12 ay ve üzerinde Bağ-Kur borcu bulunan kişiler, Torba Kanun'la birlikte hayata geçirilen sigortalılık süresi dondurma hakkından yararlanabilir.

Akşam'ın haberine göre, borcu ve sigortalılık süresini sildirerek emekli olma fırsatı doğuyor.

SORU: Doğum tarihim: 05/01/1964, ilk işe giriş tarihim: Ocak 1987, 4a'daki prim günüm: 2.811, 4b'deki prim günüm: 2.720. 12/03/2014 tarihinden itibaren 4a (Ek-5) kapsamında sigortam devam etmektedir. Sigortadan emekli olabilmek için gerekli 3.5 senelik primine denk gelen 1.260 günlük süreyi 4a kapsamında yatırmaktayım. Diğer taraftan, ortağı ve müdürü olduğum şirketten ayrıldıktan sonra Başkent Vergi Dairesi'nden, şirketin 30/04/2011 tarihinden itibaren faal olmadığına ve vergi mükellefi olmadığıma ilişkin yazı aldım. Ancak, Bağ-Kur kabul etmeyerek, Ticaret Odası kaydımın kapatılması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine, ben de 20/11/2014 tarihinde Ticaret Odası'ndaki kaydımı kapattım. Fakat Vergi Dairesi'nden yazıyı aldığım tarih olan 2011'de Ticaret Odası kaydımı kapatmadığım için Nisan 2011 - Kasım 2014 arasında hem SSK'lı hem de Bağ-Kur'lu olmuş oldum. SSK primimi ödedim fakat Bağ-Kur'lu olduğumu bilmediğim için Bağkur'a da borcum birikti. Emekli olabilmek için yardımcı olarak yol gösterebilirseniz, memnun olurum.

 

PRİM GÜNÜNÜZ DOLMUŞ

CEVAP: 25 yıl sigortalılık, 50 yaş ve 5.375 prim günü şartlarına tabisiniz. Buna göre prim gününüz tamamlanmış gözüküyor. 05.01.2014 tarihinde emekli olabilmeniz için gerekli şartları da sağlamış gözüküyorsunuz. Torba Kanun'la beraber hayata geçirilen 12 ay ve üzeri Bağ - Kur borcu bulunanlara ilişkin sigortalılık süresi dondurma hakkından yararlanarak borcunuzu ve sigortalılık sürenizi sildirerek emekli olabilirsiniz.

 

RAPORLA BELİRLENECEK

SORU: 2007'de babam by-pass oldu, 2 damarı değişti. 10 senedir şeker hastası, sağ ayağı hafif tutmuyor. Şah damarında tıkanıklık var dendi. Benim babam üzerinden 0 araba alırken ÖTV indiriminden yararlanabilme şansım var mıdır? (Semih Danak)

CEVAP: Engellilik oranı yüzde 90'ın altında olan engellilerin aldıkları araçlarda ÖTV'den muaf tutulabilmeleri için hastaneden alacakları sağlık raporunda "H sınıfı ehliyet alır, özel donanımlı araç kullanır" ibarelerinin olması lazım. Raporunda "özel donanımlı veya özel tertibatlı araç" yazan kişiler adına alınan araçları sadece engelliler kullanır. "otomatik vitesli araç kullanır" yazanların ise hem kendileri hem de başkaları kullanabilir. Babanızın alacağı rapora göre sizin aracı kullanıp kullanamayacağınız belirlenecektir.

 

DAVA AÇARAK TAZMİNAT ALABİLİRSİNİZ

SORU: 2012'den Mart 2015'e kadar dayımın yanında çalıştım. Sigortasızdım, yıllık izin ve kıdem tazminatı da almadım. Sadece bu yıl şubat ve martta sigortalı gözüktüm. Çıkartılalı 3 ay oldu, o da whatsapp yoluyla... Çalışmıyorum ve mahkeme açabilir miyim? (Emre Mukafat)

CEVAP: Dayınıza karşı dava açmanız ve çalıştığınızı fakat sigortanızın yatırılmadığını ispat ederseniz davayı kazanırsınız. Fazla mesai ücretlerini, kullanmadığınız yıllık izinlerinizi ve kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ancak dava açmadan dayınızla bu durumu konuşmanızda fayda var.

Editör: TE Bilisim