. Bu tren ayağını kullanmamız, sahip çıkmamız, çoğaltmamız ve bu işi oturtmamız lazım. Şah döneminden bu yana yapılan bir tren yolu var ve bu tren yolu işlemiş. Tahran’dan İstanbul’a kadar işlemiş bir yoldur, İpekyolu’dur. Buna sahip çıkmamız lazım. Hem ilimize hem de ülkemize turizme katkı sağlayacak bir yoldur. Bunu bir turizmci olarak önemsiyorum.” Diye konuştu.

UZUN BİR SÜRE GÜVENLİK SORUNLARINDAN DOLAYI ARA VERİLMİŞTİ

Yaşanan güvenlik sorunlarından dolayı uzun bir süre tren seferlerine ara verildiğini belirten Tunçdemir, “Şu anda tren seferleri daha iyi, güzel ve profesyonel bir şekilde yapılıyor. Türkiye’de son oluşan tren rayından itibaren İran’da kendisine biraz çeki düzen vererek bu işi güzel bir noktaya getirildi. Bu işi daha da ileriye taşımamız lazım bunu haftada 2 gün değil de her gününe yaymamız lazım. Bununla yetinmeli ve İstanbul’a kadar devam etmeli. Zaten daha önce öyleydi. Tahran-İstanbul’du bundan sonra da Tebriz-Van’dı.” Dedi.

“ÜLKEMİZE VE İLİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Tren seferlerinin daha önce olduğu gibi yine aktif bir şekilde yapılmasını istediklerini kaydeden Tunçdemir, “Bundan sonra da trende yataklı vagonların olduğu daha da modern daha güzel bir şekilde olmasına işlemesini, temiz olmasını istiyoruz ve talepte de bulunuyoruz. Ben de bir tur operatörü olarak programlarımı yaptım. Hem orda hem de burada bizimkileri trenle götürüp getireceğiz. Bir ayağını trenle bir ayağını karadan bu tür programlar yapıyoruz ve bunları da hayata geçireceğiz. Güzel bir çalışma oldu ülkemize ve ilimize hayırlı olsun. Bütün yapılan etkinlikler bir kişi de olsa etkisi ve faydası vardır. Herkese faydası olan bu çalışmaya sahip çıkmamız lazım.” Şeklinde konuştu.

ÖZGÖKÇE: TRENLE BERABER BİR TURİST AKIMININ GERÇEKLEŞTİĞİNİ FARK ETTİK

Türkiye Seyahat Acenteler Birliği Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Şehrivan Gazetesine verdiği demecinde, yaklaşık 10 gün önce Van-Tahran tren seferlerinin başladığını hatırlatarak, “Bizler çarşı pazarda da gelen konukları hissetmeye başladık. Geçen yıl 2018 yılının nevruz ayında 21 Mart’tan sonra İran İslam Devleti gümrük çıkışlarını dünyada eşi benzeri olmayan bir şekilde yükseltmişti ve bizlere gelen konuk sayılarında ciddi bir azalma gerçekleşmişti. Bu tren seferiyle İran’ın en zengin coğrafyası Tahran, Meşhed, Şiraz diye tabir ettiğimiz bu destinasyon trenle beraber bir turist akımının gerçekleştiğini fark ettik. Bu da haliyle hem bizi hem de esnafımızı mutlu etti.” İfadelerini kullandı.

“TREN SEFERLERİNİN 2 YA DA 3 GÜNÜ DEĞİL DE HER GÜNÜNE YAYACAKLARINI SÖYLEDİ”

TÜRSAB yönetimi olarak devlet demiryolları bölge müdürü ile bir görüşme yaptıklarını söyleyen Özgökçe, “Kendisinin de bu tren seferlerine büyük bir katkısı var. Sizler aracılığıyla kendisine teşekkür ediyorum. Bizler kendisiyle bunu haftada nasıl 3-4 güne yayabiliriz diye bir görüşme gerçekleştirdik. O da bizlere yaptığı açıklamasında bunların arz talep meselesi olduğunu söyledi. Kendilerinin Devlet Demiryolu olarak gerçekten iyi niyet ve doluluk oranı yüksek olursa bunu haftanın 2 ya da 3 günü değil de her gününe yayacaklarını söyledi.” Diye konuştu.

ÖZGÖKÇE: ÜLKE EKONOMİSİNİN YÜZDE 50’Sİ TURİZMDEN FAYDALANIYOR

Van-Tahran tren seferlerinin Van ekonomisine büyük bir katkısı olacağını ifade eden Özgökçe, “Malum ülke ekonomisinin yüzde 50’si turizmden faydalanıyor. Oteller doluyor, esnaf faydalanıyor, lokantalar satış yapıyor. Bu trenleri tercih edenler kimi gezi, tur için geliyor. Kimi ise yemek kültürümüze, eğlenceye, ticaret için ilimize gelmektedir. Tabii bu girişim ülke, bölge ve il ekonomisine büyük bir katkı sunuyor.” Dedi.

TAHRAN-ANKARA TREN SEFERLERİ YAKINDA BAŞLIYOR

Konuyla ilgili daha önce konuşan İran Uluslararası ve Turizm Trenleri Büro Şefi Mehrdad Nasseri, Tahran-Van seferinden sonra Tahran-Ankara seferlerinin de yakında başlayacağı müjdesini vermişti. Nasseri, “Tahran-Van treni yeni seferlerine başladı ve bu da ilk seferiydi. Bundan böyle bu seferler haftada iki kez yapılacaktır. Tahran-Ankara treni de çok yakında seferlerine başlayacaktır. İlk seferimizde 79 yolcumuz bizimle geldi. Bu ilk sefer için çok iyi sayılır. Umuyoruz ki devamında yolcu sayımız artar. Bu sayede İran ve Türkiye arasındaki bu seferler artar ve işbirlikleri daha da gelişir.” Dedi.

“TEBRİZ-VAN SEFERLERİNİ TAHRAN’A TAŞIDIK”

Tahran ve Tahran’a yakın illerde daha fazla talep olduğunu ve bu yüzden Tebriz-Van tren seferlerinin Tahran-Van olarak tanımlandığını dile getiren Nasseri, “Bu taleplerden dolayı biz de Tebriz-Van seferlerini Tahran’a taşıdık. Seferlerimizi de Tahran-Van olarak tanımladık. Bu sayede taleplere cevap vererek yolcu sayınının artışını sağladık.” Diye konuştu. Tren seferlerinin hem Türkiye hem de İran ekonomisine katkı sağlayacağına dikkat çeken Nasseri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bir yolcu buraya geldiği zaman bin veya bin 500 dolar harcamaktadır. Burada alışveriş merkezleri, otel ve lokantalar mutlaka çalışacaktır. Burada yaptıkları alışverişte alınan malzemeleri İran’da da kullanacaklardır. Bu durum iki ülke için de yararlı olacaktır.” Tahran-Van tren seferiyle kente gelen İranlı turistler ise tren seyahatiyle keyif aldıklarını belirterek, seferlerin başlamasına katkı sunan herkese teşekkür etti. Öte yandan, Tahran-Van treni bilet fiyatının büyükler için 225 bin tümen (17 dolar) çocuklar için de 130 bin tümen (10 dolar) olduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim