Prim borcu nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur’lulara müjde. Yapılandırma ile borç ödenip emekli olunabilecek. Bu imkandan yararlanmak isteyenlere Ziraat Bankası düşük faizli kredi imkanı da sundu.

Yıl, yaş ve prim şartlarını tamamlamasına karşın 4B (Bağ-Kur) prim borcu bulunması nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma yasası ile muradına eriyor. Bu kişiler, 31 Ekim'e kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak borçlarını yapılandırabilecek.

Peşin ödemeyi seçenler, parayı 2 Ocak'a kadar yatırmasının ardından, taksiti seçenler de ödemeler tamamlanınca emekli olabilecek. Borcunu yapılandırarak emekli olmak isteyen ancak para sıkıntısı yaşayanlara da düşük faizli kredi imkanı geldi.

SGK ile Ziraat Bankası arasında imzalanan protokolle, yeniden yapılandırma kapsamındaki 4B'li vatandaşlara, borçlarını ödeyip emekli olabilmeleri için herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanma imkanı sağlandı. SGK'dan yapılan açıklamada, şu bilgiler verildi:

 

NASIL YARARLANILACAK?

"Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacak, kurumdan alacakları 'prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek' yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecek.

Bu imkanla, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda, 4B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, 4B prim borcunu ödemesi durumunda 4A'dan yaşlılık aylığı bağlanabilecekler, askerlik ve doğum borçlanmasını yapması durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler ile durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecekler yararlanabilecek."

 

MAAŞIYLA ÖDEYECEK

İsteyenler Ziraat Bankası ile imzalanan protokol kapsamında kredi kullanarak borcunu peşin kapatacak. Böylece hem borcundan kurtulacak hem de emeklilik için beklemesine gerek kalmayacak.

Peşin ödeme yaptığı için gecikme zammı ve faizi yerine hesaplanan enflasyon tutarının yarısı ödenecek. Kredinin taksitlerini de emekli maaşı bağlanınca ödeyebilecek. Yapılandırmada asıl borç aynen kalıyor.

Ancak gecikme zammı ve faizi siliniyor, bunun yerine enflasyon (Yİ-ÜFE) güncellemesi yapılıyor. Peşin ödemede belirlenen enflasyon tutarının da yarısı veriliyor. Taksitli ödeme yapanlara ise katsayı ekleniyor.


Takvim

 

Editör: TE Bilisim