Haziran ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Memur ve emeklilerin merakla beklediği enflasyon oranı belli oldu. Haziran'da yıllık enflasyon TÜFE 7.20 ÜFE 6.73 oldu. Buna göre Memur ve emeklilere 4.76 oranında zam yapılacak.



Toplu sözleşmeye göre, yılın ikinci yarısında yüzde 3 zam alacak devlet memuru ve emeklilerinin gözü, ilk 5 aydaki enflasyonun yüzde 5,30 olarak gerçekleşmesinin ardından, enflasyon farkı için haziran ayı rakamlarına çevrilmişti. Rakamların açıklanmasıyla birlikte memur ve emekliye verilecek zam oranı belli oldu.

TÜİK enflasyon rakamlarına göre, memur maaşlarına da baz teşkil eden Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), mayısta yüzde 0,56 yükseldi, yılın ilk 5 ayındaki artış ise yüzde 5,30 oldu. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılacak yüzde 3'lük zam oranı da aşılmış oldu. Rakamların yüzde 7.2 olarak açıklanmasıyla birlikte, memura ve emekliye yüzde 4.76 oranında zam yapılacak

 

BAĞ-KUR VE SSK EMEKLİLERİ

Öte yandan, milyonlarca Bağ-Kur ve SSK emeklisi de 4.76 oranında zam alacak. Maaşı bin 100 liranın altında olan emekliler, ayrıca seyyanen zamdan yararlanacak.

Enflasyon farkının ardından maaşı bin lira ve altında kalan emekliler, 100 lira daha seyyanen zam alacakken, bin lira ile bin 100 lira arasındakilere ise maaşları bin 100 liraya tamamlanacak şekilde seyyanen artış yapılacak. Bu zamlarla Haziran ayında 795 lira alan işçi emeklisinin maaşı Temmuz ayında 938 liraya, 835 lira alan en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 979 liraya ve 617 lira alan Tarım Bağ-Kur'lusunun maaşı da 750 liraya yükselecek.

Editör: TE Bilisim